Homepage  / Cinema

Premiere cinema, 25 februarie 2022: „Aleea groazei” și „Un erou”

Premiere cinema, 25 februarie 2022: „Aleea groazei” și „Un erou”

de Andreea Hentea,

Din 25 februarie sosesc în cinematografe „Aleea groazei”, o poveste despre lăcomie, ambiție și vanitate și despre măsura în care pot lua ele mințile oamenilor, dar și „Un erou”, istoria complicată și uluitoare a unei fapte generoase și a pățaniilor autorului ei. 

„Aleea groazei” ne invită într-un univers terifiant

Proaspăt nominalizat la patru premii Oscar, noul film al lui Guillermo del Toro ne propune o poveste spectaculoasă, cu o distribuție puternică, în frunte cu Bradley Cooper și Cate Blanchett, și cu o atmosferă greu de uitat. 

După ce ne-a convins că are o imaginație debordantă încă de la „Labirintul lui Pan” / „El laberinto del fauno” (2006), faimosul regizor mexican Guillermo del Toro ne propune acest remake impresionant al unui film clasic.

Proaspăt nominalizat la Oscar la categoria cel mai bun film, dar și la categoriile imagine, decoruri și costume, precum și la trei premii BAFTA (pentru scenariu, costume și decoruri), „Aleea groazei”/ „Nightmare Alley” ne prezintă povestea ambițiosului Stanton Carlisle (Bradley Cooper).

Acesta escrochează oamenii pretinzând că le citește gândurile și ajunge să se îmbete singur cu ideea unicității lui.

Abia după ce se asociază însă cu diabolica Lilith Ritter (Cate Blanchett), de profesie psihiatru, Stan devine celebru, periculos și de neoprit. Împreună, cei doi hotărăsc să cucerească lumea călcând peste cadavre, dar află că prețul pe care trebuie să-l plătească este cumplit. 

Despre combustia internă a filmului

„Am fost foarte interesat de o poveste despre destin și umanitate. Stanton Carlisle este un om căruia i se oferă totul pentru a-și schimba viața. Are oameni care îl iubesc și care au încredere în el. Cu toate acestea, dorința şi orgoliul lui sunt atât de puternice, încât îl îndepărtează de asta”, a spus Guillermo del Toro despre cel mai recent film al său.

O parabolă despre amețitorul gust al puterii și celebrității, „Aleea groazei” impresionează prin intensitatea cu care eroii săi își urmează obsesiile, chiar dacă focul este atât de intens încât le arde aripile.

Filmul este remake al unei pelicule celebre din 1947, „Nightmare Alley”, regizată de Edmund Goulding și inspirată de cartea omonimă a lui William Lindsay Gresham, publicată în 1946.

Povestea de atunci l-a avut în rolul principal pe seducătorul Tyrone Power, care a întruchipat un Stanton Carlisle adecvat canoanelor vremii.

Strălucita distribuție de acum, care mai include nume ca Willem Dafoe, Toni Collette sau Richard Jenkins, ne oferă, tot în variantă noir, această istorie încărcată de mister și pasiune, al cărei scenariu a fost scris de Guillermo del Toro împreună cu Kim Morgan, cu care a colaborat și la „Forma apei” / „The Shape of Water” (2017), recompensat cu premiul Oscar pentru cel mai bun film și cea mai bună regie.

„Un film despre latura amenințătoare și terifiantă a înaltei societăți”, a spus și Cate Blanchett despre povestea în care intepretează un nou rol memorabil. 

O: Nightmare Alley, SUA, 2021 R: Guillermo del Toro D: Bradley Cooper, Cate Blanchett, Willem Dafoe, Toni Collette, Mary Steenburgen, Richard Jenkins, Rooney Mara, David Straithairn, Tim Blake Nelson, Ron Perlman.

„Un erou” – La ce duce o faptă bună

Articulat, uman și tulburător, „Un erou” / „Ghahreman”, noul film al celui mai renumit cineast iranian, Asghar Farhadi, ne pune în fața unei povești uluitoare, cu nenumărate implicații filosofice, dar realizată cu suspans consistent.

Aflat anul trecut, la Cannes, în competiția pentru Palme d’Or, recompensat cu Marele Premiu și cu premiul François Chalais și nominalizat anul acesta la Globul de Aur pentru cel mai bun film într-o limbă străină, filmul ne înfățișează povestea lui Rahim (Amir Jadidi), un bărbat aflat în permisie pentru două zile de la închisoare, unde a ajuns pentru că nu și-a putut plăti o datorie.

În timp ce speră să își convingă creditorul să accepte o parte din datorie și să își retragă plângerea, Rahim trece printr-o întâmplare care îi va răvăși viața pentru totdeauna.

Pus în fața unei alegeri dificile, el optează pentru calea morală de care puțini ar fi fost în stare în situația lui. Însă societatea, cunoscuții și chiar familia ajung să-i răsplătească generozitatea într-un fel pe care nimeni nu și l-ar fi imaginat.

Ajunsă în presă și pe rețelele de socializare, fapta lui incredibilă este răstălmăcită grosolan, iar calomniile îl lovesc din toate părțile. 

Atent la contrastele și bizareriile firii umane, Asghar Farhadi, care ne-a oferit superbele „Nader și Simin, o despărțire” (2011), premiat cu Ursul de Aur și cu Oscarul pentru film străin și „Toată lumea știe” (2019), aflat în competiția pentru Palme d’Or în 2018, ne propune, și de această dată, o poveste cu implicații profunde. 

O istorie plină de culoare locală, dar cu implicații umane universale, „Un erou” reprezintă o superbă meditație asupra demnității și bunătății într-o lume în care calomnia, ura și meschinăria tind să maculeze chiar și cea mai nobilă faptă.

Nu în ultimul rând, distribuția excelentă, în frunte cu Amir Jadidi (Rahim), Sahar Goldust (Farkhondeh), Mohsen Tanabandeh (Bahram), Maryam Shahdaei (Malileh) și Saleh Karimaei (Siavash), însuflețește extraordinar povestea, cu o convingătoare situare pe muchia dintre luptă și resemnare și cu o căldură greu de uitat. 

O: Ghahreman, Franța/Iran, 2022 R: Asghar Farhadi D: Amir Jadidi, Sahar Goldust, Mohsen Tanabandeh, Maryam Shahdaei, Saleh Karimaei.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton