Homepage  / Știri / Televiziune

Pentru „Povestea slujitoarei”, Margaret Atwood s-a inspirat și din ceea ce se întâmpla în România lui Ceaușescu

Pentru „Povestea slujitoarei”, Margaret Atwood s-a inspirat și din ceea ce se întâmpla în România lui Ceaușescu

de Redactia Tvmania

Scriitoarea canadiană Margaret Atwood (80 de ani) spune că tot ceea ce a scris în romanul „Povestea slujitoarei” / „The Handmaid's Tale” (1985) e inspirat din fapte reale. Și printre evenimentele la care se referă se află și celebrul decret al lui Nicolae Ceaușescu.

Într-un documentar de 52 de minute, „Margaret Atwood – De la force des mots”, disponibil pe site-ul Arte (aici), până pe 16 iunie, scriitoarea explică:

„Mi-am stabilit o regulă: un roman trebuie să conțină numai elemente care sunt reale, care s-au întâmplat la un moment dat în istorie. Așa că am făcut cercetări enorme. Mi-am stabilit această regulă pentru că nu am vrut să-mi reproșeze nimeni că am inventat eu aceste orori. Eu nu am inventat nimic”.

Pe parcursul cercetărilor sale, Margaret Atwood a remarcat mișcarea religioasă People of Hope, din New Jersey, caracterizată de fundamentalism și foarte criticată pentru felul în care tratează femeile:

„Lucrurile s-au întâmplat pe la mijlocul anilor 1980. O adevărată spălare de creiere în masă. Discipolii unei secte de 1100 de membri făcuseră din femei sclave și le aranjau căsătoriile. Femeile conducătorilor erau numite «slujitoare»”.

O mare influență asupra scrierii romanului „Povestea slujitoarei” a avut-o și ceea ce se întâmpla în România, în perioada comunismului. Decretul 770, adoptat de Ceaușescu în 1967, scotea în ilegalitate avortul și orice formă de contracepție.

„În România, Ceaușescu avea pretenția ca fiecare femeie să aibă patru copii. Erau verificate dacă sunt sau nu gravide în fiecare lună și dacă nu erau trebuia să explice situația. Familiile dădeau naștere unor copii de care nu se puteau ocupa și care ajungeau în orfelinate”, explică autoarea în documentar.

Nu este nicio surpriză faptul că Margaret Atwood s-a inspirat și din practicile Germaniei naziste:

„Pe vremea lui Hitler, au existat mame purtătoare. Dacă erai soldat SS, puteai avea mai multe femei pentru a produce mai mulți soldăței SS mai mici”.

Cât despre noua sa carte, „Testamentele”, despre care TVmania a scris aici, și aceasta își are sursele în realitate:

„Punctul de pornire a fost alegerea lui Donald Trump. Situația s-a schimbat. Tot ceea ce câștigasem până atunci dispăruse. Ceea ce m-a motivat să scriu acest roman, «Testamentele», ca și cel din anii 1980, «Povestea slujitoarei», este apariția acestui moment în care tendințele se inversează”.

Al patrulea sezon al serialului „Povestea slujitoarei”, cu Elisabeth Moss în rolul principal și difuzat și la noi de HBO, este așteptat anul acesta pe micile ecrane.

 

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton