Homepage  / Cinema

Premierele zilei, 8 octombrie: „Privește către cer”, „Lecții de persană” și „Familia Addams 2” intră în cinematografe

Premierele zilei, 8 octombrie: „Privește către cer”, „Lecții de persană” și „Familia Addams 2” intră în cinematografe

de Andreea Hentea,

Din 8 octombrie sosesc în cinematografe „Privește către cer”, o extraordinară „poveste despre iubire, liniște și bunătate”, „Lecții de persană”, o istorie uluitoare despre speranță și despre dorința de-a supraviețui, dar și cea mai nouă aventură animată a celebrei familii Addams. 

„Privește către cer”

Printre premierele zilei de astăzi există și una de o tandrețe și delicatețe deosebită, caracterizată de critici drept „o bucurie în imagini”. Lisa (Ani Karseladze) și Giorgi (Giorgi Ambroladze) se întâlnesc din întâmplare pe o stradă din orașul georgian Kutaisi și se îndrăgostesc la prima vedere. Totul se petrece atât de neașteptat, încât cei doi tineri uită până și să-și spună numele unul celuilalt. Înainte de a-și vedea fiecare de drum, hotărăsc să se întâlnească în ziua următoare. Dar habar nu au că un blestem bizar se va abate asupra lor. Vor reuși ei să se întâlnească din nou? Și dacă da, se vor mai recunoaște?

Cu o poveste originală, plină de sensibilitate și optimism, filmul a făcut o impresie puternică la ediția din 2021 a Festivalului Internațional de la Berlin, unde a fost recompensat cu Premiul FIPRESCI și s-a aflat în competiția pentru Ursul de Aur. „Privește către cer” a fost, de asemenea, foarte apreciat de critică și de public la Festivalul Internațional de Film Transilvania în această vară, unde regizorul Aleksandre Koberidze a fost premiat cu Trofeul Transilvania. 

O: What Do We See When We Look at the Sky?, Germania/Georgia, 2021 R: Aleksandre Koberidze D:  Ani Karseladze, Giorgi Ambroladze, Giorgi Bochorishvili, Irina Chelidze, Vakhtang Panchulidze, Oliko Barbakadze. 

„Lecții de persană”

Tot o poveste extrem de emoționantă, inspirată de o tragedie reală, este și filmul „Lecții de persană”, povestea uimitoare a unui tânăr evreu aflat într-un lagăr de concentrare nazist, care, pentru a se salva, pretinde că este iranian și că îi poate preda lecții de farsi unui ofițer nazist. O poveste care arată ingeniozitatea spiritului omenesc în fața disperării, dar care vorbește emoționant și despre vină și iertare, despre puterea memoriei și despre stropul de umanitate care poate răsări, firav, în mijlocul unui infern pământesc. Filmul regizat de Vadim Perelman (autorul filmului „Casa de nisip și ceață” / „House of Sand and Fog”, nominalizat la trei premii Oscar în 2004) îi are în rolurile principale pe Nahuel Pérez Biscayart, emoționantul protagonist din „La revedere acolo sus” (2017) și pe Lars Eidinger, care interpretează rolul unui nazist capabil să manifeste un strop de îndurare. Jocul lor memorabil și frumusețea acestei povești cutremurătoare transformă într-un eveniment acest film premiat pentru montaj și aflat în cursa pentru trofeul Spicul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Valladolid în 2020. 

O: Persian Lessons, Rusia/Germania/Belarus, 2020 R: Vadim Perelman D: Nahuel Pérez Biscayart, Lars Eidinger, Jonas Nay, David Schutter, Alexander Beyer, Andreas Hofer, Leonie Benesch, Luisa-Céline Gaffron.

„Familia Addams 2” 

Cum „Familia Addams”, animația din 2019 despre celebra familie cinematografică, a avut succes, membrii acesteia ne propun o nouă aventură. Acum, Morticia (voce: Charlize Theron) și Gomez (voce: Oscar Isaac) sunt deranjați de faptul că Wednesday (voce: Chloë Grace Moretz) și Pugsley (voce: Javon Walton) cresc și nu mai vor să-și petreacă timpul cu restul familiei. Pentru a se regăsi reciproc, ei pleacă în vacanță prin America, într-o  rulotă cum altfel decât bântuită!? Pe drum, ei se confruntă cu tot felul de personaje și situații neașteptate, care riscă să îi egaleze în bizarerie și umor negru.  

O: The Addams Family 2, Marea Britanie, SUA, Canada, 2021 R: Greg Tiernan, Conrad Vernon, Kevin Pavlovic Voci: Charlize Theron, Oscar Isaac, Chloë Grace Moretz, Javon Walton, Nick Kroll, Snoop Dogg.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton