Modifica setarile cookie
Homepage  / Timp liber / Nu rata!

Pentru Guillaume Musso, autorul cărții „Fata și noaptea”, scrisul este modul favorit de a evada din realitate

de Redactia Tvmania

După apariția romanului „Fata și noaptea”, publicat în România de Editura Trei, Guillaume Musso a fost copleșit de laude din partea criticilor, care nu au contenit să scrie în cei mai elogioși termeni despre această carte. „Un eveniment! O carte formidabilă„, a titrat TV5 Monde. „Magistral scris! Guillaume Musso își construiește personajele mai bine ca niciodată, conferindu-le multă profunzime psihologică„, a spus RTL, în timp ce revista ELLE a considerat că acesta este „romanul pe care îl așteptau toți fanii lui Musso”.

Musso este unul dintre cei mai apreciați și prolifici autori din Franța. Până la vârsta de 45 de ani, el a scris 16 romane, care au fost deja traduse în peste 40 limbi și vândute în peste 11 milioane de exemplare în întreaga lume.

Ultimul thriller semnat de Guillaume Musso, Fata și noaptea, a fost publicat în 2018 în Franța și, la numai câteva luni distanță, a fost lansat și în România, publicat de Editura Trei.

Pe site-ul oficial, www.guillaumemusso.com, autorul mărturisește că nu a iubit întotdeauna cărțile, deși mereu s-a aflat în proximitatea lor pentru că mama lui era bibliotecară. Lectura i se părea un obicei plictisitor, dacă nu era vorba despre un volum de bandă desenată. Însă, la vârsta de 10 ani, o carte i-a schimbat viața: „La răscruce de vânturi” de Emily Bronte. Cu ajutorul scriitoarei britanice, Musso a descoperit o lume fascinantă, de care s-a îndrăgostit. „Din acel moment, mi-am petrecut cea mai mare parte a verilor stând într-un colț al bibliotecii și citind, în loc să mă duc la plajă!”, mărturisește scriitorul, care e convins că „din această dragoste de lectură s-a născut dorința mea de a scrie”.

Însă lucrurile nu s-au petrecut imediat. La 19 ani, Musso a plecat în vacanță la New York și s-a îndrăgostit de metropola americană. A decis să mai rămână câteva luni acolo, câștigându-și existența ca vânzător de înghețată. S-a întors acasă în Franța, cu multe idei de romane, care așteptau să fie scrise, iar cititorii pot vedea cu ușurință influența pe care a avut-o America asupra lui, acțiunea din cele mai multe dintre cărțile sale fiind plasată în Statele Unite ale Americi. Și-a luat diploma în ştiinţe economice la Universitatea din Nisa și a lucrat ani buni ca profesor de economie şi ştiinţe sociale.

Romanul său de debut, Skidamarink, a apărut în 2001, dar succesul de public a venit trei ani mai târziu, cu cel de-al doilea roman, Et après…, care a înregistrat vânzări de peste un million de exemplare numai în Franța, fiind ecranizat de Gilles Bourdos, cu John Malkovich și Evangeline Lilly în rolurile principale.  

„Anaïs Nin spunea că ea crede că scriem pentru a crea o lume în care să putem trăi. Categoric, ăsta este și cazul meu! Scrisul este o extensie a cititului, modul meu favorit de a evada din realitate, din viața de zi cu zi, de a scăpa de dificultăți. Frustrarea pe care am experimentat-o în lumea reală este, de fapt, ceea ce m-a determinat să scriu. E ceea ce mă inspiră” dezvăluie Guillaume Musso.

Din nemulțumire, inadaptare și conflict interior scriitorul francez a realizat „plămada” perfectă pentru romanele sale, cu efect de catharsis garantat, la care se adaugă și satisfacția celebrității. Iar secretul său este unul simplu: „Scriu cărți pe care mi-ar plăcea să le citesc”. Cât despre succes, Guillaume Musso nu face pe modestul. Recunoaște că are o mare satisfacție când vede persoane citindu-i romanele în metrou sau autobuze și precizează limpede cum se raportează la celebritate: „Sunt mulțumit și mândru, pentru că, deși scrisul nu e o competiție, genul ăsta de succes îmi validează, într-un fel, munca”.

 

Urmărește-ne pe Google News
  

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te