Homepage  / Prime Video

„Platforma”, serialul de la Prime Video care te va ține cu sufletul la gură

„Platforma”, serialul de la Prime Video care te va ține cu sufletul la gură

de Andreea Hentea,

Proaspăt lansat de Amazon Prime, serialul „Platforma” / „The Rig” (2023) are mai degrabă o structură de thriller clasic, cu personaje puternic conturate și conflicte desfășurate pe mai multe planuri. La reușita acestuia se adaugă actorii deja îndrăgiți din diverse seriale celebre și omniprezenta ceață, un element supranatural care amplifică incalculabil misterul poveștii.

Asemănat de unele voci cu mult mai celebrul și longevivul serial SF „Doctor Who”, lansat de BBC în 2005 și ajuns la treisprezece sezoane, „Platforma” se concentrează pe criza declanșată pe Kinloch Bravo, o platformă petrolieră situată în Marea Nordului. Când echipajul pierde orice comunicare cu uscatul, iar o ceață teribilă învăluie întreaga zonă, toți înțeleg că se petrece ceva neobișnuit și că un pericol pe care nu știu să-l definească se apropie amenințător de ei.

Ceața care întunecă mințile

În ciuda eforturilor lui Magnus MacMillan (Iain Glen), managerul platformei și liderul echipajului, de a calma situația, oamenii sunt neliniștiți și nu știu cum să reacționeze în fața entității necunoscute care înaintează tot mai mult.

Ceața cuprinde întregul câmp petrolier și pare să aibă efecte devastatoare asupra lor. Când tânărul Baz Roberts (Calvin Demba) cade de la înălțime, pare că nu are nicio șansă de supraviețuire. Medicul vasului, curajoasa Cat Braithwaite (Rochenda Sandall), e disperată că nu-l poate ajuta cu instrumentele de care dispune, însă tânărul se vindecă rapid, în mod inexplicabil, apoi începe să vorbească despre viziunile sale și despre un val uriaș care îi va lovi și îi va distruge cu totul.

Între timp, echipajul este tot mai terorizat de fenomenele neobișnuite care apar la orizont. Lucrurile se complică după ce Lars Hutton (Owen Teale), un muncitor agresiv și suspicios, instigă întregul echipaj împotriva lui Magnus, pretinzând că acesta le ascunde adevăratele intenții ale companiei Pictor, de care este dependentă platforma.

Totul o ia razna, instalațiile de pe platformă încep să tremure, iar din cer încep să cadă fragmente de cenușă. Geoloaga Rose Mason (Emily Hampshire), reprezentanta companiei Pictor, are o singură noapte la dispoziție pentru a descifra natura teribilelor fenomene în desfășurare, înainte ca echipajul să se revolte și să abandoneze platforma.

Tensiunile cresc, Baz dispare din cabinetul medical, iar mulți membri ai echipajului devin paranoici.

Distribuția are deja mulți fani

Cel mai mare atu al serialului este chiar ceața omniprezentă și densă, un element de mare impact în cinema, folosit încă din 1980 de John Carpenter în horrorul său clasic, „Ceața” / „The Fog”, cu Jamie Lee Curtis și Janet Leigh, sau mai recent de serialul „Negura” / „The Mist” (2017), difuzat de Netflix, o ecranizare după Stephen King. Considerat o combinație reușită de suspans, motivații psihologice și mister paranormal cu o convingătoare pledoarie pentru mediu, primul sezon al serialului cu șase episoade „Platforma” oferă o acțiune alertă, completată de o distribuție implicată și emoționantă.

Fanii îl cunosc foarte bine pe Iain Glen (interpretul împăciutorului Magnus, șeful echipajului) din „Urzeala tronurilor”, unde l-a jucat pe Jorah Mormont. El se reîntâlnește aici cu impozantul Owen Teale (interpretul belicosului Lars Hutton), care a fost Alliser Thorne în același serial. Emily Hampshire a jucat în „Schitt’s Creek”, Rochenda Sandall în serialul „Buturuga mică”, iar pe tânărul Calvin Demba îl știm din „Kingsman: Cercul de aur”.

Creat de David Macpherson și regizat de John Strickland („The Flight Attendant”), dinamicul serial „Platforma”ne rezervă o poveste bine ritmată și o experiență impresionantă vizual.

Se pare că echipa din spatele serialului se pregătește deja pentru sezonul al doilea, conform unei postări a creatorului David Macpherson, care a precizat însă și că acest al doilea sezon nu a primit încă, oficial, undă verde.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton