Homepage  / Netflix

Review „Persuasiune”, Netflix. Cum se mai văd azi iubirile de ieri

Review „Persuasiune”, Netflix. Cum se mai văd azi iubirile de ieri

de Andreea Hentea,

Din 15 iulie, Netflix difuzează noua și așteptata ecranizare după Jane Austen, „Persuasiune” (2022), cu Dakota Johnson în rolul principal, al nonconformistei Anne Elliot. Filmul ne propune un plonjeu printre mentalitățile și prejudecățile de la începutul secolului al XIX-lea, privite inclusiv dintr-o perspectivă contemporană, din care nu lipsesc umorul și ironia.

Ultima carte finalizată de Jane Austen, romanul „Persuasiune” a fost publicat la sfârșitul anului 1817, la șase luni după moartea autoarei. Eroina sa, Anne Elliot (Dakota Johnson), este o englezoaică de 27 de ani a cărei familie scăpătată este nevoită să se mute pentru a face economii și a se mai elibera de datorii.

După ce închiriază casa unui amiral și a soției lui, familia lui Anne realizează că fratele soției amiralului este chiar Frederick Wentworth (Cosmo Jarvis), fostul logodnic al acesteia, ajuns căpitan în marină. Cei doi fuseseră cu adevărat îndrăgostiți cu șapte ani în urmă, însă Anne se despărțise de el, presată de familia sa snoabă, care îl considera nedemn.

Reîntâlnirea le declanșează celor doi tineri sentimente puternice, oferindu-le încă o șansă de-a fi fericiți, numai că lucrurile nu mai stau chiar ca altădată. În preajma lui Anne apare încă un pretendent fermecător (și foarte bogat), domnul Elliot (Henry Golding), a cărui prezență complică totul.

„Persuasiune” în cinema

Romanul „Persuasiune” a mai fost ecranizat în 1995, într-un film cu Amanda Root și Ciarán Hinds în rolurile principale. O altă versiune a fost cea pentru televiziune din 2007, cu Sally Hawkins și Rupert Penry-Jones, difuzată de ITV în Marea Britanie.

Filmul i-a adus actriței premiul Golden Nymph și a fost nominalizat la BAFTA pentru regia semnată de Adrian Shergold. Versiunea de acum este semnată de regizoarea de teatru Carrie Cracknell, care debutează astfel în cinema.

Printre montările sale scenice de succes se numără piesa „Seawall/A Life”, cu Jake Gyllenhaal, montată pe Broadway și recenta „Julie”, după August Strindberg, cu Vanessa Kirby. Scenariul filmului este scris de Ron Bass (Oscar pentru „Rain Man”) împreună cu Alice Victoria Winslow („Hot Spot”).

Despre noul film, care îi mai are în distribuție pe Richard E. Grant, Lydia Rose Bewley, Edward Bluemel, Yolanda Kettle, Agni Scott și Izuka Hoyle, s-a spus că pune accentul pe contrastul dintre firea nonconformistă și sensibilă a lui Anne și apucăturile meschine ale celor din familia ei.

Criticii s-au întrebat însă cât din această adaptare foarte liberă față de sursa literară reprezintă, de fapt, o viziune contemporană și cât s-a păstrat din spiritul nemuritoarei Jane Austen, ai cărei numeroși admiratori sunt recunoscuți prin exigența față de orice nouă ecranizare inspirată de preferata lor.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton