Premierele zilei, 29 octombrie: „A fost odată-n Soho”, „Lupul și leul: O prietenie ca-n povești”, dar și apreciata dramă „La civil” intră în cinematografe
Din 29 octombrie sosesc în cinematografe „A fost odată-n Soho”, așteptatul thriller regizat de Edgar Wright, care ne invită în Londra anilor '60, „Lupul și leul: O prietenie ca-n povești”, povestea extraordinară a prieteniei dintre o tânără și două animale pe care le-a salvat și le-a crescut, dar și apreciata dramă „La civil”, o poveste despre iubire și curaj.
„A fost odată-n Soho” se anunță sexy și misterios
Original și captivant, „A fost odată-n Soho”, cel mai nou film al non-conformistului Edgar Wright, ajunge, în sfârșit, și pe ecranele din România. Povestea este o combinație aparte de horror cu film noir și accente glamour, care s-a bucurat, deja, de numeroase aprecieri.
Unul dintre titlurile cele mai anticipate ale anului, filmul originalului Edgar Wright („Lupta cu zombi”, „Polițist meseriaș”, „Baby Driver”) îmbină inspirat atmosfera noir, misterul și stranietatea, bucurându-se și de nume actoricești sonore. Povestea o urmărește pe tânăra și entuziasta Eloise (Thomasin McKenzie), care sosește la Londra pentru a studia la Colegiul de Modă. Ajunsă în camera de hotel, ea își imaginează cum ar fi să se plimbe prin Londra anilor ’60, iar dorința i se îndeplinește în mod misterios. Uluită de ce vede în jur (printre altele, firma luminoasă a unui cinematograf care anunță premiera celui mai recent Bond, „Operațiunea Thunderball”, cu Sean Connery), Eloise vrea să afle mai multe despre noua lume în care a pășit. Ea o întâlnește pe Sandie (Anya Taylor-Joy), o cântăreață frumoasă și misterioasă, care îi cere ajutorul. Eloise află astfel detaliile unor fapte terifiante, iar totul ia o turnură de coșmar. Prezentat la Veneția, unde a concurat pentru premiul Graffetta d’Oro la categoria cel mai bun film, „A fost odată-n Soho” a entuziasmat, deja, numeroși critici. The Wrap a scris că „Edgar Wright parodiază rețetele genului horror, dar în același timp le folosește eficient, rezultatul fiind unul dintre cele mai bune filme britanice ale ultimului deceniu”. The Hollywood Reporter a caracterizat „A fost odată-n Soho” drept „un film extrem de plăcut, care jonglează cu genul horror, trecând de la fantezia călătoriei în timp la un basm întunecat, de la mister la groază, într-un coșmar care exprimă metaforic angoasele din societatea britanică a anilor ’60, dar are impact și asupra publicului contemporan”.
Dive de ieri și de azi
Filmul ne prilejuiește întâlnirea cu câțiva actori de marcă, printre care regretata Diana Rigg (foto bulină), aici în ultimul său rol – cel al lui Miss Collins -, Terence Stamp, Rita Tushingham sau Matt Smith. Anya Taylor-Joy este una dintre cele mai apreciate actrițe tinere de azi, după ce rolul din miniseria Netflix „Gambitul damei” a făcut-o celebră în toată lumea și i-a adus Globul de Aur și alte numeroase premii. În „A fost odată-n Soho” strălucește din nou, în rolul atractivei Sandie, pe care o investește cu un aer sofisticat și enigmatic. Mai puțin cunoscută, dar frumoasă și talentată la rândul ei, ingenua Thomasin McKenzie o secondează cu grație. La 21 de ani, ea a jucat deja câteva roluri importante, cel mai cunoscut fiind cel din „Jojo Rabbit” (2019), cu Scarlett Johansson și Taika Waititi.
O: Last Night in Soho, SUA/Marea Britanie, 2021 R: Edgar Wright D: Anya Taylor-Joy, Thomasin McKenzie, Matt Smith, Diana Rigg, Terence Stamp, Rita Tushingham.
„Lupul și leul: O prietenie ca-n povești”
După moartea bunicului ei, Alma (Molly Kunz), o tânără de 20 de ani, se întoarce la casa în care a copilărit, aflată pe o mică insulă în inima maiestuoasei păduri canadiene. În timp ce se află acolo, ea salvează un pui de lup și apoi un pui de leu rătăciți și neajutorați. Alma îi îngrijește, iar între ea și cele două făpturi se creează o legătură specială. Lumea lor se prăbușește însă în momentul în care autoritățile locale descoperă animalele și le iau. Alma e hotărâtă să facă orice pentru a-i proteja și a-i readuce lângă ea, iar lupul și leul încep o călătorie plină de pericole prin Canada pentru a se reîntâlni cu ea. Deosebit de sensibil și emoționant, filmul este regizat de Gilles de Maistre, care în 2019 ne-a oferit „Mia și leul alb” / „Mia and the White Lion”, o altă poveste impresionantă despre prietenia dintre oameni și animale.
O: Le loup et le lion, Franța, 2021 R: Gilles de Maistre D: Graham Greene, Molly Kunz, Charlie Carrick, Evan Buliung, Rhys Slack.
„La Civil”
Filmul regizat de Teodora Ana Mihai a făcut parte, anul acesta, din Selecția oficială a Festivalului de la Cannes. Povestea sa o are ca personaj central pe Cielo (Arcelia Ramírez), o mamă din Mexic care își caută fiica răpită de membrii unui cartel de droguri. Văzând că autoritățile nu o ajută, Cielo hotărăște să își facă dreptate pe cont propriu. Filmările s-au desfășurat în noiembrie-decembrie 2020 în Durango, Mexic, în timpul pandemiei COVID-19. „La Civil” este inspirat de evenimente reale, iar regizoarea Teodora Ana Mihai a întreprins cercetări ample legate de acestea, timp de mai mulți ani, în colaborare cu scriitorul mexican Habacuc Antonio de Rosario.
„Sunt cu adevărat fericită pentru această selecție la Cannes. Sunt incredibil de recunoscătoare că a fost posibil să spun această poveste sfâșietoare a unor familii care și-au pierdut copiii din cauza cartelurilor (care persistă și în prezent)”, a spus Teodora Ana Mihai cu ocazia selectării filmului său în cadrul prestigiosului festival. „«La Civil» este un film despre o mamă puternică, care refuză să fie o victimă și se apără. Este motivată de o forță primordială pentru a-și găsi fiica cu orice preț. Este o poveste universală care va atinge pe toată lumea”, și-a caracterizat filmul tânăra cineastă.
O: La Civil, Belgia/România/Mexic, 2021 R: Teodora Ana Mihai D: Arcelia Ramírez, Alvaro Guerrero, Jorge A. Jimenez, Ayelén Muzo, Monica del Carmen, Claudia Goytia, Alicia Laguna, Eligio Mel, Mercedes Hernández.