Premierele zilei, 10 septembrie. „Un loc ca oricare altul”, „Discursul”, „Mia își ratează răzbunarea” și „Zăpadă, ceai și dragoste” intră în cinematografe
Din 10 septembrie sosesc în cinematografe „Un loc ca oricare altul”, povestea unei relații impresionante dintre un tată și băiețelul lui, „Discursul”, o comedie franțuzească despre momentul care poate transforma toate ghinioanele într-o nouă șansă, dar și două noi filme românești de factură foarte diferită: „Mia își ratează răzbunarea” și „Zăpadă, ceai și dragoste”.
[toc]
„Un loc ca oricare altul”, despre curajul adăpostit într-un zâmbet
Emoționant și tandru, filmul „Un loc ca oricare altul” are în centru o dramă teribilă, dar o urmărește cu o căldură și o delicatețe care o transformă într-o aventură specială.
Deloc banală și „ca oricare alta”, povestea lui John (James Norton), un modest spălător de geamuri văduv, în vârstă de 35 de ani, care s-a dedicat creșterii băiețelului său după pierderea soției lui, este specială în primul rând prin căldura și discreția cu care urmărește o asemenea dramă ieșită din comun.
După ce află că este bolnav și că mai are doar câteva luni de trăit, John pornește în căutarea familiei ideale care să-l adopte pe băiețelul lui de trei ani, ascunzându-i adevărul pentru a-l menaja. Numai că lucrurile se complică, iar bărbatul începe să se întrebe, cu disperare, în ce măsură își cunoaște băiețelul, îi poate anticipa toate nevoile și îi poate suplini lipsa ambilor părinți naturali. Totul se transformă într-o interogație sensibilă asupra relației extraordinare dintre tată și fiu, fragilizată aici de o amenințare tăcută, care refuză să dispară. Ceea ce putea fi o poveste melodramatică se transformă în viziunea regizorului Uberto Pasolini („Natură moartă” / „Still Life”) în istoria tandră a iubirii dintre un tată și fiul său, străbătută nu doar de suferință, ci în primul rând de gingășie și speranță.
Tur de forță actoricesc
După ce a jucat eroi literari celebri, precum prințul Andrei Bolkonski din „Război și pace”, a fost în cursa pentru râvnitul rol al lui James Bond și a exersat o interesantă schimbare de registru în „The Nevers”, în rolul depravatului Hugo Swann, britanicul James Norton (36 de ani) își arată aici latura sensibilă și dramatică, jucând fără plasă de siguranță. Criticii au fost cuceriți de interpretarea sa, neezitând să afirme că „James Norton e superb”, iar filmul e „frumos și sfâșietor” și, de asemenea, „expresiv, sensibil și incredibil de emoționant”. Dacă povestea pare cumva „prea cinematografică”, specificarea „film inspirat de un caz real” (deseori nerelevantă, dar cu adevărat necesară aici) certifică, încă o dată, autenticitatea unei umanități și a unei duioșii destul de rar captate cum se cuvine pe peliculă.
Trailer „Un loc ca oricare altul”
O: Nowhere Special, Marea Britanie/Italia/România, 2020 R: Uberto Pasolini D: James Norton, Daniel Lamont, Eileen O’Higgins, Valerie O’Connor, Valene Kane.
„Discursul”, o comedie spumoasă
Eroul acestei comedii originale este Adrien (Benjamin Lavernhe), un bărbat exasperat de întorsătura pe care tocmai a luat-o viața lui.
Sonia (Sara Giraudeau), iubita lui, i-am impus o „pauză” de relație cu o lună în urmă, iar el stă pe ghimpi așteptându-i răspunsurile, ce nu mai vin, la mesajele cu care a bombardat-o.
Și asta în timp ce Adrien este prins și stingher la o cină de familie plicticoasă și aparent nesfârșită. Ceea ce pune capac neplăcerilor este însă rugămintea lui Ludo (Kyan Khojandi), viitorul său cumnat, pe care deja îl detestă, care îl roagă pe Adrien să țină un discurs la nunta lui și a surorii acestuia.
Când credea că e pe punctul de a exploda, în mintea lui Adrien își face loc o perspectivă neașteptat de optimistă asupra tuturor întâmplărilor prin care trece.
Dacă tocmai acest discurs va fi salvarea lui? Anul trecut, filmul regizat de Laurent Tirard („Molière”, „Astérix & Obélix: În slujba Majestății Sale”) a făcut parte din selecția oficială a Festivalului de la Cannes, fiind selectat la categoria Comedie, într-o ediție de pandemie diferită de toate cele precedente.
Trailer „Discursul”
O: „Le discours”, Franța, 2020 R: Laurent Tirard D: Benjamin Lavernhe, Sara Giraudeau, Kyan Khojandi, Julia Piaton, François Morel, Guilaine Londez
„Mia își ratează răzbunarea”, unul dintre cele mai așteptate filme românești ale toamnei
Unul dintre cele mai așteptate titluri românești ale toamnei, filmul sondează universul tinerilor de azi, cu pasiunile, orgoliile și gesturile lor intempestive. Emoțiile puternice ale vârstei sunt transpuse inspirat în povestea Miei, o tânără și temperamentală actriță care are un plan de răzbunare pe fostul iubit. Numai că, așa cum se întâmplă întotdeauna, nimic nu funcționează potrivit socotelilor inițiale. Filmul a fost lăudat pentru tonul sincer și captivant, pentru atmosfera reușită, dar mai ales pentru distribuția sa convingătoare.
Trailer „Mia își ratează răzbunarea”
O: „Mia își ratează răzbunarea”, România, 2020 R: Bogdan Theodor Olteanu D: Ioana Bugarin, Ana Maria Guran, Maria Popistașu, Monica Odagiu, Adrian Nicolae, Silvana Mihai.
„Zăpadă, ceai și dragoste” – făcând haz de necaz
Noua comedie românească „Zăpadă, ceai și dragoste” mizează pe un număr mare de vedete de televiziune. Eroii săi sunt trei prieteni cam ghinioniști care ajung la închisoare și își plănuiesc evadarea cu ajutorul unei metode fanteziste. În toată aventura se amestecă și câteva fete frumoase, dar și un diamant râvnit de toată lumea. Fanii show-urilor de televiziune de azi se vor întâlni cu multe prezențe care le sunt deja familiare, printre care se numără Dorian Popa, Liviu Vârciu, Alex Velea, Alina Pușcaș, Cristian Iacob, Levent Sali, Carmen Tănase, Cosmin Seleși, Florin Busuioc, Monica Anghel, Pepe, Paula Chirilă, Angel Popescu, Raluka și Sorin Bontea.
Trailer „Zăpadă, ceai și dragoste”
O: Zăpadă, ceai și dragoste, România, 2020 R: Cătălin Bugean D: Dorian Popa, Alex Velea, Liviu Vârciu, Alina Pușcaș, Iuliana Luciu, Cristian Iacob, Carmen Tănase, Cosmin Seleși, Levent Sali, Florin Busuioc, Monica Anghel, Pepe, Paula Chirilă, Dragoș Dumitru, Angel Popescu, Anca Dinicu, Raluka, Sorin Bontea