Homepage  / Știri

Rămas bun, Ion Caramitru…

Rămas bun, Ion Caramitru...

de Andreea Hentea,

De acum încolo, pe artistul complet care a fost Ion Caramitru îl vom redescoperi din amintiri. Amintirile atâtor filme în care a jucat, atâtor piese în care a strălucit.

Și, mai ales, ale poeziei pe care ne-o transmitea cu atâta firesc. Era popular cu eleganță și liric cu sobrietate. L-am văzut în roluri extrem de diferite, de la „Stejar, extremă urgență” și „Porțile albastre ale orașului” la „Ștefan Luchian”, „Întunecare” sau „Promisiuni”, dar ceea ce s-a păstrat mereu a fost măsura cu care și-a abordat personajele, fără să se dezechilibreze vreodată.

Publicul de cinema l-a iubit pentru rolul dedicatului profesor Socrate din „Liceenii” și „Extemporal la dirigenție”, două povești cu adolescenți de mare succes la sfârșitul anilor ’80, ce încercau să se sustragă rigidității și artificialității tipice epocii.

După 1989 a jucat și în filme precum „Kafka”, al lui Steven Soderbergh, în „Amen”, al lui Costa-Gavras, în „Adam & Paul” sau în „O poveste de dragoste, Lindenfeld”, al regretatului Radu Gabrea. 

Măsura totală, singulară și strălucită a talentului lui Ion Caramitru a fost însă teatrul, căruia i s-a dedicat total și care l-a transformat într-un reper pentru public.

De la „Hamlet” la „Furtuna”, „Elisabeta I”, Eduard al III-lea, „Neguțătorul din Veneția” sau „Macbeth”, de la Paul Foster la Gorki, Sorescu, Goldoni, Pirandello sau Tennessee Williams și până la recentul „Dineu cu proști”, al lui Francis Veber sau la momentele de grație din „Caramitru-Mălăele – Câte-n lună și în stele”, întâlnirile lui Ion Caramitru cu teatrul și cu publicul său au însemnat magie, profunzime și adevăr. 

Dacă vrem să-l reîntâlnim, descoperirile vor fi strălucite. Restul e tăcere.

Ion Caramitru a trecut în neființă ieri, 5 septembrie, la 79 de ani, iar acum posturile tv TVR 1, TVR 2, TVR 3 și Prima au anunțat că schimbă programele pentru a marca excepționala carieră a celui care a fost unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți actori ai României.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton