Homepage  / Timp liber

Unde poți să vezi piese de teatru online, cât e vara de lungă

Unde poți să vezi piese de teatru online, cât e vara de lungă

de Doinel Tronaru,

Vara și-a intrat pe deplin în drepturi, zăpușeala face ravagii, iar teatrele, odată cu terminarea stagiunii, și-au închis porțile. Spectatorii pot însă să-și satisfacă pofta de teatru, vizionând producțiile online, care abundă pe internet. “Steaua fără nume”, “Femei” sau “Sunt o babă comunistă” fac furori în aceste zile pentru cei care nu au avut posibilitatea să le vadă la teatru.

În comoditatea fotoliului de acasă, unde aerul condiționat sau un ventilator îți face camera răcoroasă și atmosfera suportabilă, cu un pahar de băutură fină alături, parcă altfel se savurează actul artistic.

“Campion” este, de departe, site-ul mystage.ro, care oferă o sumedenie de astfel de producții, de toate felurile și pentru toate gusturile, cum nici cu mintea nu gândești. În fiecare vineri, aici sunt disponibile nu mai puțin de 43 de titluri de piese de teatru.

“Picior de play”, un site care se respectă

O figură frumoasă face însă și mai “tânărul” site online piciordeplay.ro. Aici, de când teribila și neașteptata pandemie, apărută brusc în viețile noastre, ne-a făcut să stăm mai mult în case și ne-a “modelat” gusturile spre aceste divertismente online, au putut fi văzute producții de excepție de către spectatorii scufundați în fotoliu și cu căști pe urechi.

Sistemul de pe piciordeplay.ro este simplu și civilizat. În nici un caz, nu avem de-a face cu înregistrări “obosite”, făcute cu o singură cameră manevrată prost sau chiar cu mobilul (în general, acești “martori” erau făcuți de teatre pentru selecția în festivaluri sau pentru uz intern), pe care multe teatre s-au “repezit” să le ofere, atunci când anunțul Președintelui ne-a băgat în case, pe platformele de streaming.

Manole și Obretin, vedete ale online-ului

Pe piciordeplay.ro, spectacolul este vizionat live, plătit cu bilet de către “tele-spectatori”, iar înregistrarea este disponibilă pe site, tot pentru plătitori, încă 7 zile după eveniment. Așadar, actorii distribuiți în piesa de teatru chiar joacă, în acest caz, în fața spectatorilor (fie ei și tele-) și sunt filmați într-un mod profesionist. Se creează cu totul altfel sentimentul și senzația de live, încercând să se recupereze cât de cât specificul teatrului, ca artă performativă.

De exemplu, până de curând a putut fi vizionat pe acest site, cu mare succes, spectacolul “Ce avem noi aici?”. Textul acestei piese cu titlu ghiduș îi aparține controversatei Lia Bugnar, actriță și dramaturg de prestigiu, iar distribuția este formată din trei actori care nu mai au nevoie de nicio prezentare: veterana Carmen Tănase și mai tinerii Marius Manole și Maria Obretin.

Comedie cu lacrimi

Ca să ne facem o idee despre ce “prinde” în primul rând pe online, să spicuim din prezentarea acestui spectacol: “Se ia o mamă foarte posesivă de băiat (Carmen Tănase), se adaugă băiatul timid, ascultător, dar cu mici derapaje (Marius Manole), se presară niște anunțuri matrimoniale, se picură niște femeie superbă, singură și disperată (Maria Obretin), și ai deja o comedie care dezarmează și pe cel mai ursuz spectator”. 

Dar… “Bonus, după ce râzi, și râzi, și râzi, îți dai seama că povestea nu e deloc veselă, îți dai seama că povestea e cea a multor oameni singuri din jurul tău, sau chiar a ta”. Așadar, râsu’-plânsu’, ceea ce ne caracterizează, de altfel, foarte bine și ca popor (“un ochi râde, altul plânge” etc., și alte chestii de “specific național”).

Nu-ți mai rămâne decât să urmărești când va reintra acest spectacol pe piciordeplay.ro sau care va fi următoarea premieră transmisă live.

Mystage: 43 de piese de teatru în ofertă

Pe platforma mystage.ro intră în fiecare vineri nu mai puțin de 43 de piese de teatru online, care pot fi vizionate numai dacă spectatorul își plătește mai înainte, tot online desigur, biletul de “acces”, exact ca la un teatru “adevărat”.

5 recomandări de piese de teatru de pe mystage.ro

Ca de obicei, spicuim 5 astfel de titluri, dintre cele care ne “fac cu ochiul”, dar și despre a căror valoare suntem siguri.

De data aceasta, spectacolele sunt înregistrate de pe scena teatrului “real”, fizic, unde s-au jucat, dar într-un mod profesionist, așa cum se efectuează o transmisie live – de teatru sau a unui spectacol muzical – modernă. Biletul poate fi activat în termen de 30 de zile, pe platforma scena-digitala.ro, după confirmarea plății, iar spectacolul poate fi vizionat într-un interval de 4 ore din momentul activării. Prețul biletelor pleacă de la 33,45 lei.

“Trei surori”, de A.P. Cehov; producție: Teatrul Naţional “Radu Stanca” Sibiu; data premierei: 28 noiembrie 2021

Regia: Andrei și Andreea Grosu; cu: Raluca Iani, Ofelia Popii (Mașa), Gabriela Pîrlițeanu, Ciprian Scurtea, Adrian Neacșu, Marius Turdeanu, Iustinian Turcu, Andrei Gîlcescu, Horia Fedorca, Adrian Matioc, Cendana Trifan, Diana Văcaru-Lazăr, Mariana Mihu-Plier, Mihai Coman, Viorel Rață; muzica: Mihai Dobre (Şuie Paparude).

“Suntem în fața unei premiere de excepție pe care Teatrul Național Radu Stanca Sibiu o pregătește pentru publicul care merită acum un dar important” (Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național “Radu Stanca” Sibiu).

“Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian; producție: Teatrul Naţional “Radu Stanca” Sibiu; durata spectacolului: 2 h, fără pauză

Regia: Florin Coșuleț; cu: Vlad Robaș (Profesorul Miroiu), Cendana Trifan (Mona / necunoscuta), Adrian Neacșu (Grig), Serenela Mureșan (Domnișoara Cucu), Florin Coșuleț (Șeful gării), Mihai Coman (Udrea / Ichim), Patricia Buraga (Eleva), Viorel Rață (un țăran / Pascu / conductorul), Sanda Anastasof (o voce).

“Steaua fără nume. Poveste imaginată și pusă pe hârtie de Mihail Sebastian înainte de apusul destinului său nedrept, dar și la apusul unei extraordinare perioade a literaturii și culturii noastre, cea interbelică!” (Florin Coșuleț, actor și regizor).

“Femei”, după “Totul despre femei” de Miro Gavran

producție: Teatrul Naţional “Radu Stanca” Sibiu; durata spectacolului: 1 h 15 m, fără pauză; spectacol nerecomandat tinerilor sub 12 ani.

Regia: Raluca Iani; cu: Ioana Cosma, Gabriela Pîrlițeanu și alții.

„Femei” este un spectacol ce orbitează în jurul unui singur mare personaj – Femeia, alături de încarnările sale succesive care ne deschid porțile înspre micro-scenarii cotidiene subtil interconectate, pentru a surprinde anatomia unui singur suflet complex, contradictoriu, cald și incisiv… Sufletul feminin.”

“Sunt o babă comunistă”, după romanul lui Dan Lungu

producție: Teatrul Naţional “Radu Stanca” Sibiu; durata spectacolului: 1 h 10 m, fără pauză.

Scenariul și regia: Mariana Mihu-Plier; cu: Dana Taloș.

“Când am citit cartea lui Dan Lungu, am avut impresia că citesc o carte despre mama. Am simțit o legătură aproape ombilicală cu acest text. Este povestea unei femei care în vremea comunismului fuge de la sat la oraș pentru o viață mai bună.” (Mariana Mihu-Plier).

“Călătoriile lui Gulliver”, exerciții scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift

producție: Teatrul Naţional “Radu Stanca” Sibiu; durata spectacolului: 1 h 25 m, fără pauză; spectacol nerecomandat tinerilor sub 12 ani.

Coordonator: Silviu Purcărete; traducere, adaptare texte și asistență de regie: Crista Bilciu; scenografie și light design: Dragoş Buhagiar; muzica: Shaun Davey; cu (în ordine alfabetică): Veronica Arizancu, Emöke Boldizsár, Diana Fufezan, Horia Fedorca, Raluca Iani, Marius Turdeanu, Alexandru Malaicu, Adrian Matioc, Serenela Mureşan, Adrian Neacşu, Eduard Pătraşcu, Ofelia Popii, Cristina Ragos, Ciprian Scurtea, Cristian Stanca, Pali Vecsei, Corina Vişinescu // Copilul: Theodor Domnicar; ORGANIST: Monica Florescu.

Un Purcărete (chiar dacă puțin mai vechi, a avut premiera în 2012, la Sibiu și la Edinburgh) nu se ratează, nu se comentează, ci se… vizionează.

“Seria de exerciţii scenice coordonate de regizorul Silviu Purcărete își propune o abordare inedită a romanului lui Swift, în care fantezia se împletește cu o aspră satiră politică. Producția reuneşte aspecte sociale şi culturale ale lumii din jurul nostru, explorând teme ca visul, călătoria, exilul, emigrarea, singurătatea şi apartenenţa într-un spectacol tulburător, cu un impact vizual puternic. „Călătoriile lui Gulliver” este un proiect cultural demarat în parteneriat cu Festivalul de la Edinburgh.” (conform prezentării TNRS).

Toate aceste spectacole pot fi vizionate și cumpărate începând de vineri, 8 iulie 2022.

După cum se vede, spectacolele sunt de la Teatrul Naţional “Radu Stanca” din Sibiu, unul dintre cele mai prestigioase și dinamice teatre din România, care și-a pus astfel “la bătaie”, pentru cei cărora le-a fost și le este mai greu să ajungă pe Cibin, impresionanta ofertă repertorială.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton