Homepage  / Vedete străine

Prințesa Diana a avut o relație complicată cu mâncarea. Ce dezvăluiri a făcut fostul ei bucătar personal despre preferințele ei culinare

Prințesa Diana a avut o relație complicată cu mâncarea. Ce dezvăluiri a făcut fostul ei bucătar personal despre preferințele ei culinare

de Vasilica Rogozanu,

Regretata prințesă Diana a avut o relație dificilă cu mâncarea. Această realitate a fost reflectată recent, mai mult sau mai puțin exagerat, și în producții ca serialul „The Crown” sau filmul „Spencer”, însă la fel de adevărat este și că Lady Di a fost deschisă în privința luptei ei cu bulimia.

Deși serialele și filmele despre viața Dianei conțin adesea o doză mare de senzaționalism (scena din „Spencer” cu Lady Di intrând într-un uriaș frigider la Sandringham e pură ficțiune), nu mai e un secret de ani buni că regretata prințesă suferea de tulburări alimentare.

După despărțirea ei din 1992 de Prințul Charles, Diana a muncit din greu pentru a avea o relație mai sănătoasă cu mâncarea și a căutat ajutor pentru a-și controla boala. În plus, a fost onestă cu problemele prin care trecea, vorbind deschis despre acestea chiar și în controversatul interviu luat de jurnalistul BBC Martin Bashir în 1995.

„Soțul meu și-a pus mâna pe talia mea și a spus: Oh, cam dolofan aici, nu-i așa? și asta a declanșat ceva în mine”, dezvăluia Diana momentul care a declanșat tulburările ei alimentare. Confesiunea apare în cartea din 1992, „Diana: Her True Story”, scrisă de autobiograful Andrew Morton.

Captivă într-o lume străină

Dezvăluiri despre obiceiurile alimentare și preferințele Dianei au fost făcute și de Darren McGrady, bucătarul ei personal. Acesta a gătit pentru familia regală britanică timp de 11 ani, începând din 1982, și s-a mutat în 1993 la Palatul Palatul Kensington, fiind bucătarul personal al prințesei până la moartea acesteia, în august 1997. În timpul celor patru ani petrecuți la Palatul Kensington, McGrady a preluat controlul complet asupra creării meniurilor zilnice pentru Lady Di și fiii ei, William și Harry.

După moartea Dianei, el a refuzat o ofertă a Prințului Charles de a deveni bucătarul său privat la Palatul St. James, și s-a mutat în SUA.

McGrady a povestit că cina era un eveniment extrem de formal la Palatul Buckingham, comparând mesele de seară regale cu cele prezentate în serialele de televiziune, aflăm de pe The Vintage News. Femeile din familia regală „coborau îmbrăcate în rochii de bal și stăteau la masă, ca la o cină în Downton Abbey. Era scos tot porțelanul fin. La sfârșitul cinei, un cântăreț se plimba în jurul mesei.”

De fapt, cinele erau atât de formale, încât Prințesei Diana îi era prea frică să ceară o a doua porție când lua masa cu Regina Elisabeta a II-a, așa că deseori ea cobora în bucătărie după cină și cerea porții suplimentare.

Niciodată vită, mereu clătite japoneze

Diana a devenit mult mai relaxată când nu a mai fost nevoită să participe la mesele regale fastuoase și s-a mutat la Kensigton: își lua adesea prânzul cu McGrady și cu ceilalți angajați din bucătărie și prefera să mănânce mai devreme seara, deoarece se trezea dimineața devreme, în jur de 6 sau 7.

Din respect pentru prințesă, fostul ei bucătar a evitat să vorbească despre perioada în care aceasta s-a luptat cu bulimia, rezumându-se la a spune că cererile ei culinare erau frecvente, dar și-a amintit cu bucurie de momentul în care Diana a decis să mănânce sănătos.

Într-o zi, Diana i-a cerut lui Darren McGrady să aibă grijă câte grăsimi și carbohidrați include în preparatele lui, iar acesta a aruncat cartea de rețete pe care a folosit-o la Palatul Buckingham.

După ce și-a schimbat stilul de viață, Prințesa Diana a încercat lucruri noi, care să o ajute să trăiască sănătos. Era adepta sucurilor naturale, iar dieta includea foarte mult pește. Diana refuza să mănânce orice carne roșie: singura pe care o consuma era mielul, și asta doar arareori. Nu a mâncat niciodată carne de vită, a mai dezvăluit bucătarul. Desertul preferat al Dianei erau clătitele japoneze.

Cum îi răsfăța culinar pe prinții William și Harry

Pentru că a petrecut atât de mult timp în preajma prințesei, este evident că McGrady a putut să-i cunoască și pe prinții William și Harry copii. Puștii aveau preferințe care nu îi deosebeau cu nimic de copiii obișnuiți, cum ar fi masa la fast food.

McGrady a dezvăluit că, la un moment dat, Diana a intrat în bucătărie și a spus: „Anulează prânzul pentru băieți. Îi scot în oraș, mergem la McDonald’s.” Surprins, McGrady i-a răspuns Dianei că poate găti și el burgeri, însă replica Dianei a fost dezarmantă: băieții voiau jucăria din meniu, nu mâncarea! Potrivit lui McGrady, William și Harry iubeau tot felul de alimente „nepermise”, inclusiv pizza și chipsurile. Când cei doi băieți erau cu ea la Kensington, Diana, luau cina la 18.30, iar mâncarea era servită în stil bufet, așa că „puteau să meargă și să se servească singuri, spre deosebire de Palatul Buckingham, unde li se servea fiecare fel”.

McGrady își amintește că Diana obișnuia să-și răsfețe fiii și a fost mult mai îngăduitoare cu ei decât bona lor. Prințesa Diana spunea: „Dacă sunt cu mine și vor o mulțime de cartofi și pui prăjit, atunci pot avea asta. Și dacă nu mănâncă și vor budincă, pot mânca budincă”. Diana era mult mai relaxată în privința copiilor ei decât bona care-și dorea ca ei să mănânce toată cina.

foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton