Homepage  / Cinema

Premiere cinema, 17 iunie 2022: „Lightyear” și „Rondul de noapte”

Premiere cinema, 17 iunie 2022: „Lightyear” și „Rondul de noapte”

de Andreea Hentea,

Din 17 iunie sosesc în cinematografe dinamica animație „Lightyear” și captivantul „Rondul de noapte”, o tulburătoare meditație pe tema condiției artistului semnată de experimentatul regizor Iosif Demian.

Buzz Lightyear chiar pleacă spre infinit

Pentru că se poartă spin-off-urile, dar și pentru că Buzz Lightyear e unul dintre cele mai iubite personaje animate, noul film „Lightyear” îi dedică o poveste întreagă. De această dată, Buzz se avântă fără ezitare spre infinitul visat, dar este deturnat și ajunge pe o planetă pustie.

Noua animație a studiourilor Pixar îl are în centru pe îndrăgitul erou Buzz Lightyear (voce: Chris Evans) din franciza lansată în 1995, cu „Povestea jucăriilor” / „Toy Story”. Tehnic, „Lightyear” este un prequel, a cărui acțiune se petrece înainte de celebra serie de filme. Buzz, unul dintre cele mai iubite personaje din universul Pixar, este liderul misiunii Star Command, care aduce acasă din spațiu un echipaj de peste 1.000 de oameni de știință și tehnicieni.

După ce un senzor semnalizează în apropiere o planetă necartografiată, dar potențial bogată în resurse, Buzz redirecționează acolo nava de explorare.

Numai că T’Kani Prime se dovedește o planetă mlăștinoasă, plină de viță de vie agresivă și de insecte gigantice. Eforturile pentru o ieșire rapidă merg îngrozitor de rău, culminând cu un accident care le distruge celula, iar Buzz, comandantul Alisha Hawthorne (voce: Uzo Aduba) și întregul lor echipaj sunt blocați pe planeta ostilă.

„Buzz este genul care a condus jocul pentru o vreme. În acest film asistăm la prima sa cădere, el nu a mai experimentat așa ceva până acum”, a spus producătorul executiv Andrew Stanton, care a lucrat la toate cele patru filme din seria „Povestea jucăriilor”.

Jason Headley, scenaristul filmului, a adăugat: „Nimeni nu va merge nicăieri până când oamenii de știință rezidenți nu vor reuși să creeze un nou cristal de hiperviteză, care să reziste unui zbor de testare. Vor fi ani de încercare și eroare”.

Buzz nu se descurajează însă și, împreună cu simpaticul motan Botoșel (voce: Peter Sohn), se străduiește să finalizeze misiunea și să protejeze universul de împăratul Evil Zurg (voce: James Brolin).

Cum s-a născut Buzz

Prenumele lui Buzz Lightyear i-a fost dat eroului animat în onoarea astronautului Edwin „Buzz” Aldrin (cel care a făcut parte din misiunea spațială Apollo 11 și a fost al doilea om care a pășit pe Lună după Neil Armstrong), iar costumul său alb și casca lui sunt inspirate, de asemenea, de costumele astronauților.

Potrivit producătorilor de la Pixar, personajul trebuia să se numească Lunar Larry, dar suna „prea ciudat”, așa că, în timp ce încercau să-i găsească alt nume, „au trecut prin câțiva termeni legați de misiunile spațiale și a apărut noțiunea de «an lumină», iar cel mai tare nume de astronaut a fost Buzz Aldrin”.

Astronautul a salutat acest omagiu în momentul în care a scos o jucărie Buzz Lightyear în timpul unui discurs la NASA, în uralele celor din jur. Inițial, producătorii i-au propus lui Billy Crystal să pună vocea lui Buzz în „Povestea jucăriilor”, dar acesta a refuzat, iar alesul a fost Tim Allen. După ce a văzut filmul, Billy Crystal a declarat că acest refuz a fost „cea mai mare greșeală a carierei lui”.

În octombrie 2007, Buzz Lightyear era plasat, în urma voturilor cititorilor revistei Empire, pe primul loc în clasamentul celor mai iubite douăzeci de personaje din universul Pixar.

Deviza lui, „Spre infinit… și dincolo de el!”, a fost nu doar un slogan inscripționat pe tricourile promoționale ale filmului, ci și o expresie folosită în realitate de astronauți, în timp ce trimiteau figurina Buzz Lightyear în spațiu.

Chris Evans și Taika Waititi, vocea lui Buzz Lightyear și a lui Mo Morrison, s-au reîntâlnit aici după „Răzbunătorii: Sfârșitul jocului” și „Eliberează-l pe Guy”. Chris Evans, mare fan Pixar, a spus că dându-i voce lui Buzz s-a simțit „ca un copil într-un magazin cu bomboane”.

O: Lightyear, SUA, 2022 R: Angus MacLane Voci: Chris Evans, Keke Palmer, Peter Sohn, Dale Soules, Taika Waititi, Uzo Aduba, James Brolin, Efren Ramirez.

Ce filme noi sunt la cinema

„Rondul de noapte”

În plină desfășurare, ultima repetiție dinaintea premierei unei piese de teatru se întinde până foarte târziu în noapte. Un detaliu aparent neimportant tulbură euforia reușitei.

Cabinele actorilor îi întâmpină închise, iar garderobiera a dispărut fără vreo explicație. Forțate de împrejurări, personajele părăsesc clădirea teatrului și ies în stradă purtând costumațiile din spectacol.

Fără accesul la propria îmbrăcăminte, fără acte sau bani, fără telefoanele mobile sau cheile de la mașină, actorii se simt depășiți de situație.

Protecția scenei a dispărut, textul piesei care îi unea s-a stins. Toți realizează, treptat, că pur și simplu sunt aruncați în necunoscutul nopții. Treptat, grupul se destramă și fiecare își vede fiecare de drumul cel mai scurt spre casă. Astfel vom afla despre destinul lor, cu mult înainte de ridicarea cortinei în seara premierei.

O: Rondul de noapte, România, 2021 Regia: Iosif Demian Cu: Ada Condeescu, Răzvan Vasilescu, Zsolt Bogdán, Manuela Hărăbor, Judith State, Cuzin Toma, Ilinca Hărnuț, László Mátray, Laurențiu Damian, Simona Bondoc.

Citește și

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton