Homepage  / Știri

Premiile Oscar 2022. „CODA” a fost desemnat cel mai bun film. Lista completă a câștigătorilor

Premiile Oscar 2022. „CODA" a fost desemnat cel mai bun film. Lista completă a câștigătorilor

de Andreea Hentea,

Cea de-a 94-a ediție a Oscarurilor s-a desfășurat azi-noapte, începând de la ora 2.50 (ora României), la Dolby Theatre și Highland Center din Hollywood și a fost transmisă în direct de postul ABC, în peste 200 de țări. Premiile Oscar s-au acordat la 23 de categorii. 

Amy Schumer, Regina Hall și Wanda Sykes au fost amfitrioanele serii. Printre prezentatorii ceremoniei s-au numărat Samuel L. Jackson, Mila Kunis, Kevin Costner, Lupita Nyong’o, Bill Murray, Sir Anthony Hopkins, Zoë Kravitz, Jennifer Garner, Lady Gaga, Lily James, Rami Malek, Chris Rock, Uma Thurman și John Travolta.

[toc]

Cine a triumfat

Eugenio Derbez, Sian Heder, Marlee Matlin, Troy Kotsur, Emilia Jones, Daniel Durant și Amy Forsyth / foto EPA-EFE/DAVID SWANSON

Deși favoritul ediției a fost filmul „În ghearele câinilor”, care a strâns douăsprezece nominalizări, „Coda” a fost surpriza acestei seri în materie de premii (FOTO). Filmul regizoarei americane Sian Heder a primit trei trofee: Oscarul pentru Cel mai bun film, pentru Cel mai bun actor în rol secundar – Troy Kotsur (primul hipoacuzic recompensat cu un Oscar) și pentru Cel mai bun scenariu adaptat, scris de Sian Heder și inspirat de filmul „La famille Bélier” (2014), recompensat cu premiul César. 

„Coda” o are în centru pe adolescenta Ruby (Emilia Jones), singura persoană cu auz normal dintr-o familie de hipoacuzici („CODA” este acronimul folosit în asemenea situații). Când afacerea familiei – legată de pescuit – este amenințată, Ruby se trezește sfâșiată între marea ei pasiune pentru muzică, pe care vrea să o transforme în viitoarea ei carieră, și imposibilitatea de a-și abandona părinții. Filmul este povestea visurilor acestei fete talentate, dar și a discriminărilor, directe sau nu, la care este supusă. Toți membrii familiei ei din film sunt hipoacuzici și în realitate. Mama lui Ruby este jucată de celebra Marlee Matlin, laureată cu premiul Oscar și cu Globul de Aur la 21 de ani pentru rolul principal din „Copiii unui Dumnezeu mai mic” / „Children of a Lesser God” (1986). Actrița și-a pierdut auzul în primii ani de viață, dar a reușit să devină cea mai tânără deținătoare a Oscarului în 1987 pentru excelenta sa interpretare. Filmul, difuzat de Apple TV+, nu are, încă, o dată de premieră în România. 

Cele mai multe statuete, șase, i-au revenit filmului „Dune”, care a fost recompensat la categoriile coloană sonoră (Hans Zimmer), imagine, efecte vizuale sunet, montaj  și decoruri. Somptuoasa ecranizare realizată de Denis Villeneuve după celebrul roman omonim al lui Frank Herbert nu a fost nominalizată însă la categoria regie. Filmul îi are în distribuție pe Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya, Oscar Isaac, Charlotte Rampling, Stellan Skarsgård, Javier Bardem, Josh Brolin, Jason Momoa și Dave Bautista. „Dune” a avut premiera în România pe 22 octombrie. 

Filmul scris și regizat de Kenneth Branagh, „Belfast”, nominalizat la șapte categorii, a primit Oscarul pentru Cel mai bun scenariu original, după ce recent a câștigat Globul de Aur la aceeași categorie și BAFTA pentru Cel mai bun film britanic. „Belfast” rulează încă pe ecranele noastre, fiind lansat pe 18 martie. 

Cine a surprins

Momentul absolut neașteptat al serii a fost cel care i-a avut protagoniști pe Chris Rock și Will Smith. Urcat pe scenă pentru a prezenta categoria Cel mai bun documentar (la care a fost premiat „Summer of Soul”, disponibil pe HBO Max), Chris Rock a făcut o glumă deplasată pe seama înfățișării soției lui Will Smith, Jada Pinkett Smith.

Will Smith / foto EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Imediat, Will Smith a urcat pe scenă și i-a tras acestuia o palmă peste față. Ulterior, fiind premiat la categoria Cel mai bun actor, Will Smith a mărturisit, cu lacrimi de emoție curgându-i pe față, că se simte „chemat să își protejeze familia, fiind profund inspirat de personajul pe care l-a interpretat, Richard Williams, tatăl campioanelor Serena și Venus Williams”.

Cine a impresionat

Francis Ford Coppola, Al Pacino și Robert De Niro /foto EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Francis Ford Coppola, Al Pacino și Robert De Niro, sosiți pe scenă pentru a marca cinci decenii de la lansarea capodoperei „Nașul” și aplaudați de publicul ridicat în picioare. La fel de cald a fost primit și Sir Anthony Hopkins, care a prezentat premiul pentru Cea mai bună actriță în rol principal (Jessica Chastain în „The Eyes of Tammy Faye”, film recompensat și cu premiul pentru Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură). În finalul galei, Lady Gaga a intrat pe scenă pentru a prezenta premiul pentru Cel mai bun film, alături de legendara Liza Minnelli, care a anunțat numele câștigătorului. 

Câștigătorii premiilor Oscar 2022

  • Cel mai bun film: CODA
  • Cel mai bun actor în rol principal: Will Smith – Regele Richard: Crescând campioni / King Richard
  • Cea mai bună actriță în rol principal: Jessica Chastain – The Eyes of Tammy Faye
  • Cel mai bun actor în rol secundar: Troy Kotsur – CODA
  • Cea mai bună actriță în rol secundar: Ariana DeBose – Poveste din cartierul de vest / West Side Story
  • Cea mai bună regie: Jane Campion – În ghearele câinilor / The Power of the Dog
  • Cel mai bun scenariu adaptat: CODA
  • Cel mai bun scenariu original: Belfast
  • Cel mai bun lungmetraj documentar: Summer of Soul
  • Cel mai bun lungmetraj de animație: Encanto
  • Cel mai bun lungmetraj internațional: Drive My Car (Japan)
  • Cea mai bună imagine: Dune
  • Cel mai bun montaj: Dune
  • Cel mai bun scurtmetraj live action: The Long Goodbye
  • Cel mai bun scurtmetraj de animație: The Windshield Wiper
  • Cel mai bun scurtmetraj documentar: The Queen of Basketball
  • Cea mai bună coloană sonoră: Dune
  • Cel mai bun cântec original: „No Time To Die” – Nu e vreme de murit / No Time to Die, cântat de Billie Eilish și de Finneas O’Connell 
  • Cele mai bune decoruri: Dune
  • Cele mai bune costume: Cruella 
  • Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură: The Eyes of Tammy Faye
  • Cel mai bun sunet: Dune
  • Cele mai bune efecte vizuale: Dune


Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton