Homepage  / Cinema

Review „Taximetriști”. Ce se întâmplă când orașul doarme

Review „Taximetriști”. Ce se întâmplă când orașul doarme

de Andreea Hentea,

Cu umor, povești diverse și o distribuție remarcabilă, comedia „Taximetriști”, regizată de Bogdan Theodor Olteanu (prezentă în cinematografe din 20 ianuarie), ne propune să însoțim în peripețiile lor nocturne doi taximetriști bucureșteni, personaje extrem de familiare ale spațiului urban.

Filmul aduce pe ecran piesa de teatru omonimă care se joacă de câțiva ani pe scena de la „Apollo 11”, cu tot cu o parte din energica sa distribuție, punând pe tapet interacțiunile dintre doi taximetriști bucureșteni care lucrează în tura de noapte și clienții lor diverși. Lică (Alexandru Ion) și Liviu (Rolando Matsangos) fac curse prin tot Bucureștiul atunci când orașul doarme, pentru a-și atinge scopul: Lică visează să strângă bani și să schimbe taximetria pe Uber, iar Liviu vrea să-i ofere o viață mai bună soției lui, Victoria (Victoria Răileanu), care s-a cam îndepărtat de el de când au ajuns să se întâlnească foarte rar.

Lică e extrovertit, superficial, sarcastic, vorbește fără oprire și își spune părerile cu aplomb, fie că interlocutorul e sau nu interesat. Liviu e cumsecade, timid, rezervat, serios și își duce clientul la destinație fără să se agite inutil. Când se întâlnesc, cei doi schimbă păreri despre viață și își povestesc temerile și necazurile.

Ghici cine se urcă în mașină

„Taximetriști” reușește să convingă exact prin dezvoltarea poveștii acestor doi protagoniști, despre care aflăm detalii pe parcurs, în special din dialogurile cu cei pe care îi iau în mașină. Vedem că Lică nu e atât de fanfaron, mizantrop și lichea cum părea la început, și că bonomia lui Liviu și bunele sale intenții nu îl scutesc de o dramă conjugală reală.

Vedem cum reacționează și cum rezonează cei doi când pe bancheta din spate li se urcă un realizator celebru de talk-show-uri politice (Andi Vasluianu), o prezență feminină misterioasă (Monica Bîrlădeanu) care ține să urmărească mașina din față, o soție de interlop (Maria Popistașu) care și-a uitat telefonul în mașină și vrea să-i plătească usturător taximetristului pentru reacția agresivă, un bărbat timid (Cosmin Nedelcu – „Micutzu”) pe care partenera îl complexează, trei DJ foarte tinerei și alte câteva personaje.

„Carosabilul este probabil spațiul cel mai violent din București. Oameni din toate clasele sociale își pun la bătaie cea mai rea versiune a lor, se amenință, se jignesc, se scuipă, se bat. Iar taximetriștii sunt chiar în epicentrul acestui cataclism, cei mai huliți și mai disprețuiți dintre șoferi. Cum să nu faci un film despre ei?”, a spus regizorul Bogdan Theodor Olteanu, care a scris scenariul împreună cu Adrian Nicolae.

Filmul nu exploatează multiplele piste care ar fi putut porni de la acest generos pretext narativ și nu face nici vreun inventar psihologic al meseriei de taximetrist, dar are ritm și este cu adevărat amuzant și emoționant când spune povestea păguboșilor Lică și Liviu. Deși face abuz de replica trivială pentru a sugera naturalețe și dezinvoltură, deși e vizibil gratifiant, „Taximetriști” reușește să fie cald și convingător, având o curgere a poveștii lucrată atent și inspirat.

Rezultatul este că filmul nu dă senzația de gaguri grosiere trântite cu lopata, fără un efort elementar de cizelare scenaristică, pe principiul „Lumea o să râdă oricum, că ne știe de la Stand Up”, precum multdiscutatul „Teambuilding”.

Mult talent în cursele din film

În plus, distribuția e cuceritoare. Alexandru Ion și Rolando Matsangos ne conving să „ținem” cu Liviu și Lică de-a lungul traseului lor plin de necunoscute, Victoria Răileanu emoționează în postura soției exasperate, iar Maria Popistașu ne oferă un personaj copios, ale cărui „teorii” despre șmecheri și fraieri vor rămâne, cu siguranță, în memoria multora. O mare surpriză este Mădălina Stoica. Ea o joacă pe dezinhibata Veronica, dispecera de la compania de taxi a lui Liviu și Lică, mult mai inteligent și nuanțat decât e tratat, de obicei, acest tip de personaj, în timp ce Cosmin Nedelcu este infinit mai convingător aici decât în stridentul rol din „Teambuilding”.

Un film comercial onest și deconectant, fără ifose, „Taximetriști” destinde și amuză, neoferindu-i publicului nici mai mult, dar nici mai puțin decât promite.

O: Taximetriști, România, 2022 R: Bogdan Theodor Olteanu D: Alexandru Ion, Rolando Matsangos, Victoria Răileanu, Maria Popistașu, Mădălina Stoica, Andi Vasluianu, Monica Bîrlădeanu, Cosmin Nedelcu, Vlad Ionuț Popescu, Carol Ionescu, Ana Maria Guran, Nicoleta Hâncu.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton