Din 24 iunie sosesc în cinematografe strălucitorul film biografic „Elvis”, tulburătorul „Evenimentul”, cu foarte talentata Anamaria Vartolomei, horrorul „Telefonul negru”, cu Ethan Hawke, dar și filmul românesc „Anul pierdut 1986”, a cărui acțiune se desfășoară în jurul dramaticului moment Cernobîl.
„Elvis”, un film spectaculos ca eroul său
Lansat în premieră mondială la Festivalul de la Cannes, pe 25 mai, „Elvis”, noul film al lui Baz Luhrmann, reconstituie vibrant ascensiunea lui Elvis Presley, un mit al muzicii secolului XX.
Așteptat cu interes enorm de fani, noul film al celebrului regizor australian Baz Luhrmann pune strălucit în scenă acest destin aparte. Frapant, plin de o energie explozivă în secvențele de concert ale lui Elvis Presley (Austin Butler) și de intensitate dramatică atunci când redă relația artistului cu impresarul său, Tom Parker (Tom Hanks), filmul arată tot ceea ce l-a definit pe Elvis de-a lungul vieții, de la vulnerabilitate și sentimentalism în relațiile cu familia la adulația fanilor și la dezinhibarea absolută pe care o trăia pe scenă. Baz Luhrmann redă perfect atmosfera electrizantă ce îi aureola personajul, urmărindu-l pe Elvis Presley de când era un tinerel subțirel și anonim până la vedeta cu un succes fără precedent, care înnebunea fanii.
Fidelitate și eleganță
Extraordinara reușită a filmului se datorează, în egală măsură, alegerii lui Austin Butler în rolul lui Elvis, râvnit de mulți actori tineri de succes, printre care Miles Teller („Whiplash”), Ansel Elgort („Tokyo Vice”) și Harry Styles („Eternii”). Celebra Priscilla Presley, soția lui Elvis Presley din 1967 și până în 1973 (interpretată în film de Olivia DeJonge), a scris, emoționată, pe rețelele de socializare că „«Elvis» este o poveste adevărată, relatată strălucit și creativ, pe care numai Baz, în felul său artistic unic, ne-o putea oferi”.
Ea a mai spus că Austin Butler, interpretul lui Elvis Presley, „este remarcabil. Știa că are o figură extraordinară de jucat și îmi pot doar imagina ce emoții a avut”. Actrița a fost impresionată, de asemenea, de finețea cu care Tom Hanks a surprins personalitatea cu multiple nuanțe a lui Tom Parker, personaj controversat, autointitulat «colonelul», care a influențat decisiv cariera și destinul lui Elvis Presley. Actrița a povestit: „Tom Hanks a fost «colonelul» Parker în film. Ce figură mai era și el! Existau două laturi ale «colonelului», iar eu le-am cunoscut pe amândouă”. Ea a recunoscut dificultatea de a urmări momentul morții tragice a lui Elvis din film, dar l-a lăudat pentru „acuratețea cu care a redat evenimentele reale din viața ei”.
O: Elvis, SUA/Australia, 2022 R: Baz Luhrmann D: Austin Butler, Tom Hanks, Olivia DeJonge, Richard Roxburgh, Helen Thomson, Kodi Smit-McPhee, David Wenham, Chaydon Jay
Ce filme noi sunt la cinema
„Evenimentul”
Recompensat cu Leul de Aur la Veneția, în 2021, filmul „Evenimentul” descrie o dramă care schimbă definitiv viața eroinei sale, jucată memorabil de frumoasa și apreciata Anamaria Vartolomei.
Adaptare a cărții scrise de Annie Ernaux „Mémoire de fille”, publicată în 2016, filmul descrie suferința fizică și morală a lui Anne Duchesne (Anamaria Vartolomei), o tânără traumatizată de experiența unui avort clandestin, în Franța anului 1963, când acesta era ilegal, iar societatea refuza să abordeze deschis orice experiență legată de sarcină. Filmul a primit Leul de Aur și premiul FIPRESCI la Veneția, în 2021.
Cineasta franco-libaneză Audrey Diwan, devenită a șasea regizoare din istoria festivalului recompensată cu cel mai important trofeu al său, a declarat, vizibil mișcată, după acordarea premiului: „Am făcut acest film cu furie. L-am făcut cu pasiune, cu mintea și cu inima. Am vrut ca «L’Evénement» să fie o experiență și o călătorie în pielea acestei tinere”.
Protagonista este uimitoare
Eroina filmului este interpretată de Anamaria Vartolomei, tânăra și splendida actriță franceză de origine română (s-a născut în 1999 la Bacău, iar astăzi trăiește în Franța) al cărei talent a fost apreciat de critici fără rezerve. Aceasta era cunoscută deja din filmul Evei Ionesco, „Mica mea prințesă” / „My Little Princess”, din 2011, unde a jucat, alături de Isabelle Huppert, rolul extrem de dificil al unei fetițe forțate să se maturizeze înainte de vreme. Pentru acest nou și complicat rol din „Evenimentul”, eaa fost desemnată Cea mai bună actriță din Franța la Gala premiilor Lumières din 17 ianuarie și a primit, la scurt timp, șiprestigiosul premiu César.
O: L’événement, Franța, 2021 R: Audrey Diwan D: Anamaria Vartolomei, Kacey Mottet Klein, Sandrine Bonnaire, Luana Bajrami, Pio Marmaï, Anna Mouglalis, Cyril Metzger
„Telefonul negru”
Filmul ecranizează o nuvelă a lui Joe Hill, fiul lui Stephen King. Eroul acesteia este Finney Shaw (Mason Thames), un băiețel timid de 13 ani care este răpit de un ucigaș de copii supranumit „The Grabber” (Ethan Hawke). Acesta se costumează în iluzionist și atrage copiii într-o dubă neagră cu care îi transportă într-o pivniță fioroasă, căreia nimeni nu-i știe locul. Copiii răpiți se trezesc într-un subsol terifiant, izolat fonic, unde nu există nimic în afară de un telefon negru decuplat, care atârnă pe perete. Însă Finney descoperă că fostele victime încearcă să-l ajute.
O: The Black Phone, SUA, 2021 R: Scott Derrickson D: Ethan Hawke, Mason Thames, Jeremy Davies, Madeleine McGraw, James Ransone, Kristina Adler.
„Anul pierdut 1986”
Filmul evocă momentul dezastrului nuclear de la Cernobîl, din 1986, ale cărui efecte s-au făcut simțite rapid în Europa. În România, măsurile disperate luate de regimul comunist i-au afectat mai ales pe locuitori din zona de nord a țării. Din cauza efectelor radiațiilor, femeile însărcinate au fost obligate să avorteze prin metode improvizate (sub o presiune indirectă de la partid). Irina (Isabela Neamțu), învățătoare în satul în care locuiește, mamă a doi copii și soție de căpitan de vas, se află sub presiunea familiei și trebuie să ia o decizie cumplită. Va alege să renunțe la sarcină sau își va asuma orice risc? Câțiva ani mai târziu, regimul comunist din România se prăbușește, sentimentul libertății nu este clar, iar decizia Irinei este aspru criticată de copii. „Ce este libertatea?” devine întrebarea pe care toți ne-o punem și pentru al cărei răspuns luptăm și în prezent.
O: Clouds of Cernobîl, România, 2022 R: Ligia Ciornei D: Isabela Neamțu, Victoria Cociaș, Oana Pușcatu, Emil Badea Radu