Homepage  / Știri

Oscar 2023. Unde poți vedea cele 10 filme nominalizate la categoria cel mai bun film

Oscar 2023. Unde poți vedea cele 10 filme nominalizate la categoria cel mai bun film

de Ioana Maria,

Oscar 2023 va avea loc anul acesta pe 13 martie, ieri făcându-se nominalizările pentru cea mai așteptată gală a anului în materie de premii de cinematografie. Cea mai importantă categorie a serii este „Cel mai bun film”, pentru care concurează nu mai puțin de 10 filme. Iată mai departe care sunt acestea și unde le putem vedea.

[toc]

„Nimic nou pe frontul de vest” / „All Quiet on the Western Front”

Disponibil pe Netflix.

„Nimic nou pe frontul de vest” spune povestea captivantă a unui tânăr soldat german aflat pe frontul de vest în timpul Primului Război Mondial. Paul și camarazii lui simt pe propria piele cum euforia inițială a războiului se transformă în disperare și teamă, în lupta pentru propriile vieți și a celor din jur, în tranșee. Filmul regizat de Edward Berger este bazat pe celebrul roman omonim semnat de Erich Maria Remarque.

„Avatar: Calea apei” / „Avatar: The Way of Water”

Avatar 2 rulează în cinematografe. Avatar 1, disponibil pe Disney Plus.

După ce a creat, în filmul „Avatar” (2009), un univers original și fascinant, regizorul James Cameron ne oferă (din 16 decembrie 2022) în „Avatar: calea apei” continuarea îndelung așteptată a poveștii populației Na’vi, confruntată cu o nouă amenințare și refugiindu-se acum în lumea apelor.

„Spiritele din Inisherin” / „The Banshees of Inisherin”

Din 3 februarie la cinema. Din 22 martie pe Disney Plus.

Filmul prezintă povestea a doi prieteni (Colin Farrell și Brendan Gleeson) ce locuiesc pe o insulă îndepărtată din Irlanda. Cei doi se află într-o perioadă dificilă a relației lor, mai ales când unul dintre ei nu mai vrea să fie prieten cu celălalt.

„Elvis”

Disponibil la TV și pe HBO Max.

ELVIS este un spectacol de proporţii epice, produs de Warner Bros. Pictures şi cineastul vizionar, nominalizat la Oscar, Baz Luhrmann, care explorează viaţa şi muzica lui Elvis Presley, cu Austin Butler şi premiatul cu Oscar Tom Hanks în rolurile principale. O dramă spectaculoasă, povestea lui Elvis este văzută prin prisma relaţiei sale complicate cu managerul său enigmatic, colonelul Tom Parker.

„Everything Everywhere All at Once”

Filmul produs de A24 are cele mai multe nominalizări de anul acesta și până de curând nu era disponibil în România pe nicio platformă. Iată că după anunțul nominalizărilor filmul va intra în cinematografele de la noi pe 10 februarie 2023, iar platforma românească Voyo a anunțat că îl are disponibil din 8 februarie. Pe 12 martie, pe FilmBox Premium și FilmBox+, de la ora 21:00.

Sinopsis: Evelyn Wang, o imigrantă trecută de prima tinerețe, pornește într-o aventură nebunească în care ea și numai ea poate salva lumea explorând universuri paralele, conectându-se la alte vieți pe care le-ar fi putut avea.

„Fabelmans: Povestea unei vieți aparte” / „The Fabelmans”

A rulat din 25 noiembrie 2022 în cinematografele din România. Momentan nu este disponibil în România pe nicio platformă de streaming.

Unul dintre cei mai mari cineaști ai tuturor timpurilor, Steven Spielberg a căutat minuțios interpreții perfecți ai celor dragi lui și a pus enorm de multă emoție în acest film semi-autobiografic. Plasat după cel de-al Doilea Război Mondial, filmul descrie viața lui Spielberg de la șapte la optsprezece ani în orașul Phoenix din Arizona, perioadă care l-a influențat profund.

Protagonistul său, tânărul Sammy Fabelman (Gabriel LaBelle), își petrece copilăria cu prietenii și descoperă lumea, influențat mai ales de imaginația înflăcărată a mamei sale, Mitzi Fabelman (Michelle Williams).

„Tár”

Filmul a rulat în puține cinematografe din lume și nu este disponibil în România. Momentan se poate doar închiria de pe Amazon și Apple TV+.

Plasat în lumea internațională a muzicii clasice occidentale, filmul se concentrează pe Lydia Tár, considerată una dintre cele mai mari compozitoare-dirijor în viață și prima femeie director al unei mari orchestre germane.

Tár este un film de dramă psihologică din 2022, scris și regizat de Todd Field și interpretat de Cate Blanchett. Filmul prezintă decăderea compozitoarei și dirijoarei fictive Lydia Tár. Din distribuția secundară fac parte Nina Hoss, Noémie Merlant, Sophie Kauer, Julian Glover, Allan Corduner și Mark Strong.

Tár a avut premiera la cea de-a 79-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția în septembrie 2022, unde Blanchett a câștigat Cupa Volpi pentru cea mai bună actriță. Filmul a avut o lansare limitată în cinematografele din Statele Unite pe 7 octombrie 2022.

„Top Gun: Maverick”

Filmul este disponibil în România pe SkyShowtime.

Continuare a uriașului hit „Top Gun” (1986), care îl transforma pe Tom Cruise în vedetă absolută, noul film este un arc peste timp care emoționează într-un mod aparte.

În noul film, după mai mult de treizeci de ani de zbor ca aviator de top al Marinei, Pete „Maverick” Mitchell (Tom Cruise) refuză o avansare în grad care l-ar obliga să-și îndeplinească obligațiile la sol.

El preia un nou lot de cadeți (jucați de tinerii Miles Teller, Monica Barbaro, Danny Ramirez, Lewis Pullman și Jay Ellis), cărora vrea să le transmită nu doar cunoștințele, ci și îndrăzneala lui proverbială. Alături de ei îi vom vedea pe Val Kilmer, Jon Hamm, Ed Harris, dar și pe Jennifer Connelly, în rolul noii partenere a lui Maverick.

Noua poveste e doldora de trimiteri la primul film, inclusiv cadrele de altădată cu atrăgătoarea Charlie (Kelly McGillis) pe motocicletă, refăcute identic cu frumoasa Penny (Jennifer Connelly).

„Triunghiul tristeții” / „Triangle of Sadness”

Disponibil în România pe HBO și HBO Max din 19 martie.

Triunghiul tristeții / Triangle of Sadness, o spumoasă satiră despre ipocrizie, lăcomie și putere, de la Ruben Östlund, regizorul The Square și Force Majeure, a rulat la noi în cinematografe din 11 noiembrie 2022, de Independența Film. Un film cu influenceri, miliardari în jacuzzi și foarte multă șampanie, care a câștigat Palme d’Or la Cannes 2022, avându-i în distribuție pe Woody Harrelson, Harris Dickinson, Charlbi Dean și Zlatko Burić.

„Women Talking”

Momentan nu este disponibil în România, filmul a fost lansat recent doar în cinematografe.

Women Talking este regizat de Sarah Polley și se bazează pe romanul omonim din 2018 scris de Miriam Toews fiind inspirat de evenimente reale care au avut loc în Colonia Manitoba din Bolivia. Filmul îi are în distribuție pe Rooney Mara, Claire Foy, Jessie Buckley, Judith Ivey, Ben Whishaw și Frances McDormand, care este și producător al filmului.

Women Talking a fost lansat în Statele Unite doar în cinematografe pe 23 decembrie 2022, lansarea internațională fiind pe 20 ianuarie 2023.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton