Homepage  / Știri / Televiziune

Sâmbătă, invitatul emisiunii Digicult, de la Digi 24, va fi scriitorul Eric Emmanuel Schmitt

Sâmbătă, invitatul emisiunii Digicult, de la Digi 24, va fi scriitorul Eric Emmanuel Schmitt
3

de Redactia Tvmania

Eric Emmanuel Schmitt, este unul dintre cei mai apreciați scriitori și dramaturgi contemporani. Cărţile lui sunt traduse în peste 40 de limbi. În România, autorul francez este unul dintre cei mai publicaţi, dar şi cei mai citiţi scriitori contemporani. Succesul său extraordinar se datorează nu doar talentului, ci şi emoţiei pe care Schmitt a reuşit să o transmită cititorilor, în fiecare dintre cărţile sale.

EESIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 3

Emoţie, dar şi empatie. Căci pentru autorul francez, modul în care acesta reuşeşte să-și înţeleagă personajele este un element esenţial. Sâmbătă, la emisiunea Digicult, el ne va povesti despre oameni pe care i-a admirat şi care l-au influenţat, despre experienţe iniţiatice, despre iubiri trecute, şi, nu în ultimul rând, despre pasiunea sa pentru filozofie.

„Toate poveştile mele îşi au originea în filosofie şi în psihologie, în căutarea neîncetată a sensului. Fiindcă rolul cărţilor, al pieselor de teatru, al filmelor este să ne ajute să trăim şi mai ales să înţelegem ce trăim”, spune Schmitt.

Poate şi de aceea, conceptul de datorie morală e tema principală a ultimului roman al scriitorului, tradus în limba română și publicat la Editura Humanitas. “Omul care vedea dincolo de chipuri” explorează o temă sensibilă pentru societatea europeană actuală şi anume credința. Dumnezeu, fanaticul religios, spiritele unor personalități culturale și Schmitt însuși sunt personajele naraţiunii care oferă o interpretare  fanatismului și violenței religioase, dar care încearcă și să dea răspunsuri unor dileme morale ale omului contemporan.

„Există Dumnezeu? Se întreabă Schmitt. Care este cauza fanatismului religios? Cine este vinovat pentru violenţele produse  în numele religiei? Omul? Cărţile Sfinte? Sau însuşi Dumnezeu? Câteodată mistic, altădată filosof, autorul francez crede că e important să trăieşti în acelaşi timp şi raţiunea filosofului şi clipa misticului. „Dacă mă întreabă cineva: Există Dumnezeu?, raţiunea va răspunde nu ştiu. Misticul va spune: cred că da. Deci lucrurile funcţionează numai împreună. Şi nu trebuie confundate”, spune Schmitt.

În limba română, în seria de autor Humanitas „Eric-Emmanuel Schmitt“ au apărut: “Milarepa”, Domnul Ibrahim și florile din Coran, Oscar și Tanti Roz”, “Copilul lui Noe”, “Viața mea cu Mozart, “Secta egoiștilor”, “Evanghelia după Pilat”, “Cea mai frumoasă carte din lume și alte povestiri”, “Visătoarea din Ostende”, “Pe când eram o operă de artă”, “Concert în memoria unui înger”, “Cei doi domni din Bruxelles”, “Elixirul dragostei”, “Otrava iubirii”, “Femeia în fața oglinzii”, “Noaptea de foc”, “Adolf H. Două vieți” și “Omul care vedea dincolo de chipuri”.

Digicult este emisiunea culturală care te ține conectat la noutățile din domeniul artelor: teatru, literatură, dans, muzică și evenimente culturale. De-a lungul timpului, mari nume ale literaturii contemporane au fost prezente în platoul emisiunii: Evgheni Vodolazkin, Ludmila Uliţkaia, António Lobo Antunes, câştigătorul „Man Booker Prize” Howard Jacobson, Pascal Bruckner și câştigătorii Premiului Goncourt Pierre Lemaitre şi Éric Vuillard.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton