Homepage  / Cinema

Premiere cinema 2 septembrie: „3000 de ani de dorință”, „Dirijorul tăcerilor” și „Dragon Ball Super: Super Hero”

Premiere cinema 2 septembrie: „3000 de ani de dorință”, „Dirijorul tăcerilor” și „Dragon Ball Super: Super Hero”

de Mioara Tronaru,

Din 2 septembrie sosesc în cinematografe „3000 de ani de dorință”, originalul film al lui George Miller, aplaudat anul acesta la Cannes, „Dirijorul tăcerilor”, care cuprinde povestea a trei generații și a unei case cu destin dramatic și energica animație „Dragon Ball Super: Super Hero”.

Pune-ți o dorință!

După „Mad Max: Drumul furiei” (2015), regizorul George Miller revine în cinematografe cu un proiect mai puțin obișnuit. „3000 de ani de dorință”, în original „Three Thousand Years of Longing”, este o întâlnire dintre un djinn și o muritoare.

Ea este Alithea Binnie (Tilda Swinton), o englezoiacă fără mari așteptări de la viață, singuratică și cam apatică. Aflată într-o călătorie la Istanbul, descoperă o sticlă veche din care, exact ca-n povești, iese un djinn (Idris Elba), care se oferă să-i îndeplinească trei dorințe în schimbul libertății sale. Dar paralela cu mitologia se oprește aici. Alithea este destul de erudită, este specialistă în arta narațiunii, ca să știe că poveștile de felul acesta se termină prost pentru protagoniști și refuză oferta djinn-ului. Nici el însă nu se lasă și-și pledează cauza spunându-i întâmplări fantastice din trecutul lui. Sedusă de povești, femeia acceptă în final târgul și formulează cea mai surprinzătoare dorință.

„3000 de ani de dorință” a avut premiera, în afara competiției, la Festivalul de Film de la Cannes. Pelicula este adaptarea nuvelei „The Djinn in the Nightingale’s Eye”, scrisă de A.S. Byatt și publicată în 1994.

George Miller a descoperit textul pe la sfârșitul anilor ’90 și a fost profund impresionat: „Povestea era unică și inclasabilă și răspundea uneia dintre marile mele exigențe: era de o complexitate și de o profunzime de care nu erai conștient de la prima vedere. Narațiunea era împănată de intrigi secundare, un pic cam ca în «O mie și una de nopți»”, aflăm din AlloCiné. Regizorul a cumpărat apoi drepturile de adaptare și a coscris scenariul împreună cu Augusta Gore.

George Miller, Tilda Swinton și Idris Elba, în „Three Thousand Years of Longing”

George Miller l-a întâlnit pe Idris Elba în timpul unei ceremonii și atunci și-a dat seama că și-a găsit djinn-ul: „În afara talentului său, este vorba de carismă. Pe de o parte, Idris este complet accesibil. Poate fi cel mai de gașcă prieten al tău. Pe de altă parte, păstrează tot timpul ceva misterios. În ochii mei, asta este definiția carismei”.

Cu Tilda Swinton a făcut cunoștință în timpul unei cine, la un festival de cinema. „Din momentul în care am început să discutăm, am înțeles că ea trebuie să fie Alithea. Știam că Tilda este renumită pentru metamorfozele sale, dar când am întâlnit-o față în față, mi-am dat seama că este extraordinară. Ea a citit scenariul și am fost nebun de bucurie când m-a anunțat că vrea să facă parte din această aventură”, își amintește George Miller.

O: Three Thousand Years of Longing, coprod., 2022 R: George Miller D: Tilda Swinton, Idris Elba, Pia Thunderbolt, Berk Ozturk, Anthony Moisset, Alyla Browne

Filme la cinema, 2 septembrie 2022: „Dirijorul tăcerilor”

În centrul poveștii se află o casă ridicată în 1925, care trece printr-o istorie agitată, o dată cu vremurile. Filmul ne prezintă locatarii acestei case, cu dramele lor. Trei generații distruse de decizia demolării clădirii și nenumărate lupte, abandonuri, trădări și alianțe care se fac pentru atingerea scopurilor imediate. O întreagă clasă socială este desființată și dată uitării. În cele din urmă totul se duce de râpă, iar „viitorul” invadează valorile trecutului, aruncându-le în aer. Ceea ce rămâne e doar strălucirea puterii, cu prețul pierderilor umane.

O: Dirijorul tăcerilor, România, 2021 R: Ovidiu Georgescu D: Vlad Zamfirescu, Cristina Deleanu, Adrian Titieni, Andrei Aradits, Maia Morgenstern, András Demeter, Ovidiu Ghiniță, Mihaela Popa.

Filme la cinema, 2 septembrie 2022: „Dragon Ball Super: Super Hero”

Povestea duce mai departe spiritul armatei Red Ribbon, cândva anihilată de Son Goku. În această nouă aventură, cei care își spun „super-eroi”, androizii Gamma 1 și Gamma 2 încep ofensiva împotriva lui Piccolo (voce: Christopher Sabat) și Gohan (voce: Masako Nozawa). Noua armată Red Ribbon are ca scop să respingă cu orice preț pericolul iminent și să folosească inteligent puterile tuturor super-eroilor.

O: Dragon Ball Super: Super Hero, Japonia, 2022 R: Tetsuro Kodama Voci: Zach Aguilar, Kara Edwards, Toshio Furukawa, Kyle Hebert, Ava Hirano, Christopher Sabat, Masako Nozawa

Sursa foto: imdb

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton