Homepage  / Știri / Articole

Regina Elisabeta a II-a a murit

Regina Elisabeta a II-a a murit
32

de Roxana Mirea,

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit azi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.

Viața Reginei Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii. Ea a sărbătorit 70 de ani de domnie în iunie 2022, cu ocazia Jubileului de Platină.

Regina Elisabeta a II-a a devenit regină pe 6 februarie 1952 și a fost încoronată pe 2 iunie 1953. Ea este mama Prințului Charles, moștenitorul tronului, precum și bunica Prinților William și Harry. Fiind cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii, ea a încercat să își facă domnia mai modernă și mai sensibilă la un public în schimbare, menținând în același timp tradițiile asociate cu coroana, scrie biography.com.

Regina Elisabeta a II-a s-a născut Prințesa Elisabeta Alexandra Mary pe 21 aprilie 1926, la Londra, părinții ei fiind Prințul Albert, Duce de York (cunoscut mai târziu sub numele de Regele George al VI-lea), și Elizabeth Bowes-Lyon.

Elisabeta, alintată Lilibet, s-a bucurat în primul deceniu de viață de toate privilegiile de a fi membră a familiei regale, fără presiunile de a fi moștenitoare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECOMANDĂRI

Când bunicul Elisabetei, George al V-lea, a murit în 1936, fiul său cel mare (unchiul Elisabetei) a devenit regele Edward al VIII-lea. Cu toate acestea, Edward era îndrăgostit de divorțata americană Wallis Simpson și a trebuit să aleagă între coroană și inima lui. În cele din urmă, Edward a ales-o pe Simpson și a abdicat.

Evenimentul i-a schimbat viața Elisabetei, făcând-o moștenitoare prezumtivă a coroanei britanice. Tatăl ei a fost încoronat rege George al VI-lea în 1937. Elisabeta a fost încoronată regina Elisabeta a II-a pe 2 iunie 1953, în Westminster Abbey, la vârsta de 25 de ani.

Regina Elisabeta a II-aIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 32

Elisabeta și-a asumat responsabilitățile de monarh la 6 februarie 1952, când tatăl ei, regele George al VI-lea, a murit. Pentru prima dată, ceremonia de încoronare a fost transmisă la televizor, permițând oamenilor din întreaga lume să asiste.

Domnia îndelungată și în mare parte pașnică a Elisabetei a fost marcată de schimbări majore în viața poporului său, în puterea țării sale, în modul în care Marea Britanie este privită în străinătate și în modul în care este privită și prezentată monarhia. În calitate de monarh constituțional, Elisabeta nu a intervenit în chestiuni politice și nici nu și-a dezvăluit opiniile politice. Cu toate acestea, ea s-a consultat în mod regulat cu prim-miniștrii săi.

FWROIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  7 / 32

Familia Reginei Elisabeta a II-a

Elisabeta și Philip nu au pierdut timpul pentru a produce un moștenitor: Fiul Charles s-a născut în 1948, la un an după nunta lor, iar fiica Anne a venit pe lume în 1950. Elizabeth a mai avut doi copii – pe Andrew și Edward, care s-au născut în 1960 și, respectiv, 1964.

În 1969, ea l-a numit oficial pe Charles succesorul ei, acordându-i titlul de Prinț de Wales. Sute de milioane de oameni au urmărit ceremonia la televizor. În 1981, Charles, în vârstă de 32 de ani pe atunci, s-a căsătorit cu Diana Spencer, în vârstă de 19 ani (cunoscută mai bine sub numele de Prințesa Diana).

Charles și Diana au avut doi copii: pe Prințul William, care a fost numit Duce de Cambridge după propria căsătorie în 2011 și al doilea în linia de succesiune la tron, în 1982, și pe Prințul Harry, în 1984. Elizabeth a apărut ca o bunică devotată pentru William și Harry.

Printesa Diana, in ziua nuntiiIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  11 / 32

Pe 22 iulie 2013, nepotul Elisabetei, William și soția sa, Catherine, Ducesa de Cambridge, i-au urat bun venit primului lor copil, George Alexander Louis – un succesor la tron cunoscut oficial sub numele de „Alteța Sa Regală Prințul George de Cambridge”.

Pe 2 mai 2015, William și Kate l-au întâmpinat cel de-al doilea copil al lor, prințesa Charlotte Elizabeth Diana, al cincilea strănepot al reginei. La 23 aprilie 2018, a urmat cu cel de-al treilea copil al lor, prințul Louis Arthur Charles.

Royals first day at new schoolIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  17 / 32

Pe 6 mai 2019, prințul Harry, duce de Sussex și soția sa, Meghan Markle, i-au dăruit reginei încă un strănepot prin nașterea fiului lor, Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Ducii de Sussex mai au o fiică, pe Lilibet Mountbatten-Windsor.

Prințul Harry și Meghan Markle vor pleca spre Castelul Balmoral din Scoția. Regina rămâne sub supravegherea medicilorIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  21 / 32

Pe lângă prințul William și prințul Harry, ceilalți nepoți ai reginei sunt Peter Phillips, prințesa Beatrice de York, prințesa Eugenie de York, Zara Tindall, Lady Louise Windsor și James, viconte Severn. De asemenea, ea este străbunică pentru 10 copii.

Nunta cu Prințul Philip

Regina Elisabeta s-a căsătorit cu vărul ei îndepărtat Philip Mountbatten (un nume de familie adoptat din partea mamei sale) pe 20 noiembrie 1947, la Westminster Abbey din Londra. Elisabeta l-a întâlnit pentru prima dată pe Philip, fiul prințului Andrew al Greciei, când avea doar 13 ani. A fost îndrăgostită de el încă de la început. Cei doi au păstrat legătura de-a lungul anilor și, în cele din urmă, s-au îndrăgostit.

Formau o pereche neobișnuită. Elisabeta era liniștită și rezervată, în timp ce Philip era gălăgios și deschis. Tatăl ei, regele George al VI-lea, a fost reticent în legătură cu această căsătorie, deoarece, deși Mountbatten avea legături atât cu familia regală daneză, cât și cu cea greacă, nu poseda o avere mare și era considerat de unii ca având o personalitate dură.

QUEENS GOLDEN JUBILEEIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  26 / 32

La momentul nunții lor, Marea Britanie încă se refăcea după ravagiile celui de-al Doilea Război Mondial, iar Elisabeta a colectat cupoane de îmbrăcăminte pentru a face rost de țesătură pentru rochia ei.

Familia a preluat numele Windsor, o inițiativă promovată de mama ei și de prim-ministrul Winston Churchill, care a provocat tensiuni cu soțul ei. În 1960, ea a revenit asupra cursului, emițând ordine ca descendenții ei care nu purtau titluri regale (sau care aveau nevoie de nume de familie în scopuri legale, cum ar fi nunțile) să folosească numele de familie Mountbatten-Windsor. De-a lungul anilor, Philip a inspirat numeroase bătăi de cap în materie de relații publice cu comentariile sale neoficiale și controversate și cu zvonurile privind posibile infidelități.

Philip s-a stins din viață pe 9 aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani.

Prince Philip Passes Away Age 99Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  29 / 32

Ce urmează după moartea Reginei Elisabeta a II-a

Imediat ce Regina Elisabeta a murit, a început operațiunea London Bridge.

Imediat după moartea reginei Elisabeta, prințul Charles devine rege. I se permite să își aleagă propriul nume și se așteaptă să devină Regele Carol al III-lea. În această etapă are loc o reuniune a Consiliului de Aderare la Palatul St James și vor avea loc toate formalitățile. El va fi numit rege la o zi după moartea reginei și după ce frații săi îi vor săruta mâna în mod ceremonios. Vor fi făcute proclamații și, în timp ce regina va zăcea în stare de veci, Charles va vizita Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor. Primele sale cuvinte în calitate de monarh vor avea loc la Palatul St James.

Încoronarea lui Charles va fi planificată la câteva luni după înmormântare, iar titlul de Prinț de Wales va trece la Prințul William.

Înmormântarea Reginei este așteptată să aibă loc la 10 zile după moartea sa.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton