Homepage  / Oscar

Regizorii dezaprobă difuzarea parțială a premiilor Oscar 2022

Regizorii dezaprobă difuzarea parțială a premiilor Oscar 2022

de Andreea Hentea,

Recentele măsuri luate de organizatorii premiilor Oscar în legătură cu desfășurarea ceremoniei din 27 martie sunt contestate de unii dintre regizorii aflați în competiție. Denis Villeneuve, autorul filmului „Dune”, a numit respectivele schimbări „o greșeală”. Regizoarea Jane Campion, autoarea filmului „În ghearele câinilor”, nominalizat la douăsprezece categorii, se declară, și ea, consternată de noile reguli, scrie deadline.com

Cei doi cineaști sunt nemulțumiți de decizia Academiei Americane de Film, organizatoarea galei Oscarurilor, de-a nu include în acest an, în ceremonia televizată, momentele în care vor fi acordate premiile pentru opt categorii considerate „tehnice”. Măsura a fost luată pentru a reduce durata galei, care nu se mai bucură de audiența din anii trecuți. Cele opt categorii care vor fi premiate în afara timpilor de transmisie în direct sunt: premiile pentru sunet, decoruri, machiaj și coafură, montaj, coloană sonoră, scurtmetraj documentar, scurtmetraj animat și scurtmetraj de ficțiune. 

Ce spune Denis Villeneuve

„Sincer, cred că Academia aruncă și copilul o dată cu apa din cadă”, a declarat pentru Deadline regizorul Denis Villeneuve, prezent la recenta gală a premiilor acordate de Asociația regizorilor de film. „Cred că este o greșeală. Înțeleg că și ei sunt supuși unei presiuni extraordinare, dar nu cred că este decizia corectă”, a adăugat acesta. 

„Filmele înseamnă, în primul rând, o muncă în echipă. Este ca o echipă de fotbal”, a continuat Villeneuve. „Este ca și cum ai avea toate tipurile de joburi, de care toată lumea are nevoie, pentru a ajunge la vârf; altfel, filmul se prăbușește. Este un efort de echipă. Mass-media se ocupă mult de regizori și, desigur, foarte mult de actori. Dar toți oamenii care lucrează acolo, în umbră, au nevoie să fie, și ei, văzuți și recunoscuți, iar aceste premii sunt concepute tocmai pentru ei”. 

Villeneuve crede că, după protestele din acest an, Academia își va regândi decizia în privința ceremoniei de anul viitor. „Cred că Oscarurile trec printr-o criză de identitate”, a mai spus el. „Nu cred că este ceva în neregulă cu Premiile Academiei. Cred că toată lumea se așteaptă să fie un spectacol lung. Mie îmi place, întotdeauna există sclipiri inspirate. Și momente frumoase. Uneori este plictisitor, dar fiecare ediție are, întotdeauna, ceva al ei. Face parte din spectacol. Vom vedea ce se va întâmpla anul acesta, dar cred că vor exista multe reflecții înainte și după”.

Ce spune Jane Campion

Regizoarea Jane Campion, care a participat la aceeași ceremonie de premiere a regizorilor printr-un apel video, fiind în carantină din cauza unei forme ușoare de Covid, și-a exprimat, de asemenea, consternarea că designerii de producție, de pildă, de a căror creativitate depind decorurile unui film, vor fi premiați în afara transmisiei live. 

„Odată cu modificările recente în formatul Oscarurilor, vreau să subliniez mai ales cât de importantă este scenografia pentru crearea unui film bun”, a spus cineasta. „Eu aș fi inclus, cu siguranță, designul de producție în corpul principal al premiilor, deoarece este vital. Este una dintre cele mai importante componente ale unui film”.


„Nu cred că este o idee bună”, a întărit și legendarul designer de producție Bo Welch, nominalizat la al patrulea Oscar din carieră pentru munca titanică la scenografia serialului „Schmigadoon!” (lansat în 2021), care se petrece într-un oraș magic. „Cred că nu aceasta este modalitatea ideală de a rezolva problema duratei ceremoniei. Nu cred că cineva vrea să diminueze importanța vreunei bresle anume, pentru că, după cum bine știm, este nevoie de mulți oameni care contribuie cu abilitățile și talentele lor speciale la reușita unui film. A-i favoriza pe unii sau pe ceilalți este o mare greșeală”, a mai spus acesta.  

„M-am trezit dimineața cu știrea despre nedifuzarea tuturor categoriilor și m-a supărat modul în care au decis să procedeze”, a spus și designerul de producție Jade Healy, nominalizată la Oscar pentru munca sa la filmul „The Green Knight”. „Se pare că e vorba despre o tendință mainstream a televiziunii, orientată către satisfacerea publicului. Dacă în privința costumelor lucrurile sunt mai ușor de înțeles, scenografia este întotdeauna o provocare pentru oamenii obișnuiți, care nu lucrează în domeniul filmului. Dar este mai greu să explici toate acestea”, a adăugat aceasta. 

„Cred că nedifuzarea premiilor la unele categorii este o greșeală”, a spus și actrița Yvette Nicole Brown, care a găzduit ceremonia premiilor acordate de Asociația regizorilor de film. „Acesta este momentul lor, este competiția lor. Ai lucrat la un film în mijlocul pandemiei de Covid, acesta se lansează și ești nominalizat, iar apoi nu ai dreptul să urci pe acele scări și să spui ce ai de spus în cadrul transmisiei în direct? Există întotdeauna o mulțime de momente de umplutură la aceste ceremonii, oameni care fac pe deștepții și numere de dans. Lăsați-l pe fiecare să aibă momentul său!”, a mai spus ea.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton