Homepage  / Cinema

Premiere cinema 9 septembrie: „Balaur”, „Men” și „Vortex”

Premiere cinema 9 septembrie: „Balaur”, „Men” și „Vortex”

de Andreea Hentea,

Din 9 septembrie sosesc în cinematografe filmul românesc „Balaur”, o explorare a unui caz real și deosebit de complicat, „Men”, neliniștitorul thriller semnat de Alex Garland despre izolare, violență și angoasă, dar și „Vortex”, o duioasă și sfâșietoare meditație despre bătrânețe și despre finalul vieții.

„Balaur”

Tânărul regizor Octav Chelaru abordează în povestea sa un caz complicat și neobișnuit, petrecut, se pare, în realitate. Tânăra Ecaterina Ivanovici (Mălina Manovici), profesoară de religie la liceu și soția părintelui Dragoș Ivanovici (Alexandru Papadopol), preotul dintr-un mic oraș, încearcă să le trezească interesul elevilor pentru religie, încurajându-i mereu să pună întrebări și să fie interesați de materia pe care o le-o predă. Împărțită între profesie și preocuparea pentru familia și fiul său, Florin (Voicu Dumitraș), elev de liceu, ea nu reușește întotdeauna să gestioneze conflictele cu propria soacră (ultimul rol jucat de regretata Oana Ștefănescu). O ultimă astfel de înfruntare o tulbură peste măsură, iar femeia face un gest necugetat, care îl implică pe Iuliu (Sergiu Smerea), unul dintre elevii săi rebeli și neadaptați. Acesta va declanșa o adevărată tragedie și va răscoli definitiv viețile tuturor.

Filmul impresionează prin atenția cu care tratează acest caz dificil și prin interpretările excelente și nuanțate. Mălina Manovici conturează cu finețe rolul deloc simplu al tinerei profesoare, ferind-o de orice cădere în trivial, iar Alexandru Papadopol construiește convingător un personaj pe care l-am fi vrut analizat chiar mai pe larg.

Surpriza este însă debutantul Sergiu Smerea, care impresionează în rolul adolescentului Iuliu, pe care îl conturează cu naturalețe și intensitate, redând năvala de emoții specifică vârstei și capriciile sale cu urmări uneori nefaste. Alături de ei, Gabriel Spahiu, Marian Râlea, Oana Ștefănescu, Richard Bovnoczki și Ana Maria Moldovan construiesc o mică lume impresionantă, cu reverberații emoționale puternice.

DRAMĂ – 3 STELE

LANSARE: 9 septembrie

O: Balaur, România, 2022 R: Octav Chelaru D: Mălina Manovici, Alexandru Papadopol, Sergiu Smerea, Gabriel Spahiu, Marian Râlea, Oana Ștefănescu, Richard Bovnoczki, Ana Maria Moldovan, Voicu Dumitraș.

„Men”

Noul film al regizorului Alex Garland, autorul originalului „Ex Machina” (2015) are povestea plasată în mediul rural englezesc, unde tânăra Harper (Jessie Buckley), încă răvășită după căsnicia cu un soț violent, speră să își regăsească echilibrul sufletesc. Însă noul loc în care a ajuns se dovedește departe de-a fi liniștit. Harper simte că o prezență malefică o urmărește în plimbările prin pădure și începe să fie obsedată că se află mereu într-un mare pericol.

Presărat cu elemente fantastice și cu scene tulburătoare, filmul „Men” (premiat anul acesta la Festivalul Internațional de Film Fantastic de la Neuchâtel) vorbește despre efectele tardive ale violenței îndelungate asupra unei eroine marcate definitiv de perspectiva sumbră a unui coșmar fără sfârșit.

DRAMĂ – 3 STELE

LANSARE: 9 septembrie

O: Men, Marea Britanie, 2022 R: Alex Garland D: Jessie Buckley, Rory Kinnear, Gayle Rankin, Paapa Essiedu, Sonoya Mizuno, Sarah Twomey

„Vortex”

Non-conformistul regizor Gaspar Noé ne oferă aici ceea ce criticii au numit „cel mai matur film al său”, prezentat anul trecut la Festivalul Internațional de Film de la Cannes și premiat la festivalul de la San Sebastián. Inspirat de experiența propriilor părinți, cineastul (care a scris și scenariul) explorează în „Vortex” provocările dureroase pe care vârsta înaintată le rezervă unui cuplu.

„Îmi doream de câțiva ani să fac un film cu oameni în vârstă. Cu bunicii mei, apoi cu mama. Mi-am dat seama că bătrânețea implică foarte multe probleme complicate legate de supraviețuire, care generează copleșitor de multe situații în care cei care te-au protejat cel mai mult când erai mic revin, acum, la copilărie. Așa că mi-am imaginat un film cu o poveste extrem de simplă, cu o persoană în vârstă aflată într-o stare de deteriorare psihică, pentru care limbajul își pierde sensul, și cu nepotul său, care încă nu știe să se exprime, ca două extreme ale acestei scurte experiențe care este viața”, a spus Gaspar Noé.

Acesta a scris rolul bătrânului special pentru cunoscutul regizor Dario Argento, pe care l-a implorat să joace în film, iar în rolul principal feminin a distribuit-o pe excelenta Françoise Lebrun.

DRAMĂ – 4 STELE

LANSARE: 9 septembrie

O: Vortex, coprod., 2021 R: Gaspar Noé D: Dario Argento, Françoise Lebrun, Alex Lutz, Françoise Hardy, Jean-Pierre Bouyxou.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton