Homepage  / Oscar / Prime Video

Premiile Oscar 2021: Ce filme au șanse la trofeul pentru „cea mai bună peliculă”

Premiile Oscar 2021: Ce filme au șanse la trofeul pentru „cea mai bună peliculă”

de Ioana Maria,

Drumul spre gala Oscar 2021, care va avea loc peste două săptămâni, e presărat cu ceremonii de premiere, mai mari sau mai mici. Weekendul trecut, s-au decernat premiile BAFTA și Directors Guild of America (ale asociației regizorilor americani), iar trofeele atribuite pot fi un indicator pentru care dintre cele șapte filme nominalizate la Oscar la „cea mai bună peliculă” are șanse să câștige. 

Mai sunt două săptămâni până la gala Oscar 2021, care va avea loc pe 25 aprilie (pe 26 aprilie dimineața devreme, la noi) și unde vom avea și noi, românii, pentru prima dată în istorie, un candidat în concurs – e vorba de „Colectiv”, documentarul dublu nominalizat al lui Alexander Nanau. 

La categoria „cea mai bună peliculă” sunt nominalizate șapte filme, ale căror șanse la râvnita statuetă au fost iar analizate de specialiști, după ce weekendul trecut s-au decernat alte premii importante ale industriei, Premiile BAFTA, ale cinematografiei britanice, și Premiile Asociației Regizorilor Americani (DGA – Directors Guild of America).

Predicții Oscar 2021: Cine sunt marii favoriți

„The Father” – favorit

Pelicula regizată de dramaturgul francez Florian Zeller, adaptare după propria sa piesă de teatru, a punctat în weekend la BAFTA, unde a primit trofeul nu doar pentru scenariu adaptat, în defavoarea favoritului „Nomadland”, dar și pentru veteranul Anthony Hopkins, care l-a întrecut pe regretatul Chadwick Boseman („Ma Rainey’s Black Bottom”), văzut ca favorit la Oscar. E adevărat, „The Father” e o peliculă britanică, BAFTA reprezintă premiile englezilor, dar… Filmul cu Hopkins și Olivia Colman are în continuare șanse bune la statueta Oscar.

 

„Nomadland” – favorit

La Premiile DGA, Chloe Zhao a fost premiată pentru regie, iar Variety se întreabă dacă o mai poate învinge cineva pe tânăra cineastă. Apoi, filmul ei a primit și trei trofee BAFTA, pentru cel mai bun film, regie și cea mai bună actriță (incredibila Frances McDormand, care are deja acasă două statuete, pentru „Fargo” (1996) și „Trei panouri în afara orașului Ebbing, Missouri” (2017). Singura mică problemă? În ultimii șase ani, toate filmele care au luat BAFTA pentru cea mai bună peliculă au pierdut la Oscar. Dar, cine știe, poate anul ăsta va fi altfel.

„Promising Young Woman” – favorit

Parte thriller, parte comedie neagră, pelicula cu o Carey Mulligan memorabilă, zic criticii, a fost premiat la BAFTA pentru cel mai bun film britanic și pentru cel mai bun scenariu original. Pe lângă trofeele deja primite, nu e puțin lucru, dar va fi oare suficient să întreacă cele două titluri de mai sus în cursa pentru cel mai bun film la Oscar? Vom afla în două săptămâni. 

„Sound of Metal” — favorit

Această dramă Amazon, despre un muzician care începe să-și piardă auzul, tocmai a câștigat două premii BAFTA, pentru sunet și montaj, și pare favorit să primească și Oscarurile la aceleași categorii, scrie goldderby.com. Mai mult – în mod surprinzător, la Premiile Asociației Regizorilor Americani, a câștigat pentru regia lui Darius Marder în detrimentul mult mai bine cotaților Florian Zeller („The Father”) și Regina King („One Night in Miami”), ceea ce reprezintă o victorie cu greutate. Nimic nu e sigur la Oscar, dar „Sound of Metal” ar putea fi surpriza ediției. 

„Judas and the Black Messiah” — păstrează șanse

Din patru nominalizări la BAFTA, filmul inspirat de un episod real din istoria recentă a SUA a concretizat-o pe cea mai importantă (și cel mai ușor de intuit) – cea pentru Daniel Kaluuya, actor în rol secundar. Acesta este deja marele favorit la Oscar după ce a primit, pentru rolul său, premii la Globurile de Aur, Critics Choice Awards și SAG Awards. Dar Oscarul pentru cel mai bun film? Greu de spus.

„Mank” — păstrează șanse

…dar șanse mici, zice goldderby.com. Pur și simplu, pare că momentul acestui film Netflix, care îl urmărește la sfârșitul anilor ‘30 pe scenaristul Herman J. Mankiewicz în efortul său de a termina scenariul pentru „Cetățeanul Kane”, pare să fi trecut. Din toate cele 10 nominalizări, cele mai mari șanse să primească un Oscar rămâne categoria de scenografie, pentru care a primit de altfel și un BAFTA, weekendul trecut. 

„Minari” – i-au scăzut șansele

Demersul semi-autobiografic al regizorului Lee Isaac Chung a primit BAFTA pentru actrița Yuh-Jung Youn, iar aceasta pare să se fi detașat deja în favorită la Oscarul pentru aceeași categorie, actriță în rol secundar. Însă filmul a ratat trofeul pentru cel mai bun film străin, iar asta nu ar fi un semn bun, zic oamenii din industrie.

„The Trial of the Chicago 7” – i-au scăzut șansele

Alt film căruia i-ar fi scăzut șansele la Oscarul pentru cea mai bună peliculă după weekendul trecut, sunt de părere insiderii. Da, sezonul acesta a primit un premiu la gala SAG pentru întreaga distribuție și un Glob de Aur pentru scenariu, dar apoi gata, s-a terminat. Din trei nominalizări la BAFTA, filmul în regia lui Aaron Sorkin nu a concretizat nici una, din păcate. La Oscar, „The Trial…” are șase nominalizări, așa că vom vedea.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton