Homepage  / Cinema

Premiere cinema, 27 mai 2022: „Top Gun: Maverick”, „Imaculat”, „Noaptea regilor”, „Fabrica de vise”

Premiere cinema, 27 mai 2022:  „Top Gun: Maverick”, „Imaculat”, „Noaptea regilor”, „Fabrica de vise”

de Andreea Hentea,

Unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, „Top Gun: Maverick” (2022) a reprezentat și unul dintre evenimentele actualului Festival de la Cannes, unde a fost proiectat în afara competiției. Continuare a uriașului hit „Top Gun” (1986), care îl transforma pe Tom Cruise în vedetă absolută, noul film este un arc peste timp care emoționează într-un mod aparte.

În 1986, după ce fusese remarcat în „Risky Business” și „Legend”, Tom Cruise devenea vedetă peste noapte datorită filmului „Top Gun”. Gândită ca film de propagandă menit să stimuleze înrolarea tinerilor americani în US Air Force și realizată cu sprijinul Pentagonului, producția de acțiune regizată de Tony Scott avea să se transforme într-un succes de public mult peste așteptări.

Mare parte din succes s-a datorat faptului că Tom Cruise s-a lipit perfect de imaginea pilotului Pete „Maverick” Mitchell, sexy, impetuos și non-conformist, cu ochelarii săi negri și jacheta de piele, gata să răstoarne chiar și regulile unei școli militare de elită în numele curajului și prieteniei.

În plus, povestea avea acrobații aviatice spectaculoase, un love-story convingător și o piesă muzicală pe coloana sonoră („Take My Breath Away”, cântată de trupa Berlin, recompensată cu Oscarul pentru cel mai bun cântec) care avea să se îngemăneze definitiv cu filmul.

Reverențe și nostalgii

„Top Gun: Maverick”, care a fost proiectat la Cannes în legendarul Palais des Festivals (după o retrospectivă a carierei lui Tom Cruise, recompensat cu un Palme d’Or onorific), reia numeroase ingrediente cheie ale primului film. Lady Gaga cântă piesa „Hold My Hand”, de pe coloana sonoră a filmului.

În videoclipul piesei (care trimite vizual la cel vechi, al trupei Berlin), regizat tot de Joseph Kosinski și filmat atât în alb-negru, cât și color, se văd Lady Gaga, secvențe din noul film, dar și momente nostalgice din „Top Gun”, cu Meg Ryan, Kelly McGillis și cu Anthony Edwards, interpretul lui „Goose”, prietenul pierdut de Maverick.

În noul film, după mai mult de treizeci de ani de zbor ca aviator de top al Marinei, Pete „Maverick” Mitchell (Tom Cruise) refuză o avansare în grad care l-ar obliga să-și îndeplinească obligațiile la sol.

El preia un nou lot de cadeți (jucați de tinerii Miles Teller, Monica Barbaro, Danny Ramirez, Lewis Pullman și Jay Ellis), cărora vrea să le transmită nu doar cunoștințele, ci și îndrăzneala lui proverbială. Alături de ei îi vom vedea pe Val Kilmer, Jon Hamm, Ed Harris, dar și pe Jennifer Connelly, în rolul noii partenere a lui Maverick.

Noua poveste e doldora de trimiteri la primul film, inclusiv cadrele de altădată cu atrăgătoarea Charlie (Kelly McGillis) pe motocicletă, refăcute identic cu frumoasa Penny (Jennifer Connelly).

Momentele veșnicelor altercații dintre tinerii „Iceman” și „Maverick”, sunt și ele evocate, o dată cu apariția lui Val Kilmer, astăzi în vârstă de 62 de ani, prezent și în noul film, vocea fiindu-i reconstituită cu ajutorul tehnologiei.

O: Top Gun: Maverick, SUA/Hong Kong, 2022 R: Joseph Kosinski D: Tom Cruise, Miles Teller, Monica Barbaro, Val Kilmer, Jon Hamm, Ed Harris, Jennifer Connelly, Danny Ramirez, Lewis Pullman, Glenn Powell, Jay Ellis.

Ce filme sunt la cinema

„Imaculat”

Recompensați, anul trecut, la Festivalul de Film de la Veneția, cu Trofeul Luigi de Laurentiis, regizorii George Chiper și Monica Stan conturează povestea impresionantă a tinerei Daria (Ana Dumitrașcu). Tânăra a ajuns la dezintoxicare pentru a scăpa de dependența de droguri insuflată de prima sa dragoste.

Datorită inocenței sale autentice, narcomanii din centru ajung chiar să o protejeze, însă Daria este copleșită de suferința și de traumele care o împresoară din toate direcțiile. O poveste extraordinar de sensibilă despre fragilitate, dar și despre miracolele posibile.

O: Imaculat, România, 2021 R: Monica Stan, George Chiper D: Ana Dumitrașcu, Vasile Pavel, Cezar Grumăzescu, Diana Dumbravă, Ozana Oancea, Ilona Brezoianu, Florin Hrițcu, Bogdan Farcaș, Ionuț Niculae

„Noaptea regilor”

Filmul urmărește drama unui tânăr trimis în La Maca, o închisoare aflată în mijlocul pădurilor din Coasta de Fildeș, care este condusă de condamnați.

Aici dăinuie o tradiție sumbră: la fiecare lună roșie, unul dintre deținuți este ales să fie povestaș și să le capteze atenția celorlalți cu o poveste. Tânărul nou venit este desemnat de liderul închisorii să joace acest rol și află și soarta sumbră care îl așteaptă dacă nu se va achita de sarcină.

El începe să spună legenda nelegiuitului Rege Zama și se luptă din răsputeri ca povestea lui să dureze până în zori, pentru a putea scăpa cu viață.

O: La nuit des rois, Franța/Coasta de Fildeș/Canada/Senegal, 2020 R: Philippe Lacôte D: Steve Tientcheu, Rasmane Ouedraogo, Isaka Sawadogo, Bakary Koné, Jean Cyrille Digbeu

„Fabrica de vise”

Mina (voce: Emilie Koppel) este o fetiță dăruită pe neașteptate cu o putere specială. Într-o seară, după ce îi spune „Noapte bună” tatălui ei, Mina se trezește transportată în lumea magică în care se nasc visele oamenilor și află că „poți schimba oamenii dacă le schimbi visele”.

Înzestrată cu puterea de a crea și controla visele celorlalți și exasperată de apucăturile nesuferitei ei surori vitrege, Mina va avea ocazia mai rapid decât crede să-și folosească noua abilitate și să îi dea acesteia o lecție de viață.

Numai că fetița va învăța, la rândul ei, că pentru a obține ce-și dorește, trebuie să respecte sfaturile prietenilor din noua lume în care a pătruns.

O: Dreambuilders, Danemarca, 2020 R: Kim Hagen Jensen, Tonni Zinck Voci: Emilie Koppel, Martin Buch, Rasmus Botoft, Stig Hofmeyer, Ditte Hansen, Mia Lerdam

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton