Istanbul, singurul oras din lume care se intinde pe doua continente, este un creuzet cultural si religios care isi descopera identitatea europeana. Vrajit de frumusetea acestei metropole, scriitorul francez Alphonse Lamartine nota: „Daca as mai putea arunca o singura privire asupra lumii, as indrepta-o catre Istanbul”.

Situat pe cele doua maluri ale stramtorii Bosfor, Istanbul are o istorie de peste 2600 ani. In 667 i.Hr., el a fost intemeiat de colonistii greci din Megara, care i-au pus numele de Bizant, dupa regele lor Bizas. In 196 d.Hr. a fost distrus de cuceritorii romani, insa tot un imparat roman, Septimius Severus, l-a reconstruit si l-a transformat intr-un centru economic si cultural. Denumit apoi Constantinopol dupa numele imparatului Constantin, orasul a fost capitala Imperiului Bizantin pana in 1453, cand a fost cucerit de armatele otomane conduse de Mahomed al II-lea. Din aceasta epoca dateaza biserica Sfanta Sofia, una din cele mai importante constructii bizantine din lume, acum transformata in moschee. Imperiul Otoman a promovat diversitatea culturala si toleranta religioasa, astfel incat Constantinopolul a devenit un oras cosmopolit, locuit de musulmani, crestini si evrei sefarzi, identitate pastrata si in statul laic modern, fundat de Kemal Atatürk in 1923.
Metropola multiculturala a primit numele de Istanbul in 1930, iar, incepand cu anii ’50, a trecut prin schimbari radicale: valuri succesive de migratie din estul tarii au schimbat peisajul urban, ducand la o extindere haotica si la efervescenta economica. Daca centrul orasului este dominat de amestecul de moschei, biserici ortodoxe, sinagogi si palate medievale, in periferii, constructiile ilegale si nesigure dau pe alocuri un aspect de ghetou. Istanbul este insa un oras colorat si plin de viata, o metropola care pulseaza in ritmurile orientale ale bazarurilor si restaurantelor care il impanzesc, dar cu privirea intoarsa catre Europa. Viata de noapte exuberanta il aseamana cu Atena, iar evenimentele muzicale si sportive il apropie de orase precum Barcelona sau Paris.

Urmărește-ne pe Google News