Homepage  / Cinema

Premiere cinema, 29 aprilie 2022: „Vikingul”, „Spioni de ocazie” și „Importanța de a fi arhitect”

Premiere cinema, 29 aprilie 2022: „Vikingul”, „Spioni de ocazie” și „Importanța de a fi arhitect”

de Andreea Hentea,

Din 29 aprilie sosesc în cinematografe „Vikingul”, o aventură care ne transportă tocmai în secolul al X-lea, care beneficiază de o regie inspirată și de o distribuție impresionantă, „Spioni de ocazie”, un documentar reușit și îndrăzneț, care scoate la lumină un episod prea puțin cunoscut al istoriei și un alt documentar, „Importanța de a fi arhitect”, care sondează viziunile arhitecţilor despre construirea unei societăţi a viitorului, dar și lumea post-COVID, văzută din perspectiva reorganizării urbane. 

„Vikingul”, povestea unei răzbunări glorioase

Cu o distribuție impresionantă și un puternic spirit de aventură, „Vikingul” (2022), unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, ne aduce o nouă saga despre curaj și eroism, plasată pe fundalul războiului. 

Unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, „Vikingul” are povestea plasată în Islanda secolului al X-lea. Un prinț viking pe nume Amleth (aluzia la celebrul prinț al Danemarcei nu este întâmplătoare) crește visând să-și răzbune familia trădată.

În copilărie, micul prinț (Oscar Novak) și-a văzut tatăl omorât de cruntul Fjölnir (Claes Bang), fratele acestuia, iar tot restul vieții lui a nutrit dorința de a se răzbuna.

Ajuns un tânăr războinic care nu cunoaște frica sau șovăiala, el se întoarce în ținuturile natale pentru a-și îndeplini promisiunea față de familia sa, însoțit de Olga (Anya Taylor-Joy), o tânără cu puteri neobișnuite. Distribuția filmului este una de excepție.

Alături de vedete hollywoodiene de primă mărime, precum Nicole Kidman, Alexander Skarsgård (care au jucat împreună în celebrul serial „Marile minciuni nevinovate”), Ethan Hawke, Anya Taylor-Joy și Willem Dafoe, îi vedem pe apreciatul actor britanic Ralph Ineson, în rolul căpitanului Volodimir, pe danezul Claes Bang (câștigător al premiului Academiei Europene de Film pentru „Pătratul”, în 2017) în rolul necruțătorului Fjölnir, dar și pe celebra cântăreață Björk, în rolul unei prezicătoare care îi deslușește prințului viitorul. 

Călătorie în secolul al X-lea

În ultimii ani, apreciatul regizor Robert Eggers s-a impus prin câteva producții independente precum horrorul „Vrăjitoarea” / „The Vvitch: A New-England Folktale” (2015), cu Ralph Ineson și Anya Taylor-Joy, și prin mult mai cunoscutul „The Lighthouse” (2019), cu Willem Dafoe și Robert Pattinson, nominalizat la Oscar și BAFTA pentru imagine în 2020.

Cu acest nou „Vikingul”, regizorul ne propune, din nou, o viziune extrem de personală, dar cu un suflu epic mult mai amplu, trecând, cum au spus criticii, „la următorul nivel”. Filmul de față are un buget de 90 de milioane de dolari și o anvergură proprie mai curând unui blockbuster, nefăcând însă compromisuri față de stilul regizoral care l-a impus deja pe Eggers.

Documentarea a fost minuțioasă, echipa de design de producție a filmului reconstituind inclusiv marcajele dentare pe care le vedem la personajul „Fecioara cu scut” (interpretată de Ineta Sliuzaite).

Aceste spectaculoase linii orizontale decorative, sculptate pe suprafața dinților și apoi umplute cu pigment de culoare, se bazează pe descoperiri făcute în numeroasele morminte vikinge aflate pe insula Gotland. Filmul a fost caracterizat de critici drept „cel mai accesibil film al lui Robert Eggers de până acum” și „unul dintre cele mai bune filme ale anului”.

O: The Northman, SUA/Marea Britanie, 2022 R: Robert Eggers D: Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Anya Taylor-Joy, Ethan Hawke, Willem Dafoe, Ralph Ineson, Claes Bang

„Spioni de ocazie” 

Documentarul insolit al regizoarei Oana Giurgiu se concentrează pe atmosfera care domnea în primăvara anului 1944, când soarta multor piloţi aliaţi căzuţi în Europa de Est era necunoscută. În acea perioadă, ni se arată în film, biroul MI9 din Cairo a decis recrutarea unor agenţi din rândul sioniştilor care emigraseră din aceste ţări în Palestina, înainte de război, cu misiunea de a găsi prizonieri şi de a le organiza o potenţială evadare. În acel context complicat, acei spioni de ocazie s-au trezit, nu peste mult timp, prinşi între război, politică şi viaţa personală. 

O: Spioni de ocazie, România, 2021 R: Oana Giurgiu D: Paul Ipate, Ioan Paraschiv, Luminița Mihai, Ilinca Hărnuț, Daniel Achim, Dragoș Hulubă, Mihai Niță, Cristian Hordilă, Elena Stanciu

„Importanța de a fi arhitect”

Un film documentar prezentat anul trecut la Milano Design Film Festival, unde sunt selectate cele mai noi și reprezentative producții despre design și arhitectură, documentarul „Importanța de a fi arhitect” este conceput ca un dialog virtual şi o călătorie muzicală în patru acte.

Filmul pune în discuție responsabilitatea arhitecţilor în construirea unei societăţi a viitorului.

Alternând dialogurile cu numeroase personalităţi din lumea modei, a artei şi a designului şi prezentând lucrările studioului de arhitectură ACPV din Milano, producția regizată de Giorgio Ferrero prezintă inclusiv o viziune a lumii post-Covid, în contextul crizei climatice şi a reorganizării urbane. 

O: The Importance of Being an Architect, Italia, 2021 R: Giorgio Ferrero D: Antonio Citterio, Patricia Viel, Marco Brambilla, Francesco Bonami

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton