Homepage  / Seriale

Paul Ekman, psihologul care a inspirat „Lie to Me”: „99% dintre oameni nu recunosc un mincinos”

Paul Ekman, psihologul care a inspirat "Lie to Me": "99% dintre oameni nu recunosc un mincinos"

de Redactia Tvmania

Serialul "Lie to Me - Psihologia minciunii", care este difuzat în fiecare seară, de luni până joi, la Pro TV, se bazează pe cercetările psihologului Paul Ekman, pionier în tainele limbajului non-verbal şi al citirii emoţiilor.

„99 % dintre oameni nu recunosc un mincinos”, a fost concluzia lui Ekman după ce a testat un eşantion de 15.000 de oameni. „Numai cincizeci dintre aceştia şi-au dat seama că au de-a ace cu cineva care îi minte”, a adăugat psihologul.

Fost profesor universitar la Universitatea din San Francisco, California, Ekman şi-a început studiul în domeniu în urmă cu patruzeci de ani, în timp ce pregătea un grup de tineri psihiatri pentru munca într-un centru de specialitate.

„La un moment dat, studenţii m-au întrebat cum aş reacţiona dacă un pacient care a încercat să se sinucidă vine la mine şi îmi spune să îi dau drumul din spital pentru că se simte mai bine. Se ştie că pacienţii cu probleme de acest gen vin de multe ori cu asemenea cereri şi se întâmplă să fie lăsaţi să plece, pentru ca apoi să aibă din nou tentative de suicid. Întrebarea este: cum îşi poate da cineva seama dacă pacientul spune sau nu adevărul?”, povesteşte Paul Eckman despre evenimentul care l-a pus pe gânduri şi l-a făcut să se apuce serios de studiat fenomenul minciunii.

Câţiva ani mai târziu, Ekman a început să fie solicitat de către CIA, FBI şi alte instituţii de control pentru a-i antrena pe angajaţi în detectarea infractorilor.

Omul de ştiinţă se consideră un „mincinos nereuşit” şi spune că au existat oameni influenţi care l-au rugat să îi înveţe să fie „mai credibili”, cu alte cuvinte, să mintă mai bine.

În serialul de la Pro TV, actorul britanic Tim Roth intră în pielea lui Paul Ekman şi devine „detectorul uman de minciuni” în primul sezon  “Lie to Me – Psihologia minciunii”.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton