„Sherlock Holmes: Jocul umbrelor” se doreşte o continuare meritorie a filmului din 2009, care îl moderniza atât de bine pe detectivul victorian al lui Arthur Conan Doyle.
După ce citeşti toate scrierile lui Arthur Conan Doyle despre Sherlock Holmes, îţi dai seama de ce a prins atât de bine versiunea britanicului Guy Ritchie, în ciuda diferenţelor de tonalitate. Holmes-ul literar e impecabil îmbrăcat, mereu înconjurat de un nor tabagic, arogant cu poliţiştii şi flatat de laude.
Holmes-ul modern aparţine noii generaţii, care vede filmul la cinema, cu o cutie de popcorn în braţe: umblă rupt, la nevoie intră fără jenă în jupoane de damă şi se dă cu mult ruj pentru a se deghiza, glumeşte uşor şi des şi e mare amator de bătăi, oriunde şi oricând.
Ritchie a dat lovitura cu primul film, acum doi ani, care – la un buget de 90 de milioane de dolari – era un pariu nesigur pentru Warner Bros. Cele peste 524 de milioane au fost adunate la box-office cu un scenariu infuzat de acţiune şi de personalitatea carismatică a lui Robert Downey Jr., dar care păstra esenţialul poveştii: prietenia cu Watson, slăbiciunea pentru hoaţa Irene Adler (Rachel McAdams, care reapare şi în acest al doilea film, într-un rol simbolic) şi duşmanul lui, geniul criminal Moriarty.
Citeşte textul integral în revistă