Homepage  / Televiziune

Rutina de dimineață: Anca Mazilu dezvăluie cum te poți trezi ușor în zori

Rutina de dimineață:  Anca Mazilu dezvăluie cum te poți trezi ușor în zori
8

de Cătălina Matei,

Pentru unii, trezitul dis-de-dimineață poate fi o corvoadă. Pentru Anca Mazilu, cea care face echipă cu Mihai Răzuș și prezintă  matinalului „Cu capu’n zori” la TVR 1, deșteptarea la primele ore ale zilei este motiv de bucurie, nu doar o normă în fișa postului.  Chiar dacă alarma este fixată la ora 04.46! Cum reușește să fie în formă?

Cât de ușor te trezești dimineața?

Ştiu că pare o nebunie, dar trezitul devreme nu mi-era deloc străin şi înainte de acest proiect. Dacă îţi spun că ora la care îmi sună alarma este 04.46, iar asta mă bucură… mă crezi?! Deşi emisiune începe la ora 08.00, eu îmi încep ziua puţin înainte de ora 5. Nu-mi place să fiu pe grabă înainte să fac un lucru important, aşa că îmi iau o oră doar pentru mine, să dau bine startul zilei.

Care este ritualul tău la prima oră? Cafea? Ceai?

Ceai sau cafea. Îmi place să variez. Dar asta abia după ce îmi fac exerciţiile de respiraţie şi meditaţia, după stretching şi după duş. Cana portabilă e băuta pe drum, în maşină. Nu obişnuiesc să deschid Facebook-ul sau Instagram-ul înainte să ajungă  la TVR. Singura legătură cu lumea exterioară este să dau un ochi pe site-urile de ştiri, după breaking news-uri. E un obicei pe care l-am educat în timp, să nu mă conectez la prima oră cu valurile de negativitate.

Au trecut deja câteva luni de când prezentați alături de Mihai Răzuș. Ce ai descoperit la colegul tău?

Pe Mihai l-am cunoscut personal cu câteva zile înainte să începem proiectul „Cu capu-n zori”. Auzisem că e un tip fain şi creativ. Am descoperit că nu e doar atât. E un om de echipă, dar care străluceşte şi de unul singur. E pasionat de ceea ce face şi nu-l văd să se implice în proiecte care să nu fie pe inima lui. Iar partea cea mai faină e că suntem complementari şi ne înţelegem din priviri. Şi râdem mult.

Cât de importantă este chimia între doi prezentatori de matinal?

Chimia e fundamentală chiar şi în profesii mai puţin creative şi spontane. Ce să mai spun despre un show live, unde devine firesc ca fiecare să anticipeze ce va zice şi ce va face celălalt. Sau, dimpotrivă, să simtă momentul în care este nevoie de susţinere şi completare.

Care au fost cele mai haioase momente din timpul filmărilor, de până acum?

Noi râdem mult, în fiecare zi, pentru că ne plac reacţiile reale, spontane, fără script. Dar râd în hohote şi acum când îl revăd pe Răzuş îmbrăcat în mim, la revista presei, mimându-l pe Klaus Iohannis. Eu m-am oprit din citit ştiri, în cască îi auzeam hohotind pe colegii din regia de emisie, operatorii din platou râdeau cu lacrimi. Ăla a fost un moment pe care ar trebui să-l căutaţi la noi pe Facebook şi să-l vedeţi sau revedeţi!

Dacă tot am vorbit de rutină de dimineață… la ce e stingerea?

Băbeşte, aşa. Pe la zece seara începe „culcuşirea” şi fac tot posibilul să nu adorm mai târziu de unsprezece.

Ziua bună… începe cu o porție de meditație și sport

Revenind la ritualul de la prima oră, cum reușești să fii în formă?

Dacă mă trezesc pentru că vreau şi îmi place, apoi îmi şi setez ziua să îmi aducă bucurie… jumătate din treaba e făcută. Meditez, fac sport, caut să iau ce este mai bun din tot, mănânc echilibrat. Nimic din ce să nu fie la îndemâna oricui. Viaţa m-a învăţat un lucru: când nu-ţi vine să te trezeşti dimineaţa înseamnă că este timpul să îţi evaluezi un pic contextul. E ca atunci când eram copii şi urma excursia cu clasa: abia aşteptam plecarea. Acelaşi sentiment îl ai şi atunci când ştii că fiecare zi îţi va aduce cu sine experienţe noi.

Ce trucuri pentru cearcăne cunoști?

Nu cunosc. Uneori mă trezesc cu cearcăne, de cele mai multe ori, nu. Trucurile în care cred cu adevărat sunt echilibrul alimentar, sportul şi meditaţia.

Cât de mult te ajută experiența din cadrul emisiunii „Eu pot!”, celălalt proiect al tău, în prestația pe care o ai la matinal?

Emisiunea „Eu pot”, difuzata vinerea de la 13.00 pe TVR1, reprezintă forma mea de mulţumire fața de tot conţinutul valoros pe care l-am găsit în online de-a lungul cercetărilor, studiilor şi transformării mele personale. Şi mi-am dorit mult ca şi alţi oameni să găsească în „Eu pot” păşi practici către alinierea între ce gândesc, ce spun, ce simt şi ce fac.

După ce am înţeles că eu pot şi eu merit, mi-am dat voie să încerc să şi prezint emisiuni, după foarte mulţi ani în spatele camerelor, ca producător.

Cum arată viața ta dincolo de micul ecran?

Viaţa se petrece dincolo de ecrane şi de social media, de fapt. Am o viaţă normală, cu iubire, armonie, susţinere şi foarte mult firesc.  

anca-mazilu-265970868_373649354516778_7178050923220318638_nIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 8
Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton