Satoshi a condus rețeaua Bitcoin până la sfârșitul anului 2010. Până atunci s-au putut citi contribuțiile și proiectele sale pe forumuri dedicate criptografiei. Brusc, el a dispărut și nimeni niciodată nu a reușit să afle cine stă în spatele creației Bitcoin. Este clar, însă, că misteriosul creator a dat naștere unui adevărat fenomen, schimbând sistemul financiar.
Bitcoin a fost creat și lansat în timpul uneia dintre cele mai grele crize financiare globale, fiind o alternativă la sistemul bancar. În 2008, când totul mergea din punct de vedere economic cât se poate de rău, când oamenii erau sătui de bănci și guverne, a apărut această monedă virtuală. Bitcoin nu este controlat de nicio entitate, este lipsit de reglementări și de constrângeri.
Bitcoin aduce cu sine multe avantaje pentru utilizatori. Pe lângă libertatea plăților, ceea ce înseamnă că poți trimite orice suma, oriunde în lume, Bitcoin poate aduce profit deținătorilor. Fiind doar un număr fix de monede, mai exact 21 de milioane, cu cât ceva este mai rar, cu atât este mai greu de obținut și implicit valoarea lui crește. Bitcoin este volatil, are fluctuații de preț. Acest lucru poate fi un dezavantaj pentru traderi, care caută să facă profit rapid.
Fluctuațiile de preț sunt deja cunoscute în piața cripto. Acestea nu au o cauza anume, ele fiind determinate de mai mulți factori. În principiu, vorbind despre un comerț, ne referim la cerere și ofertă. Cu cât cererea este mai mare, cu atât prețul crește. Criptomoneda primește atenție din partea diverselor companii și instituții, recent CEO-ul Tesla, Elon Musk a postat un tweet în care anunță că are încredere în Bitcoin și că o să investească o parte din tezaurul firmei sale în monedă. Prețul a crescut aproape instant, bitcoin a atins în urma acestei postări un nou record maxim, neatins până atunci.
Economia globală este un alt factor important, cu care ne-am confruntat și noi, Bitcoin dovedindu-se astfel utilitatea. Criza sanitară cauzată de pandemia de Covid-19 și o potențială, dar sigură criză financiară, poate mai grea decât în 2008, fac ca oamenii să-și îndrepte atenția spre o alternativă sigură, lipsită de guverne. De ce? Simplu. În această perioadă, fiind necesar, guvernele au printat fiat în mod iresponsabil, inflația crește și se devalorizează banul. Marile companii, dar și oamenii de rând, caută o modalitate în care suma lor, veniturile și profiturile să nu se piardă, astfel crește oferta și prețul. Există varianta în care prețul scade, când ajunge la un anumit punct de vârf și cei care vor să facă profit, vând. Fiind ordine mari de vânzare, prețul scade. Schimbarea monedei în fiat aduce efect negative asupra prețului, însă aici intervine un întreg ciclu, care face ca această piață să fie așa frumoasă și interesantă, fiind un preț mic si cunoscând istoria, oamenii cumpără.
Cum poți cumpăra această monedă? Și la noi în țară, în România, au apărut foarte multe modalități care favorizează cumpărarea de Bitcoin. Una dintre aceste platforme, cu 7 ani experiență în piață crypto românească este Bitcoin România. Compania a apărut în 2014, când doi frați, actuali fondatorii firmei, au adus un aparat de Bitcoin. ATM-ul crypto a fost amplasat în București și a fost primul din Europa Continentală. După amplasarea acestui aparat prin care puteai cumpără Bitcoin, fondatorii s-au dezvoltat în mediul online și desigur, au continuat să amplaseze ATM-uri în toată țara, fiind cea mai dezvoltată rețea din România în prezent.
Cumpărarea de Bitcoin este foarte simplă în principiu, însă este recomandată informarea și cunoașterea tuturor caracteristicilor care stau în spatele acestei operațiuni. Cel mai important sfat: nu investiți banii pe care nu sunteți dispuși să îi pierdeți! Începeți cu o suma minimă, după ce începeți să aveți încredere în produs, platforma și sistem, puteți să investiți sume mai mari. Cu cât suma investită este mai mare, cu atât profitul este mai ridicat.