Homepage  / Advertorial

(P) De ce mergem la dentist doar când simțim durere și alte mituri stomatologice, cu Dr. Andrei Constantinovici

(P) De ce mergem la dentist doar când simțim durere și alte mituri stomatologice, cu Dr. Andrei Constantinovici

de Redactia Tvmania

Stomatologia modernă datează încă din anul 1728, când autorul Pierre Fauchard atestă stomatologia ca fiind o profesie adevărată și modernă. De la Fauchard și până în prezent stomatologia a fost fragmentată de amalgamul dentar, cauciucul vulcanizat, freza dentară, iar, mai apoi, au apărut tratamentele dentare moderne pe care le cunoaștem azi. Odată cu evoluția stomatologiei, au evoluat și miturile cristalizate în jurul ei. Dr. Andrei Constantinovici ne vorbește despre miturile legate de stomatologie și vizita în cabinetul specialistului.

Mit 1: Dacă nu mă doare nimic, nu trebuie să merg la stomatolog.

Dr. Andrei Constantinovici: Nimic mai fals, pentru că multe dintre afecțiunile dentare sunt complet nedureroase și pot fi identificate doar în cadrul vizitei la stomatolog. Cariile superficiale, cele care nu au ajuns încă la nerv, pot fi identificate de către specialist. 

Când apare durerea, ni se transmite un semnal că problema deja s-a agravat, iar tratamentul s-a agravat; de la o simplă carie pe care o puteam trata dacă mergeam din timp la stomatolog putem ajunge la un tratament de canal, la extracția dintelui, la necesitatea de a aplica coroana dentara și așa mai departe. Controalele de rutină la stomatolog, chiar și dacă nu ne doare nimic, sunt obligatorii pentru a nu ajunge la scheme de tratament mult mai serioase. 

Mit 2: E normal ca gingiile să sângereze atunci când folosim ață dentară.

Dr. Andrei Constantinovici: În realitate, sângerările gingivale sunt rezultatul inflamării țesuturilor. Când bacteriile pătrund în spațiile dintre dinți și gingie, în locurile în care periajul dentar este greu accesibil, acestea se acumulează și conduc către inflamarea gingivală. 

Pentru ca sângerarea să dispară, e necesar ca bacteriile acumulate să dispară, iar la asta se ajunge doar prin utilizarea zilnică a aței dentară și a apei de gură în cadrul periajului, dar și prin igienizările profesionale la stomatolog, realizate de cel puțin două ori pe an. Dacă sângerarea persistă, vizita la stomatolog este necesară, pentru că ea poate ascunde afecțiuni severe, gingivită sau chiar parodontoză, iar medicul specialist va consolida schema potrivită de tratament prin care putem afla cum tratam parodontoza sau afecțiunea respectivă.

Mit 3: Guma de mestecat înlocuiește periajul dentar. 

Dr. Andrei Constantinovici: Guma de mestecat care nu conține zahăr sau diverse arome are un oarecare efect de protejare a dinților, mai ales dacă are în componența sa xylitol; guma de mestecat încurajează producția de salivă, cu ajutorul căruia eliminăm acizii din cavitatea bucală, acizii care ne afectează, în timp, smalțul. 

Cu toate acestea, guma de mestecat nu înlocuiește nicidecum periajul dentar – cel din urmă contribuie la eliminarea plăcii bacteriene de pe suprafața dinților noștri, în timp ce guma de mestecat nu face nici măcar superficial acest lucru. Ajută la protejarea dinților noștri și poate fi folosită pentru o oarecare întreținere, însă nu este suficientă și nu înlocuiește igienizarea corespunzătoare a cavității bucale. 

Mit 4: Ca să avem dinți curați, trebuie să îi periem cât mai agresiv. 

Dr. Andrei Constantinovici: Tindem să credem că trebuie să fim agresivi cu dantura și cu corpul nostru pentru a garanta o curățare eficientă, însă asta e fals; la fel cum am fost învățați să ne curățăm corpul până „scârțâie” de curățenie, periajul agresiv al dinților nu face decât să dăuneze danturii și să erodeze smalțul dentar, sensibilizându-ne dinții. Dacă este asociat și cu o periuță de dinți mult prea dură, periajul dentar agresiv ne distruge încet, dar sigur, dantura – e de preferat să folosim o periuță de dinți cu o duritate medie (fie ea tradițională sau electrică) și să nu periem agresiv, ci controlat, ferm, și să acordăm atenție fiecărei grupe dentare în parte. 

Mit 5: Dinții nu sunt chiar așa de importanți.

Dr. Andrei Constantinovici: În realitate, dinții sunt mai importanți decât credem; dinții sunt organe vii și au un rol complex, fără de care ne-ar fi imposibil să conviețuim. Dinții nu sunt doar despre fizionomie, completându-ne aspectul: dinții au rol în alimentație, în digestie, în procesul de masticație, dinții au chiar și rol fonetic. 

Când dinții noștri nu funcționează corespunzător, întreg organismul nostru are de suferit. De exemplu, stomacul: dacă acesta ar primi alimente care nu sunt mestecate suficient, pot apărea boli digestive severe, cum ar fi ulcerele, bolile intestinale, constipația și gastrita. Dinții noștri ne guvernează întreaga stare de bine; în lipsa lor, nu doar că am arăta diferit, dar am vorbi diferit, am mesteca diferit, am trăi diferit în raport cu ce ne place să face. 

Mit 6: Mă dor dinții doar când mă trage curentul, deci nu e nimic grav. 

Dr. Andrei Constantinovici: Conceptul de „m-a tras curentul” există doar pe meleagurile românești, ceea ce înseamnă că alte țări nu se confruntă cu asta. Dinții nu ne dor pentru că ne-a tras curentul – dinții ne dor pentru că avem anumite afecțiuni netratate, cum sunt cariile sau afecțiunile mai grave, care se activează în contact cu aerul puternic. Dincolo de asta, o dantură sănătoasă nu resimte durere la curent; așa că data viitoare când pacientul resimte disconfort când stă între o ușă și o fereastră deschise, vizita la stomatolog e necesară pentru a identifica ce afecțiuni se ascund în dantura sa. 

Cabinetul medicului stomatolog a fost dintotdeauna o sursă inepuizabilă de mituri și controverse, însă lumea e în continuă evoluție. Putem demonta toate miturile false despre stomatologie doar mergând la stomatolog. Acum, în pandemie, consultul periodic la stomatolog este mai important ca niciodată. Dantura noastră este fereastra către numeroase bacterii, virusuri și microorganisme pe care le putem ține sub control doar vizitând specialistul de cel puțin două ori pe an.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton