Homepage  / Cinema

Premiere cinema, 15 aprilie 2022: „#dogpoopgirl”, „Băieții răi”, „Febra lui Petrov” și „Omul cu umbra”

Premiere cinema, 15 aprilie 2022: „#dogpoopgirl”, „Băieții răi”, „Febra lui Petrov” și „Omul cu umbra”

de Andreea Hentea,

Din 15 aprilie sosesc în cinematografe „#dogpoopgirl”, excelenta poveste a lui Andrei Huțuleac despre un caz de manipulare, ură și distorsionare a informației, care beneficiază și de o distribuție impresionantă, „Băieții răi”, o animație inspirată de o serie de cărți de succes, „Febra lui Petrov”, o aventură debordând de fantezie, dar și „Omul cu umbra”, un portret insolit al unui om aparte, dar și al unei instituții și al unor mentalități rigide. 

„#dogpoopgirl”

Regizorul Andrei Huțuleac a primit premiul pentru debut anul trecut, la TIFF, pentru această satiră socială despre comunicarea distorsionată de pe Internet.

Filmul transpune în spațiul românesc cazul real petrecut în 2005 la Seul, în Coreea de Sud. După ce câinele ei vomită pe podeaua metroului, o femeie (Andreea Grămoșteanu) refuză să strângă mizeria, din motive necunoscute.

Un adolescent o fotografiază și îi pune imaginea pe Internet, iar incidentul devine viral prin intermediul unui blog de opinie. Femeia este concediată, urmărită, amenințată și devine ținta unui val de ură incredibil. 

O: #dogpoopgirl, România, 2020 R: Andrei Huțuleac D: Andreea Grămoșteanu, Coca Bloos, Rodica Mandache,  Paul Chiribuță, Tudor Istodor, Cezar Antal, Dana Rogoz. 

„Băieții răi”

Inspirată de o serie de cărți de succes, animația de față ne prezintă o echipă de haiduci patrupezi care sunt capturați după ani de furturi și jafuri și promit că devin modele de comportament ca să scape. Numai că transformarea lui Wolf (voce: Sam Rockwell), Shark (voce: Craig Robinson), Snake (voce: Marc Maron), Piranha (voce: Anthony Ramos) și Tarantula (voce: Awkwafina) nu e ușoară. Când un nou răufăcător amenință orașul, ei au prilejul să hotărască de care parte sunt. Pierre Perifel, care a lucrat ca animator la filmele „Kung Fu Panda”, debutează aici în regie. 

O: The Bad Guys, SUA, 2022 R: Pierre Perifel Voci: Sam Rockwell, Marc Maron, Craig Robinson, Awkwafina, Zazie Beetz, Alex Borstein, Richard Ayoad, Lilly Singh. 

„Febra lui Petrov”

Cunoscutul cineast Kirill Serebrennikov („(M)ucenicul”, „O vară rock’n’roll”) construiește o călătorie imaginară absolut nebunească prin Rusia post-sovietică. Într-un oraș din Munții Ural izbucnește o epidemie de gripă, iar familia Petrov se zbate să reziste provocărilor de toate felurile, de la trecutul mereu adus în atenție la alcoolism, violență și tandrețe. Ecranizare a romanului „Petrovii în vremea gripei”, scris de Alexei Salnikov, filmul s-a aflat în cursa pentru Palme d’Or anul trecut, la Cannes, unde a obținut un premiu pentru imagine. 

O: Petrovy v grippe, Rusia/Franța/Germania/Elveția, 2021 R: Kirill Serebrennikov D: Semion Serzin, Chulpan Kamatova, Ivan Ivașkin, Alexandr Ilin Jr., Iulia Peresild, Ivan Dorn.

„Omul cu umbra”

Regizorul Dragoș Hanciu realizează aici portretul lui Gheorghe Blondă, căruia i se mai spune Nea‘ Jorj, tehnicianul laboratorului foto analog de la departamentul de film al UNATC București.

Sub pretextul modernizării, acesta urmează să fie înlocuit de noua conducere, încheindu-și astfel cariera de-o viață.

Un documentar hibrid observațional și participativ, „Omul cu umbra” pornește de la prietenia neașteptată a protagonistului cu regizorul, fost student al universității.

În paralel cu protestele anticorupție din 2017 împotriva partidului aflat la conducere în România, filmul propune o privire umanistă asupra unei instituții care funcționează ca o oglindă a celor care conduc țara. Lupta lui Jorj, prin numeroase încercări birocratice de a-și păstra slujba, devine o chestiune de viață și de moarte, dincolo de tranziția tehnologică invocată de conducerea universității.

O: Omul cu umbra, România, 2021 R: Dragoș Hanciu D: Gheorghe Blondă.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton