Homepage  / Ultimul număr

Profa de jurnalism

Profa de jurnalism

de Redactia Tvmania

Dupa ce s-a intors din Bangladesh, unde s-a alaturat campaniei Unicef "2 pentru viata", Alessandra Stoicescu a realizat un documentar despre soarta copiilor din tara asiatica, filmul urmand sa fie difuzat de Antena 2 in aceasta luna. Printre altele, prezentatoarea Observatorului de la ora 19.00 mai vorbeste despre cursurile de jurnalism pe care le va preda si spera ca, in aceasta toamna, sa lanseze un volum cu propriile ei articole.

„TV Mania”: Din cate am vazut pe blogul tau, dar si in alte publicatii, ai talent la scris. Te-ai gandit sa urmezi exemplul lui Lucian Mandruta, care tocmai a lansat o carte?
Alessandra Stoicescu: Multumesc pentru apreciere, in primul rand. Unul dintre cei mai importanti critici literari, Alex Stefanescu, m-a provocat sa scriu mai mult si sa public. De atunci tot scriu si vreau sa strang articolele cele mai bune intr-un volum, poate chiar in aceasta toamna.

Cum te-a influentat experienta din Bangladesh?
M-a schimbat, mi-a modificat felul in care apreciez „relele”. Am intalnit in mahalalale din Bangladesh oameni care, desi dupa criteriile noastre nu aveau nimic, erau profund fericiti si isi adorau copiii. Am plecat acolo intr-o misune umanitara organizata de Unicef. Am realizat un documentar care va fi difuzat in aprilie la Antena 2. Intreaga campanie se numeste „2 pentru viata” – viata a doi copii din Bangladesh poate fi salvata cu un sms de doi euro. Asta inseamna ca cei 2 euro pe care ii donezi tu ajung exact la copiii din Bangladesh. Acolo mor zilnic 200 de copii mai mici de 5 ani din cauza deshidratarii severe provocate de diaree – boala care pentru o mama de la noi provoaca ingrijorare, spaima… acolo aduce moartea la capataiul pruncilor.

Ce urmeaza sa vedem in documentarul pe care l-ai realizat?
Drame si durere uriasa purtata cu mare demnitate! Am stat de vorba cu o mama care-si inmormantase patru copii si acum era cu al cincilea in spital. Pentru toti acelasi diagnostic, toti au pierit inainte sa implineasca doi ani si jumatate… Acum se ruga Celui de Sus sa ii salveze acest copil, ultima ei speranta. Un tata, care la 21 de ani isi inmormantase fiul, mi-a marturisit ca a cerut socoteala Cerului pentru ca l-a mai lasat in viata dupa ce si-a vazut baiatul imbaiat pentru inhumare. Nu exista durere mai mare pentru un parinte decat sa-si ia adio de la fiul sau de la fiica sa. In Bangladesh, insa, acesta este regula. Aproape ca nu exista mama care sa nu fi trait aceasta drama. Am fost in slum – acele mahalale ale caror povesti au fost premiate cu Oscar. Realitatea este insa mult mai dura decat filmul premiat in America.

Ce vei preda la Scoala de Televiziune a lui Vlad Ionescu?
Voi incerca sa ii indragostesc pe tineri de stirile de televiziune. Ii voi indruma prin culisele meseriei de jurnalist de televiziune, de la reporter, editor si pana la prezentator. Vreau mai intai sa-i fac sa nu mai viseze sa ajunga peste noapte „pe sticla”, sa isi doreasca sa construiasca un nume si sa afle cum se fac stirile, cum trebuie pregatita o transmisiune in direct de pe teren, care sunt tehnicile de interviu si, desigur, tehnicile de prezentare. Sper sa ii atrag catre munca si catre construirea unui nume ca reporter. Le voi explica faptul ca asta atrage dupa sine si credibilitatea de care are nevoie un prezentator.

interviu de Cristian Horga

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton