Homepage  / Prime Video

„Periferic”, cu Chloë Grace Moretz, noul serial propus de Amazon despre un viitor distopic nu foarte îndepărtat

„Periferic”, cu Chloë Grace Moretz, noul serial propus de Amazon despre un viitor distopic nu foarte îndepărtat

de Andreea Hentea,

De astăzi, 21 octombrie, platforma Prime Video difuzează noul serial „Periferic” / „The Peripheral” (2022), o combinație ambițioasă de dramă, thriller și SF, cu o concepție vizuală spectaculoasă și cu o interpretă a rolului principal despre care s-a spus că e una dintre cele mai talentate actrițe ale generației ei: Chloë Grace Moretz.

Complexitatea și seducția vizuală dezvăluită încă din trailerul noului serial „Periferic” nu reprezintă o surpriză, dată fiind echipa serialului, care îi include printre producătorii executivi pe Lisa Joy și Jonathan Nolan (creatorii spectaculosului „Westworld”), dar și sursa de inspirație literară a acestuia.

Un scriitor vizionar

„Periferic” este ecranizarea romanului omonim al celebrului scriitor William Gibson, apărut în 2014. Supranumit „Profetul întunecat al genului cyberpunk” datorită viziunii expuse în romanele sale SF, acestuia i se atribuie termenul de „cyberspațiu”, Gibson creând o adevărată iconografie a erei informaționale înainte de apariția Internetului, în anii ’90. William Gibson a prezis apariția programelor gen reality-TV și a prefigurat conceptele de bază ale dezvoltării mediilor virtuale, precum jocurile video și World Wide Web.

De asemenea, se pare că, în 1995, tot William Gibson a descris apariția, evoluția și dezvoltarea Internetului drept „un nou tip de civilizație”, pe care l-a echivalat cu apariția orașelor. Scriitorul a afirmat că „Internetul va schimba lucrurile în aceeași măsură în care a făcut-o și automobilul” și l-a descris ca pe „una dintre cele mai fascinante și fără precedent realizări umane ale secolului”.

Dintre ecranizările după povestirile lui, cele mai cunoscute sunt „Johnny Mnemonic” (1995), cu Keanu Reeves și Dolph Lundgren, și „New Rose Hotel” (1998), cu Christopher Walken, William Dafoe, Asia Argento și Annabella Sciorra. De asemenea, William Gibson a scris două dintre episoadele celebrului serial „Dosarele X”, iar celebrul film „Matrix” (1999) s-a inspirat pentru titlu, personaje și unele elemente ale acțiunii din trilogia lui Gibson, „Sprawl”, apărută la mijlocul anilor ’80.

Ce vom vedea în noul serial „Periferic”

Acțiunea serialului difuzat de Amazon Prime Video se petrece într-o așezare din Apalași (zonă în care a copilărit William Gibson și în care s-au născut și au crescut și părinții lui). Aici, tânăra Flynne Fisher (Chloë Grace Moretz) are un sentiment intens de ratare, conștientă că nu are unde să-și găsească un loc de muncă și nedorind să fabrice droguri precum cei mai mulți dintre locuitorii orășelului ei.

Singura metodă de evadare a lui Flynne din această perspectivă pesimistă este să joace jocuri video avansate. Cum este o jucătoare excepțională, o firmă îi trimite într-o zi un nou sistem pe care să-l testeze.

Spre surprinderea ei, Flynne găsește în interiorul jocului o lume virtuală fascinantă, care îi permite să-și îndeplinească visurile și să ajungă persoana puternică și elegantă care și-ar dori să fie. Numai că îndeplinirea dorințelor în cadrul acestei lumi perfecte și spectaculoase are un preț enorm, punându-i în pericol atât pe Flynne, cât și pe cei pe care îi iubește cel mai mult pe lume, printre care fratele ei, Burton (Jack Reynor), fost pușcaș marin ajuns veteran de război.

Plasat în decoruri uluitoare, serialul cu opt episoade „Periferic”, creat de Scott B. Smith, poate fi interpretat și ca o parabolă a lui William Gibson despre soarta omenirii, o viziune teribilă și impresionantă a scriitorului despre care confratele său, Tom Maddox, a afirmat că „Gibson a crescut într-o Americă tulburătoare și suprarealistă, parcă desprinsă din visele lui J.G. Ballard”.

Chloë Grace Moretz, o actriță pentru toate genurile de cinema

Talentata Chloë Grace Moretz (25 de ani) a debutat în cinema la șapte ani și a jucat tot felul de personaje variate și întunecate, în ciuda înfățișării ei angelice. În 2005, la doar opt ani, juca în drama horror „Amityville”, apoi în „Copiii de sub pământ” și în „Nopți însângerate”, fiind apoi distribuită și în povești mai luminoase, precum „Jack şi vrejul de fasole”, „500 de zile cu Summer” sau în superbul „Hugo”, al lui Martin Scorsese. Am văzut-o, de asemenea, în filmul de acțiune „Equalizer”, cu Denzel Washington, dar și în sofisticatul „Nori peste Sils Maria”, al lui Olivier Assayas, aflat în competiția pentru Palme d’Or în 2014.

Actrița lucrează în prezent la animația „Nimona” (2023), în care va interpreta vocea personajului principal, și urmează să joace în thrillerul „White Night”, despre câțiva tineri care intră în anturajul predicatorului ucigaș Jim Jones, dar și în drama polițistă „Love Is a Gun”.

Alături de Chloë Grace Moretz, în „Periferic” îi vom vedea pe Gary Carr, Jack Reynor, Julian Moore-Cook, Louis Herthum, Chris Coy, Austin Rising și Eli Goree.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton