Modifica setarile cookie
Homepage  / Timp liber

Premieră la Unteatru: „Chapter Two” de Neil Simon. „Există o vârstă potrivită pentru marea dragoste?”

de Doinel Tronaru,

Nici nu a început bine stagiunea, „întoarcerea” din toamnă, mai exact, cum îi spun francezii, şi teatrul Unteatru găzduieşte deja o nouă premieră la sediul său. Textul nu a mai fost reprezentat până acum la noi, din ce ştiu eu, dar aparține binecunoscutului dramaturg american Neil Simon. „Chapter Two” vorbeşte despre cum să-ți găseşti o nouă iubire după ce ți-a murit soția şi ai rămas văduv.

Cei de la Unteatru nu au făcut prea mare tam-tam cu noua premieră, pe care (doar) o găzduiesc în sediul lor, în zilele de duminică şi luni, 11 și 12 septembrie. Actorii şi regizorul implicați nu sunt prea cunoscuți şi sunt aflați de-abia la început de drum, dar asta îi face cu atât mai interesanți. „TVmania” a reuşit să obțină în exclusivitate declarații de la regizorul şi actorii implicați, pentru a lămuri „misterul”.

Piesă de Neil Simon

Toată lumea se dă, în zilele noastre, de ceasul morții (să nu spun cu ceva de asfalt) să pună piese cu, despre şi pentru tinerii corporatişti (mai nou, să facă şi filme), singurii care mai au bani şi care mai consideră de „bonton” să treci pe la teatru – în general, texte şi spectacole de o calitate îndoielnică.

Artiştii (tineri, la rândul lor) de la compania Sirius Art vin cu o propunere mult mai interesantă şi îndrăzneață: să monteze un text despre „vârsta a treia”, despre bătrânețe. E-adevărat că subiectul este tratat într-o cheie comică, dar piesa aparține marelui comediograf american Neil Simon (1927-2018).

Acesta ne-a delectat, de-a lungul vremii, cu piesele lui, şi mai ales cu ecranizările cinematografice făcute după ele (le menționăm doar pe cele mai reuşite: „Desculț în parc”, 1967, şi „The Goodbye Girl” / „Adio, dar rămân cu tine”, 1977).

Asociația Sirius Art prezintă premiera spectacolului cu piesa de teatru „Chapter Two” de Neil Simon, în regia lui Vlad Trifaș, pe 11 și 12 septembrie (duminică şi luni), de la ora 19.00, la sediul unteatru (situat în str. Sfinții Apostoli, nr.44). Din distribuție fac parte actorii Șerban Gomoi, Ela Prodan, Dana Marineci, Cosmin Teodor Pană. Vezi în continuare declarațiile în exclusivitate ale tuturor celor implicați.

Traducerea textului este semnată de Bogdan Budeş, iar spectacolul durează două ore (fără pauză). Vlad Trifaş semnează şi muzica originală a spectacolului.

Rezervările se pot face la adresa de email rezervari@unteatru.ro.

Nişte îndrăgostiți nu tocmai tineri

Dar despre ce-i vorba în textul ales pentru reprezentare de tinerii de la Sirius Art? Se pare că „Chapter Two” este un text semiautobiografic al celebrului dramaturg american. După cum se vede, Neil Simon a avut o viață lungă şi împlinită, murind în 2018 la vârsta de 91 de ani (în urma unei banale pneumonii, de altfel).

Trebuie spus şi că „Chapter Two” a avut premiera pe Broadway în 1977 și a obținut patru nominalizări la Premiile Tony din 1978.

În orice caz, „piesa surprinde povestea scriitorului George Schneider, rămas văduv recent, care încearcă să depășească momentul dificil al pierderii soției și să se îndrăgostească din nou. Drumul către căutarea fericirii începe odată cu apariția lui Jennie Malone, însă se va dovedi unul extrem de anevoios pentru acești îndrăgostiți nu atât de tineri”, conform organizatorilor.

Vezi în continuare declarațiile în exclusivitate ale celor implicați.

„Spectacolul Chapter Two a fost o căutare, un exercițiu de reamintire a umanității, a simplului, a normalului, a posibilității de a-ți acorda singur o nouă șansă, de a te lăsa deschis spre oportunitățile mari, dar totodată simple, pe care ți le oferă universul”, spune regizorul Vlad Trifaş. „Totul funcționează ca un gând mic despre marile iubiri. O încercare timidă alături de oameni absolut minunați de a aduce în fața spectatorilor lucrurile cu adevărat importante din viață și, mai exact, comuniunea dintre oameni și modurile foarte diverse în care putem iubi. Sau nu. O echipă formidabilă, pe care nu pot să spun nici măcar că am coordonat-o. Ei au existat acolo și au transformat textul în ceva viu, real și prezent, sub ochii încontinuu mirați ai mei. Patru actori minunați și extrem de creativi, alături de care m-am bucurat de descoperirea sau redescoperirea sentimentelor profund umane.”

Conform prezentării proprii, „Vlad Trifaș este absolvent de Actorie la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București. A urmat cursurile de Regie din cadrul Universității de Arte din Târgu-Mureș și a fost asistent universitar în cadrul UNATC, la clasa prof. conf. univ. dr. Paul Chiribuță, unde a explorat diferite tehnici de actorie alături de studenți. Activitatea sa ca actor este completată de numeroase proiecte regizorale în țară și în străinătate”.

„Aproape ca în viață”

La rândul său, actorul Șerban Gomoi mărturiseşte: „Un proiect care a venit într-un moment oportun, pentru mine. Procesul de lucru a fost cât se poate de organic și firesc, iar colegii minunați. Vă așteptăm să vedeți o comedie romantică, aproape ca în viață.”

Să trecem şi la partea feminină a distribuției. Actrița Ela Prodan spune că: „M-am îndrăgostit de textul lui Neil Simon de la prima lectură. Rolul lui Jennie este extrem de ofertant și mă bucur că fac parte dintr-o distribuție cu oameni dragi mie. Deși pe Vlad îl știu de mulți ani, e prima dată când lucrăm împreună și m-a surprins plăcut modul lui de lucru și viziunea asupra spectacolului. Știe să dea profunzime personajelor și să ne ghideze să găsim rezolvări atipice în scenă. Chapter Two este un spectacol care merită văzut!”.

„O puternică notă vindecătoare și terapeutică”

Cealaltă actriță feminină din distribuție, Dana Marineci, este de părere că: „Proiectul acesta mi-a adus aproape patru oameni dragi mie. Trei dintre ei mi-au fost colegi de generație, pe al patrulea îl admiram demult și îmi doream să ne întâlnim la lucru. Textul este minunat. Este viu și perfect valabil oricând, pentru că vorbește despre nevoia noastră de a ne „găsi locul”, despre teama noastră de abandon, despre demonii interiori care pot fi îmblânziți prin iubire”.

În continuare, actrița concluzionează astfel: „În consecință, cred că întâlnirea dintre noi și acest text, dintre noi-actorii și noi-oamenii cu povești de iubire diferite, a avut o puternică notă vindecătoare și terapeutică. Sper ca măcar o părticică din bucuria și speranța pe care ni le-a adus nouă acest spectacol să ajungă și la public. A fost unul dintre cele mai frumoase proiecte la care am lucrat”.

„Partituri ofertante pentru actori”

În sfârşit, last but not least, ultimul rămas, Cosmin Teodor Pană, ne dezvăluie că: „Am citit prima oară acest text acum 5 sau 6 ani și am știut din primul moment că vreau să mă întâlnesc cu el pe scenă. E un text foarte bine scris, cu partituri extrem de ofertante pentru actori. Sunt bucuros că am reușit, prin asociația pe care o conduc, să producem acest spectacol. Sunt și mai bucuros că am în jurul meu această frumoasă și talentată echipă. Partiturile de joc au fost provocatoare, dar direcția dată de regizorul Vlad Trifaș și chimia care s-a creat între noi cred că au născut un spectacol sensibil și frumos, pe care abia aștept să-l împărtășesc publicului.”

Un colos al scenei americane

Să mai spunem şi că Neil Simon a scris peste 40 de piese de teatru, multe dintre ele ecranizate, și a fost nominalizat de 17 ori la Premiile Tony, fiind considerat cel mai de succes dramaturg american din istorie. „Există o vârstă potrivită pentru o mare dragoste? Rămas văduv recent, scriitorul George Schneider este încurajat de fratele său mai mic, Leo, să înceapă să își dea întâlniri din nou. După o serie de întâlniri eșuate, George intră într-o depresie severă. Asta până când Leo îi face cunoștință cu Jennie Malone. Însă drumul către fericire va fi anevoios pentru acești îndrăgostiți nu atât de tineri.”

Înființată în 2019, Asociația Sirius Art are drept scop dezvoltarea și promovarea artelor spectacolului și a industriilor creative, încurajând astfel munca noilor generații de regizori, actori, scenografi, coregrafi, dramaturgi, antreprenori culturali sau a profesioniștilor din domeniul cinematografiei ori a muzicii de teatru și film, atât la nivel local și național, cât și peste hotare.

Urmărește-ne pe Google News
 
 

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te