Homepage  / Cinema

Premiere cinema, 4 martie 2022: „Batman” și „Crai nou”

Premiere cinema, 4 martie 2022: „Batman” și „Crai nou”

de Andreea Hentea,

Din 4 martie sosesc în cinematografe „Batman”, un film cu supereroi care reușește să aducă o viziune nouă chiar și asupra unui personaj foarte bine cunoscut și să ne prezinte câteva figuri impresionante, dar și „Crai nou”, un film românesc premiat la prestigiosul Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian. Acesta urmărește povestea unei tinere care se luptă să evadeze din mediul sufocant în care a crescut și în calea căreia se ivesc obstacole de toate felurile. 

De data aceasta, Batman chiar revine

După amânările cauzate de pandemie și protestele fanilor împotriva distribuirii lui Robert Pattinson în rolul unuia dintre cei mai iubiți super-eroi, noul „Batman” ajunge pe ecrane, într-o versiune dinamică și foarte întunecată. 

Aflat la cârma noilor aventuri ale lui Bruce Wayne / Batman (Robert Pattinson), regizorul Matt Reeves impregnează povestea cu noi date despre trecutul lui Batman, dar îl și înconjoară cu rivali deosebit de periculoși.

Povestea începe cu sosirea în Gotham a unui individ misterios care îl provoacă pe Batman îmbrăcându-i costumul în timpul unor infracțiuni.

Pe parcursul aventurii, Batman se va confrunta cu o atmosferă teribil de sumbră, cu revolte care izbucnesc în tot orașul și cu haosul care amenință să absoarbă totul.

În plus, vechii dușmani, în frunte cu Oswald Cobblepot alias The Penguin (Colin Farrell, de nerecunoscut), se strâng în jurul lui. Alunecoasa Selina Kyle alias Catwoman (Zoë Kravitz), Gil Colson (Peter Sarsgaard), procurorul din Gotham, dar și excentricul Edward Nashton alias The Riddler (Paul Dano), apar la orizont, iar Batman îi are ca aliați doar pe devotatul Alfred (Andy Serkis) și pe loialul polițist James Gordon (Jeffrey Wright).  

O viziune neliniștitoare

Robert Pattinson reușește un supererou concentrat și expresiv, iar Colin Farrell (pe care l-am văzut nu demult în rolul fiorosului Henry Drax din miniseria HBO „Apele Nordului”) este atât de convingător în rolul sceleratului The Penguin, încât va juca rolul său și într-un serial separat, „The Batman Penguin Spin Off”, care se va lansa în 2023. Povestea Pinguinului va continua în serial, în care acesta se va lupta să-i controleze pe cei mai cunoscuți criminali din Gotham, punând stăpânire pe oraș. Până atunci, acțiunea noului „Batman” ne rezervă un fundal întunecat și crud, o metaforă străvezie a tensiunilor și focarelor de violență contemporane, cu atât mai neliniștitoare cu cât în miezul său se află câteva dintre cele mai îndrăgite personaje de film și benzi desenate. 

O: The Batman, SUA, 2022 R: Matt Reeves D: Robert Pattinson, Colin Farrell, Andy Serkis, Zoë Kravitz, Peter Sarsgaard, Paul Dano, John Turturro, Jeffrey Wright. 

„Crai nou”, un film care stârnește emoții profunde

Câștigător al Marelui premiu al Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian, ediția 2021, filmul „Crai nou” / „Blue Moon”, cu Ioana Chițu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi și Vlad Ivanov, reprezintă debutul în lungmetraj al regizoarei Alina Grigore, care este și autoarea scenariului. 

Povestea urmărește destinul unei tinere de 22 de ani, Irina (Ioana Chițu). Deși își dorește cu ardoare să plece la București, la studii, și să scape din comunitatea sufocantă în care a crescut, ea se zbate între neputința de a-și depăși condiția și frica pe care i-o dă orice încercare de a evada dintr-un spațiu claustrofob atât intelectual, cât mai ales emoțional.

Irina vrea să scape dintre pereții înguști ai unei mentalități care ține seama doar de rezultatele concrete ale muncii fizice și nu ia în seamă aspirațiile ei diferite, dar trebuie să se lupte cu o mulțime de necunoscute care o tulbură și o țin pe loc. 

Irina simte că salvarea ei poate fi evadarea din familia sa numeroasă, disfuncțională, care trăiește administrând o pensiune din mediul rural. Și atât. Nu are nici un plan, ci doar gândul acesta puternic de a scăpa cu orice preț, chiar și printr-un mod total curios și nepotrivit, după cum vom afla de-a lungul poveștii.

Preocuparea permanentă pentru bani și agoniseală, violența verbală și fizică se amestecă în permanență cu modul manipulator și umilitor cu care bărbații tratează femeile din această familie, indiferent de generație.

Un patriarhat care anihilează fie și cea mai palidă încercare a acestora de a-și manifesta personalitatea, de a se dezvolta și de a-și păstra umanitatea.

Filmul a impresionat juriul prestigiosului festival prin sinceritatea cu care este urmărită o astfel de poveste dificilă, prin expresivitatea cu care sunt conturate personajele și prin interpretările puternice ale actorilor. 

O: Blue Moon, România, 2021 R: Alina Grigore D: Ioana Chițu, Mircea Postelnicu, Ioana Flora, Mircea Silaghi, Vlad Ivanov, Emil Măndănac, Robi Urs, Ioana Ilinca Neacșu, Mircea Gheorghiu, Ion Arcudeanu.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton