Homepage  / Seriale turceşti

Onur Tuna, Ferman din „Doctorul minune”, poate fi văzut la Netflix în serialul de epocă de mare succes „Filinta”

Onur Tuna, Ferman din „Doctorul minune”, poate fi văzut la Netflix în serialul de epocă de mare succes „Filinta”
7

de Ruxandra Dinca,

Descris de producători drept primul serial polițist de epocă din Turcia, cu acțiunea plasată în timpul Imperiului Otoman, între anii 1850-1900, „Filinta” urmărește destinul unui tânăr ofițer de poliție, Filinta Mustafa, rol interpretat de Onur Tuna. De altfel, acesta e rolul care l-a făcut cunoscut și foarte popular pe actorul pe care noi îl putem urmări acum la Kanal D în „Doctorul minune”

Serial de epocă de mare succes

Serialul „Filinta” a avut două sezoane și 56 de episoade, fiind difuzat între 2014 și 2016 de postul național de televiziune din Turcia, TRT 1 (atenție, la Netflix, „Filinta” are 149 de episoade).

Drama a stat în pregătire mai bine de un an, povesteau înainte de premieră producătorii, și a avut un buget similar producțiilor hollywoodiene, mult mai mare decât un serial turcesc obișnuit, fiecare episod fiind un film în sine.

De altfel, echipa din spatele „Filinta” a fost foarte titrată: de exemplu, cel care se ocupă de filmarea scenelor de acțiune a lucrat pentru producții ca „Titanic” sau „Omul Păianjen”, make-up artistul a mai lucrat la „Basic Instinct” și „Îngerii lui Charlie”, iar unele scene au fost filmate de Bobby Roth (care a regizat episoade din „Lost”, „Prison Break” și „Anatomia lui Grey”).

Pentru că sunt multe scene de acțiune, o atenție foarte mare a fost acordată coreografiilor de luptă. Regizorul „Filinta” a fost, cel puțin pentru episoadele de început, Kudret Sabanci, renumit în Turcia, cel care a făcut și „1001 de nopți”, alt celebru serial turcesc, cu Berguzar Korel și Halit Ergenc protagoniști.

Care e povestea din „Filinta”

Filinta Mustafa (Onur Tuna) este un ofițer de poliție din Istanbulul secolului al XIX-lea, din perioada Imperiului Otoman. El și colegii săi au ca misiune să păstreze pacea pe străzile orașului, asta în timp ce se află pe urmele unei rețele de traficanți de arme, al căror lider se chinuie să-l identifice și să-l prindă. 

Însă într-o zi, Mustafa Filinta și prietenul său apropiat, Ali (Cem Uçan, îl știm din „Dirilis: Ertugrul”, tradus „Putere și glorie” la noi), sunt prinși într-o ambuscadă pusă la cale de negustorul Boris (Serhat Tutumluer). Ali moare, iar Filinta este acuzat nu numai că și-a omorât prietenul, dar și că a pus la cale evenimentele pentru a-și ascunde intențiile criminale. 

Prins de poliție, adică foștii săi colegi, trădat și acuzat de toți, Filinta este salvat de mentorul său, care obține pentru el o derogare de la însuși sultanul Imperiului Otoman: tânărul ofițer are la dispoziție un an să-și dovedească nevinovăția și să-l prindă pe liderul traficanților de arme. Dacă într-un an nu va face lumină în caz și nu va avea dovezi clare, va fi executat.

Marcat de evenimente, Mustafa Filinta pornește într-o investigație pe cont propriu pentru a afla adevărul, însă va avea parte de nenumărate surprize, ba chiar și evenimente-șoc de-a lungul episoadelor.

Iar viața lui nu va fi deloc ușurată de faptul că se va îndrăgosti de fiica dușmanului său de moarte, frumoasa și aventuroasa Lara (Damla Aslanalp).

În serialul „Filinta” apar, în roluri mai mari sau mai mici, destule figuri pe care le-am văzut și la noi pe micile ecrane: Nur Fettahoğlu („Suleyman Magnificul”, „Alegerea”), Rıza Kocaoğlu („Legea familiei”), Wilma Elles („Trădarea”), Kaan Urgancıoğlu („Dragoste infinită”). 

onur-tuna-in-Filinta-filinta-onur-103327TFIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 7
Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton