Homepage  / Ultimul număr

Pisici salbatice

Pisici salbatice

de Redactia Tvmania

"Campul de lupta al leului" este o poveste despre familia leilor si despre cum este influentata viata puilor de interactiunea lor cu prada, competitorii si dusmanii de moarte.

Din acest documentar, aflam ca dramatismul savanelor africane include lupte teritoriale intre plante, insecte si mamifere. Cu ajutorul noii tehnologii si a tehnicilor fotografice inovative, aceasta lupta pentru viata este dezvaluita pana in cele mai mici detalii. Leii sunt prinsi pe pelicula cu ajutorul camerelor-animal (mici dispozitive de filmat plasate pe animale), astfel incat realismul filmarii este deplin. De asemenea, recunoasterea aeriana – dintr-un balon cu aer cald care a plutit deasupra desertului Masai Mara – ajuta la constructia lumii virtuale a acestor mamifere.
A doua felina ca marime dupa tigru, leul este considerat un superpradator si singurul tip de felina sociala care foloseste munca de echipa pentru a prinde antilopele, gazelele, zebrele, hipopotamii, rinocerii, bivolii de apa si, uneori, chiar elefanti adulti. Astfel, o intalnire intamplatoare cu o turma de bivoli ar putea furniza hrana grupului pentru o saptamana, iar aceste animale robuste isi organizeaza atacul asemenea unei armate: leii formeaza o unitate coordonata de avangarda, flancuri si ariergarda care pot schimba sortii luptei si decima o turma. De obicei, vanatorile au loc noaptea sau in zori de zi. Leii tineri participa la primele lor vanatori cand au trei luni, dar devin vanatori de succes abia la varsta de doi ani. Aceste feline pot atinge viteze de 60 km/h, dar nu au rezistenta pe distante lungi, astfel incat trebuie sa se apropie mult de prada inainte de a lansa atacul (30 de metri).

In grup
Leii sunt pradatori perfecti, evoluati in urma a mii de ani de selectie naturala. Traiesc in grupuri cu o ierarhie clar stabilita, din care fac parte grupuri mai mici de femele, cu puii lor. In Africa, multi dintre locuitorii savanelor au contribuit la disparitia leilor, pe arii largi. Desi in multe tari vanatoarea de lei este interzisa, specia continua sa fie amenintata de distrugerea habitatului. La ora actuala, aceste feline mai exista, in libertate, doar in Africa si India. In ultimul caz, singurii lei asiatici care mai traiesc in salbaticie sunt cei din rezervatia nationala „Padurea Gir”, din Peninsula Kathiawar. Acestia fac parte din subspecia cunoscuta sub numele de leul asiatic (Panthera leo persica). Populatia de lei este cu atat mai mult pusa in pericol cu cat exemplarele ramase sunt adeseori izolate din punct de vedere geografic, ceea ce cauzeaza inmultirea intre membrii aceluiasi grup.

„Campul de lupta al leului” – 23.00, Animal Planet

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton