Homepage  / Cinema

Premiere cinema, 1 iulie 2022: „Minionii 2”, „Almanah Cinema. Șase filme scurte” și „Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric”

Premiere cinema, 1 iulie 2022: „Minionii 2”, „Almanah Cinema. Șase filme scurte” și „Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric”

de Andreea Hentea,

Din 1 iulie sosesc în cinematografe așteptata animație „Minionii 2”, din care aflăm ce visa Gru în copilărie, un grupaj de scurt-metraje originale prezentate de regizorul Radu Jude sub genericul „Almanah Cinema. Șase filme scurte”, darși „Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric”, o dramă tulburătoare cu Bogdan Dumitrache în rolul principal.

Filme la cinema, 1 iulie 2022. Gru și Minionii arată tot ce pot

Împiedicați de pandemie să vină la întâlnirea cu fanii, „Minionii 2” își fac, în sfârșit, apariția, cu un Gru în creștere, inventiv și hotărât să devină spaima cartierului.

Adorabilii Minioni revin în cinematografe cu povestea lui Gru (voce: Steve Carell) la doisprezece ani, pe când crește în suburbii și se visează cel mai mare ticălos. Plin de admirație față de super-răii cartierului, Vicious 6, Gru face totul ca să li se alăture. Când liderul lor, Wild Knuckles (voce: Alan Arkin), este concediat, Gru are prilejul de-a deveni membru al bandei, dar furtul unei pietre prețioase îi transformă pe el și pe ceilalți Minioni în țintele găștii Vicious 6. Disperați, ei apelează la Wild Knuckles însuși.

Citate copioase

La fel ca filmele din seria „Sunt un mic ticălos”, din care s-a desprins Gru, „Minionii 2” face trimiteri superamuzante la mari succese de public, de la clasicul „Fălci” la „Avatar” și la irezistibilul „Kung Fu la grămadă” / „Kung Fu Hustle” (2004), regizat de Stephen Chow, cu eroii săi conduși de Landlady (Qiu Yuen), karatista cu bigudiuri și cu țigara în colțul gurii, despre care criticii au scris la vremea sa că „E ca și cum Jackie Chan și Buster Keaton i-au întâlnit pe Quentin Tarantino și Bugs Bunny”.

În plus, gașca Vicious 6 îi adună pe interpreții mai tuturor băieților răi, fiind compusă din Svengeance (voce: Dolph Lundgren), Jean Clawed (voce: Jean-Claude Van Damme), Belle Bottom (voce: Taraji P. Henson), Stronghold (voce: Danny Trejo) și Nunchuk (voce: Lucy Lawless).

Filmul urma să fie lansat cu ocazia împlinirii unui deceniu de la lansarea celebrei animații „Sunt un mic ticălos” (2010), din care sunt derivate filmele cu Minioni.

Premiera a fost însă amânată inițial pentru 2 iulie 2021, din cauza pandemiei COVID-19, apoi pentru 1 iulie 2022. „Minionii 2” va marca, în schimb, a zecea aniversare a animației „Lorax. Protectorul padurii (2012)”, al treilea film de animație al studiourilor Illumination.

O: Minions: The Rise of Gru, Franța/SUA/Japonia, 2022 R: Kyle Balda, Brad Ableson, Jonathan del Val Voci: Alan Arkin, Steve Carell, Lucy Lawless, Jean-Claude Van Damme, Michelle Yeoh

Filme la cinema, 1 iulie 2022. „Almanah Cinema. Șase filme scurte”

Apreciat la festivaluri precum Cannes, Berlin sau Veneția, regizorul Radu Jude ne propune acum un grupaj de scurt-metraje.

„Așa cum un scriitor poate publica un volum de povestiri sau de poezii, așa ar trebui să poată și un regizor de film să își adune filmele scurte și să le ofere publicului într-un volum”, spune cineastul mereu preocupat de modurile în care filmul reflectă lumea. El a reunit în acest proiect filmele „Caricaturana”, „Potemkiniștii”, „Amintiri de pe Frontul de Est”, „Cele două execuții ale Mareșalului”, „A pedepsi, a supraveghea” și „Plastic semiotic”.

O: Almanah Cinema. Șase filme scurte, România, 2022 R: Radu Jude D: Alexandru Dabija, Cristina Drăghici, Șerban Pavlu, Ilinca Manolache

https://www.youtube.com/watch?v=3x9klpi64i8

Filme la cinema, 1 iulie 2022. „Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric”

Teo (Bogdan Dumitrache) este regizor și repetă cu actorii pentru un nou proiect. Subiectul, autobiografic, este derutant încă de la început: frământările unui cineast care pune în scenă o piesă de teatru despre tragedia pe care o trăiește după moartea fetiței lui în urma unei boli incurabile.

Pe măsură ce înaintează, povestea compusă din cinci variante de lucru, în care singurele personaje constante sunt el, soția și fetița lor, scoate la suprafață episoade incerte, la limita dintre realitate și ficțiune, accentuând dilemele. Frământările apar la fiecare secvență din viața camuflată fie în piesa de teatru, fie în filmul care pare să nu aibă început și sfârșit ori în detaliile cotidiene care uneori o fac când ambiguă, când comic-absurdă, când insuportabilă.

O: Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric, România, 2021 R: Gabriel de Achim D: Bogdan Dumitrache, Gheorghe Ifrim, Anca-Ioana Androne, Rolando Matsangos, Silvana Mihai, Luiza Gherghinescu

Sursa foto: Hepta

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton