Homepage  / Știri / Televiziune

Povestea Fecioarei din Orleans, în filmul istoric „Ioana d’Arc“, la TVR 1

Povestea Fecioarei din Orleans, în filmul istoric „Ioana d'Arc“, la TVR 1

de Redactia Tvmania

A fost una dintre cele mai misterioase şi captivante personalităţi din istorie, ale cărei convingeri, curaj şi dăruire aveau să pună capăt Războiului de 100 de ani. La TVR 1, vedem fabuloasa aventură a Ioanei d'Arc, care a transformat-o în eroina Franţei. Filmul „Ioana d'Arc“este difuzat de TVR 1 pe 15 februarie, de la 21.00.

 

La o distribuţie de zile mari a apelat regizorul Christian Duguay pentru filmul istoric, de aventuri Ioana d’Arc (JOAN OF ARC – Canada, 1999), a cărui primă parte o vedem vineri, 15 februarie, de la ora 21.10. Este vorba de actorii Jacqueline Bisset, Peter O’Toole, Neil Patrick Harris şi, în rol principal, actriţa Leelee Sobiesky, care atunci când a jucat-o pe Ioana d’Arc avea doar 16 ani, deşi personajul ei – 19 ani.

 

Filmul este povestea Fecioarei din Orleans, ale cărei convingeri, curaj şi dăruire aveau să pună capăt Războiului de 100 de ani. Fecioară, una dintre cele mai misterioase şi mai captivante personalităţi din istorie, Ioana d’Arc este protagonista celor mai strălucite succese pe care poate să le obţină o femeie într-un mediu complet străin ei, câmpul de luptă.

La 13 ani, Ioana d’Arc pretinde că aude voci care-i comandă imperios să meargă la Bourges şi să salveze regatul. Patru ani mai târziu, ea îl întâlneşte pe Delfin, viitorul Carol al VII-lea al Franţei, îi câştigă încrederea şi-şi începe fabuloasa aventură care avea s-o transforme în eroina Franţei şi, secole mai târziu, să-i aducă beatificarea.

 

Partea a doua a filmului Ioana d’Arc va fi difuzată de TVR 1 vineri, 22 februarie, la aceeaşi oră, 21.10.

 

Şi producţia canadiană Ioana d’Arc face parte din seria filmelor şi serialelor pe care TVR 1 a început să le difuzeze începând cu grila de toamnă 2018 şi care aduc în prim plan evenimente şi personaje care au schimbat cursul istoriei sau au influenţat decisiv viitorul omenirii. Seara de vineri a fiecărei săptămâni le este dedicată la TVR 1.

 

Despre Ioana d’Arc

 

Ioana d’Arc, cunoscută şi ca Ioana de Arc, Fecioara din Orleans sau în franceză Jeanne d’Arc (6 ianuarie 1412 – 30 mai 1431) este una din figurile emblematice ale Franţei şi sfântă a Bisericii Catolice, dar şi foarte controversată întrucât unii autori au considerat că era schizofrenică (auzea voci). A fost supranumită de naţionaliştii francezi Fecioara din Orleans şi i s-a atribuit faptul că, în urma unor viziuni, Dumnezeu i-a spus să elibereze pământurile Franţei care erau dominate de Anglia după Războiul de 100 de ani (1337–1453).

Născută în ianuarie 1412, la Domrémy, (Burgundia, azi provincia Lorena), Fecioara din Orleans este considerată cea mai importantă figură din Evul Mediu francez. Ioana a afirmat de nenumărate ori că auzea voci de origine divină, voci care-i porunceau să mobilizeze armata în lupta pentru eliberarea Franţei de sub dominaţia engleză. Trimisă să conducă trupele franceze care asediau cetatea din Orleans, Ioana d’Arc a reuşit să o cucerească. După mai multe victorii în serie, ea a contribuit la încoronarea regelui Carol al VII-lea la Catedrala de la Reims.

În 1430 este prinsă într-o ambuscadă, predată englezilor, în schimbul unei sume de răscumpărare echivalentă unui rege. Este acuzată de erezie şi judecată de tribunalul Inchiziţiei.

În anul 1431, semnează – printr-o cruce, fiindcă nu ştia să scrie – un act de abjurare, în cimitirul din Rouen, convinsă fiind că documentul se referă la altceva, apoi retractează cele conţinute de actul semnat, fapt pentru care este arsă pe rug. La 30 mai 1431, în piaţa Vieux-Marche din Rouen, pleacă la Domnul strigând numele Său.

Deşi Carol al VII-lea nu a făcut nimic pentru eliberarea eroinei, acesta este, totuşi, iniţiatorul procedurii care anulează sentinţa din 1431, şi care cere ca procesul Ioanei să fie declarat nedrept.

Abia 450 de ani mai târziu de la sacrificiul suprem, la 18 aprilie 1909, Ioana d’Arc a fost beatificată, în Catedrala Notre Dame de Paris, de către Papa Pius al X-lea.

La 16 mai 1920, a fost ridicată la cinstea altarelor, fiind canonizată în Basilica Sfântul Petru din Roma, de către Papa Benedict al XV-lea, cu zi de cinstire la 30 mai, data sacrificiului ei martiric.

În memoria eroismului tinerei, sărbătoarea ei este şi zi naţională a Franţei, fiind marcată, anual, în a doua duminică a lunii mai.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton