Modifica setarile cookie
Homepage  / Vedete străine

Prințul Harry rupe tăcerea. Înțelegere secretă între familia regală și tabloidele britanice

de Roxana Mirea,

Printre numeroasele afirmații din procesul intentat de prințul Harry împotriva News UK, una iese în evidență: acuzația potrivit căreia ar fi existat o înțelegere secretă între grupul de presă al lui Rupert Murdoch și monarhie pentru a împiedica membrii familiei regale să dea în judecată grupul de presă pentru ascultarea convorbirilor telefonice. Ba mai mult, Harry spune că Regele Charles a încercat să-l împiedice să depună plângere.

Ar fi existat o înțelegere între familia regală și imperiul media al lui Murdoch

Ducele a dat în judecată editorul The Sun, News Group Newspapers, pentru presupusa colectare ilegală de informații. Dar NGN vrea să oprească plângerea sa, spunând că nu mai are timp să o depună. Cazul este unul dintre cele trei procese majore pe care Prințul Harry le-a intentat împotriva ziarelor tabloide, toate acuzând colectarea ilegală de informații. Celelalte cazuri se referă la grupurile Daily Mirror și Daily Mail. Prințul Harry îi acuză pe jurnaliștii de la The Sun și pe detectivii particulari care lucrează pentru ei de intruziune ilegală în viața sa personală, încă de pe vremea când era adolescent.

Prințul sugerează că acel acord secret a fost cunoscut de răposata sa bunică, regina Elisabeta a II-a, de prințul William și de curtenii de frunte. Harry susține că, în conformitate cu termenii acestei presupuse înțelegeri, victimele regale ale ascultării telefoanelor ar fi primit scuze publice atunci când toate celelalte cazuri de piraterie telefonică s-ar fi încheiat, scrie The Guardian.

Obiectivul, susține el, a fost de a se asigura că membrii familiei regale erau ținuți departe de boxa martorilor și de a se asigura că nu era nevoie de o ceartă publică cu un grup de ziare puternic care ar putea scrie articole negative despre familia regală.

Motivul a fost acela de a evita situația în care un membru al familiei regale ar fi trebuit să stea în boxa martorilor și să povestească detaliile specifice ale mesajelor vocale private și extrem de sensibile care au fost interceptate”, a declarat Harry, potrivit BBC.

Harry spune că existența acestei înțelegeri este unul dintre motivele pentru care a așteptat până în 2019 pentru a intenta o acțiune în justiție împotriva News Group Newspapers, compania mamă a publicațiilor The Sun și News of the World.

VEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 6

Grupul de presă al lui Rupert Murdoch neagă acuzațiile

Problema este că firma de presă a lui Rupert Murdoch a negat existența unei astfel de înțelegeri și susține că Harry a ratat pur și simplu termenul legal de depunere a documentelor. Harry nu a furnizat nicio dovadă a presupusului acord, deși, dacă a fost încheiat un astfel de aranjament, este posibil ca acesta să fi fost mai degrabă verbal decât pe hârtie.

Nici măcar Harry nu este sigur cine i-a spus despre presupusul acord. Potrivit documentelor legale, soțul lui Meghan Markle și fratele lui, prințul William, au fost informați de existența acestei înțelegeri la un moment dat în 2012. El spune că au fost înștiințați de avocatul familiei regale, Gerrard Tyrrell, de la Harbottle & Lewis, sau de altcineva din cadrul instituției monarhiei.

Regele Charles a încercat să-l împiedice să depună plângere

Harry spune că a primit sprijinul reginei și al consilierilor ei atunci când a încercat să respingă presupusa înțelegere în 2017, dar s-a luptat în mod repetat cu curtenii apropiați de tatăl său, Charles. Regele Charles a încercat să îl împiedice pe ducele de Sussex să ia măsuri legale împotriva ziarelor în legătură cu presupusele acuzații de hărțuire telefonică, potrivit unor documente judiciare. Într-o declarație de martor, prințul Harry a spus că a fost „chemat la Palatul Buckingham” și i s-a spus să renunțe la aceste cazuri din cauza efectului asupra familiei.

Dar când, în cele din urmă, a decis să  dea în judecată grupul de ziare în 2019, prințul Harry a susținut că tatăl său a încercat atunci să îl oprească. „Am fost convocat la Palatul Buckingham și mi s-a spus în mod expres să renunț la acțiunile în justiție pentru că au un ‘efect asupra întregii familii’”, a declarat ducele. „Aceasta a fost o solicitare directă (sau mai degrabă o cerere) din partea tatălui meu, a lui Edward Young și a secretarului particular al tatălui meu, Clive Alderton.”

Prințul William a renunțat la procesul cu tabloidul The Sun

Harry susține că firma lui Murdoch a încercat să evite să-și respecte partea sa din presupusa înțelegere și prezentarea de scuze publice. „Suspectez că [grupul de ziare al lui Murdoch] miza pe faptul că publicul s-a plictisit de pirateria telefonică după atâția ani și, prin urmare, când ar fi venit sfârșitul litigiului, oricând ar fi fost cazul, orice scuze pe care ar fi fost obligat să le prezinte nu ar fi fost cu adevărat demne de luate în seamă”, a spus el în declarația sa.

Cu toate acestea, Anthony Hudson KC, din partea News Group Newspapers, a declarat marți în fața instanței că nu există nicio dovadă a unei înțelegeri secrete și că Harry a afirmat existența presupusului acord ca o tactică juridică de ultim moment. O listă de avocați care au lucrat în posturi importante în cadrul companiei lui Murdoch au insistat că nu au auzit niciodată de un astfel de acord. Cu toate acestea, instanța a auzit că cel puțin un membru al familiei regale a reușit să încheie o înțelegere secretă cu compania lui Murdoch.

Harry a dezvăluit că prințul William a soluționat propria sa plângere, care nu a fost făcută publică anterior, împotriva companiei lui Murdoch, în 2020, pentru „o sumă uriașă de bani”. Plata a fost făcută în 2020 – dar documentele nu dezvăluie suma pentru care Prințul William a încheiat înțelegerea.

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
  

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te