Homepage  / Cinema

Premiere cinema, 13 mai 2022: „Downton Abbey: O nouă eră”, „Inimă de foc: Neînfricata” și „Focul viu”

Premiere cinema, 13 mai 2022: „Downton Abbey: O nouă eră”, „Inimă de foc: Neînfricata” și „Focul viu”

de Andreea Hentea,

Din 13 mai sosesc în cinematografe  somptuosul și așteptatul „Downton Abbey: O nouă eră”, care ne promite un suflu nou - o dată cu sosirea familiei Crawley în sudul Franței și a unei echipe de filmare la Downton Abbey -, animația „Inimă de foc: Neînfricata”, povestea unei adolescente inimoase care visează să ajungă pompier, dar și „Firestarter”, o spectaculoasă ecranizare romanului omonim scris de Stephen King. 

Se strigă „Motor!” la Downton Abbey

Cei care credeau că distinsa familie Crawley nu poate fi clintită de nimic vor avea o surpriză. Toți membrii familiei, însoțiți de loialii lor angajați, pleacă în călătorie în sudul Franței, unde îi așteaptă peisaje însorite și personaje sofisticate.

Dacă prolificul scenarist Julian Fellowes și-a dorit să le insufle eroilor săi o binevenită energie și să-i plimbe printr-o mulțime de peisaje amețitoare, călătoria pe Riviera franceză pe care le-a rezervat-o în „Downton Abbey: O nouă eră” se dovedește pretextul ideal.

Cum în splendida lume de la Downton Abbey totul începe, mereu, cu anunțarea unei vești, familia Crawley află acum, cu surprindere, că venerabila contesă Violet Crawley (Maggie Smith) a moștenit o vilă de la un bărbat misterios care a existat cândva în viața ei.

Cum proprietatea se află în sudul Franței, toată lumea din familie se pregătește pentru o grandioasă călătorie, evident, alături de membrii personalului. În plus, toți vor să știe de la contesă detalii despre ceea ce pare să fi fost o intensă relație de dragoste, despre care aceasta nu a pomenit niciodată. 

Un platou neașteptat și o expediție solară

Filmul regizat de Simon Curtis ne rezervă nu doar reîntâlnirea cu un grup de personaje intrate deja în imaginarul cinefililor, ci și cu peisaje de o frumusețe copleșitoare, prilejuite de călătoria familiei Crawley.

De data aceasta, scenariul le rezervă eroilor consacrați multiple interacțiuni cu figuri noi, în vizita făcută pe Riviera franceză. Între timp, familiarul decor de la Downton Abbey găzduiește turnarea unui film și echipa aferentă, ceea ce provoacă reacții diferite în rândul proprietarilor, dar și al personalului.

„Lumea modernă ajunge la Downton”, după cum afirmă Cora Crawley (Elizabeth McGovern), însă nu toți par la fel de încântați. Robert Crawley (Hugh Boneville), de exemplu, nu vrea în preajma sa oameni din lumea filmului.

Includerea acestei reacții în scenariu a fost interpretată ca o trimitere la adevăratul castel Highclere, aflat în Hampshire. Acesta a întruchipat chiar conacul Downton Abbey în celebrul serial și în cele două lungmetraje care i-au urmat – „Downton Abbey” (2019) și filmul de față – și a fost folosit drept loc de filmare pentru numeroase producții începând din anii ’90. 

O: Downton Abbey: A New Era, Marea Britanie/SUA, 2022 R: Simon Curtis D: Maggie Smith, Hugh Boneville, Elizabeth McGovern, Michelle Dockery, Laura Carmichael, Nathalie Baye, Jim Carter, Joanne Froggatt, Hugh Dancy, Matthew Goode, Laura Haddock, Dominic West, Penelope Wilton, Tuppence Middleton, Allen Leech, Imelda Staunton.  

„Inimă de foc: Neînfricata”

Eroina aceștei animații simpatice este Georgia Nolan (voce: Olivia Cooke), o adolescentă care visează să devină prima femeie pompier din lume. După ce un piroman începe să provoace incendii pe Broadway, pompierii newyorkezi încep să dispară fără explicație.

Tatăl Georgiei, Shawn Nolan (voce: Kenneth Branagh), este chemat de la pensie de către primarul metropolei pentru a cerceta cazul.

Dornică să-și ajute tatăl și să salveze orașul, Georgia, deghizată în tânărul pompier Joe, se alătură unei echipe de pompieri independenți care se luptă să-l oprească pe piroman. 

O: Fireheart, Franța/Canada, 2022 R: Theodore Ty, Laurent Zeitoun Voci: Olivia Cooke, Vincent Cassel, Kenneth Branagh, Laurie Holden, William Shatner, Valérie Lemercier 

„Focul Viu”/„Firestarter”

Ecranizare a celebrului roman omonim scris de Stephen King, publicat în 1980, „Firestarter” urmărește povestea lui Charlie McGee (Ryan Kiera Armstrong), o fetiță care poate incendia orice când își dă frâu liber emoțiilor.

Conștienți că totul se va întoarce împotriva ei, părinții (Zac Efron și Sydney Lemmon) încearcă să o învețe să se controleze. Când puterile ei au efecte devastatoare, Charlie începe însă să fie vânată de autorități.

Spectaculos și emoționant, filmul pune în dezbatere locul pe care îl pot ocupa ființele cu înzestrări neobișnuite într-o lume care agreează superputerile doar în plan ficțional. 

O: Firestarter, SUA, 2022 R: Keith Thomas D: Zac Efron, Ryan Kiera Armstrong, Sydney Lemmon, Gloria Reuben, Kurtwood Smith, Michael Greyeyes.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton