Modifica setarile cookie
Homepage  / Articole

Peliculele de la TIFF ajung de astăzi la Bucureşti

de Redactia Tvmania

Proaspăt încheiatul festival de film TIFF ajunge astăzi la Bucureşti şi Sibiu. Filmele care au fost prezentate în acest an la Cluj vor rula începând cu 9 iunie (până pe 17 iunie) la Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) în Bucureşti. La Sibiu, proiecţiile vor avea loc în Piaţa Mică, la Centrul Cultural Habitus şi la Teatrul de vară.

.

Victor Rebengiuc şi Ozana Oancea au fost amândoi premiaţi pentru cea mai bună interpretare

Premianţii TIFF, aplaudaţi de aproape 1.000 de invitaţi

Gala de de închidere a TIFF 2010 (ediţie record cu 240 de producţii şi 800 de invitaţi) a avut loc sâmbătă, 5 iunie, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. În cadrul ei au fost desemnaţi marii câştigători din acest an ai festivalului.

În prezenţa a aproape 1.000 de invitaţi, pelicula “Poveste anodină”(“Mundane History”) a fost desemnat cel mai bun film, iar premiul de 10.000 de euro a plecat în Thailanda.

Cei cinci membri ai juriului –  Martin Blaney, Christine Dollhofer, Monica Bîrlădeanu, Barmak Akram şi Irene Smits – au decis că structura neconvenţională a poveştii lui Ake, un tânăr paralizat, şi a familiei sale, merită trofeul Transilvania, mai mult decât celelalte zece producţii intrate în concurs. Această producţie a fost premiată şi cu Tigrul de Aur la Festivalul de la Rotterdam.

Următorul premiu, în valoare de 5.000 de euro, oferit de ICR (Institutul Cultural Român) pentru cea mai bună regie a ajuns în mâinile lui Călin Peter Netzer, pentru filmul “Medalia de Onoare”.

Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf au fost recompensaţi pentru cel mai bun scenariu, cel al peliculei “Felicia, înainte de toate”.

O decizie inedită a juriului a fost aceea de a acorda premiul pentru cea mai bună interpretare atât lui Victor Rebengiuc (“Medalia de Onoare”), cât şi Ozanei Oancea (“Felicia, înainte de toate”). Aceasta din urmă a primit, de asemenea, premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut.

Succesul românesc “Eu când vreau să fluier, fluier” nu a scăpat nepremiat nici aici: a fost ales drept cel mai bun film de lung metraj la secţiunea Zilele Filmului Românesc.

“Colivia”, în regia lui Adrian Sitaru, a fost distins cu titlul de cel mai bun scurt-metraj.

.

Noile reglementări, proteste şi liste de opozanţi

La finalul festivalului a luat naştere şi ceea ce se va numi de acum înainte “Proclamaţia de la Cluj” (până luni, 7 iunie actul purta deja 200 de semnături printre care cele ale lui Victor Rebengiuc, Tudor Giurgiu, Cristi Puiu, Monicăi Bârlădeanu, Andrei Ujică, Bobby Păunescu, Dan Chişu şi alţii).

Rolul aceste Proclamaţii este acela de a se opune modificării Legii Cinematografiei, schimbare aprobată de Senatul României în 17 mai 2010.

Proclamaţia de la Cluj arată că respectiva schimbare legislativă include “între alte măsuri în total dezacord cu legislaţia europeană”, ”revenirea cinematografiei la un sistem centralizat şi depăşit, fără criterii obiective de evaluare a proiectelor. În locul unei selecţii bazate pe elemente cuantificabile – cum sînt calitatea scenariului, a producătorului şi a regizorului, succesul de public şi de vînzări – se propune evaluarea discreţionară a proiectelor după sistemul admis-respins”, scriu numeroşii nemulţumiţi în petiţia iniţiată la Cluj.

Această propunere de modificare transformă CNC-ul în coproducător al filmelor pe care le susţine, ceea ce, potrivit lui Eugen Şerbănescu, directorul CNC, nu este corect. Susţinerea acordată de preşedintele CNC a fost exprimată de preşedintele instituţiei în cadrul Galei TIFF din 5 iunie când a fost citită şi „Proclamaţia de la Cluj”.

.

În pagina următoare, programul proiecţiilor în Bucureşti:

Urmărește-ne pe Google News
 
 

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te