Pompele de caldură sol-apă sunt sisteme de încălzire și răcire pentru case și folosesc căldura din pământ (energia geotermală). Întregul sistem cuprinde: foraje pentru pompele de căldura (săpaturi verticale în pământ în jurul a 100 m adâncime), pompa de căldură din camera tehnică și instalația de încălzire din interiorul casei (calorifere, încălzire prin pardoseală).
Energia geotermală utilizată tot mai mult
Odată cu a doua jumătate a secolului XX modificarea climei a devenit subiect de interes, iar prețul combustibililor a crescut considerabil.
Gazele nocive care pătrund în atmosferă odată cu arderea combustibililor fosili, de menționat cu precădere dioxidul de carbon, disturbă echilibrul termic al planetei. Pentru că o soluție pentru protejarea planetei este reducerea emisiilor de dioxid de carbon, nu este de mirare că pompele de căldură sol-apă au ajuns să fie un subiect de interes în țările Uniunii Europene.
Așadar, alternativa la centralele cu lemne, gaz sau electrice este reprezentată de pompele de căldură sol-apă care utilizează energia geotermală (căldura acumulată în sol de la razele soarelui).
Temperatura Pământului la o adâncime de peste 100 metri este constantă. Datorită acestui fapt, căldura din interiorul solului a putut fi exploatată pentru încălzirea caselor.
Țările care se mândresc cu procente mari de utilizare a pompelor de căldura sunt: Suedia, Germania, Finlanda, Elveția, Olanda, Austria și nu numai.
Pompele de căldură în casele europenilor
Guvernele multor țări au încurajat instalarea pompelor de căldură, prin subvenții și tarife preferențiale. Măsurile luate de unele țări, ca de exemplu Elveția, Germania, au creat un exemplu care a fost urmat apoi și de alte state.
Pompele de căldura folosesc căldura solului (fără a afecta mediul) și oferă încălzirea casei, răcirea ei și apă caldă menajeră.
Prețul pentru instalarea pompelor de căldură este ridicat, însă sunt incredibil de eficiente din punct de vedere energetic. Economiile sunt realizate ulterior, lună de lună, timp de o viață întreagă, datorită costurilor mici de întreținere.
Sistemul pompelor de căldură se instalează cu succes și în România, există firme cu experiență și tehnologie performantă. Se face execuția forajelor, precum și instalarea pompei de caldură, dar și a instalației din interior.
Dacă stai la casă și îți dorești cea mai eficientă metodă de încălzire, care să îți aducă facturi mai mici, așadar economie semnificativă de bani pentru o viață întreagă, dacă ești atent la protejarea mediului înconjurător, ia în considerare investiția în pompele de căldură.