Regele Charles al III-lea a trimis Camerei Lorzilor o cerere specială care îi implică pe frații săi, Prințesa Regală și Contele de Wessex, scrie hellomagazine.com. Iată despre ce modificare importantă este vorba.
Regele Charles al III-lea a trimis Camerei Lorzilor o cerere specială care îi implică pe frații săi, Prințesa Regală și Contele de Wessex, scrie hellomagazine.com. Iată despre ce modificare importantă este vorba.
Regele Charles a cerut ca sora sa, Prințesa Anne, și fratele său, Prințul Edward, să fie numiți Consilieri de Stat.
Monarhul britanic, în vârstă de 74 de ani, a întrebat Parlamentul dacă frații săi pot interveni și îndeplini sarcinile în locul său atunci când nu se simte bine sau este plecat din țară „pentru a asigura eficiența continuă a treburilor publice”.
Mesajul său era următorul: „Pentru a asigura eficiența continuă a treburilor publice atunci când nu sunt disponibil, cum ar fi atunci când îmi asum îndatoriri oficiale în străinătate, confirm că aș fi foarte mulțumit, în cazul în care Parlamentul ar considera necesar, ca numărul persoanelor care pot fi chemate să acționeze în calitate de Consilieri de Stat în conformitate cu prevederile Legilor de Regență din 1937 până în 1953 să fie mărit pentru a include sora și fratele meu, Prințesa Regală și Contele de Wessex Forfar, care și-au asumat anterior acest rol.”
Lista actuală a Consilierilor de Stat îi include pe William (Prințul de Wales), Harry (Ducele de Sussex), Ducele de York, Prințesa Beatrice și Regina Consoartă Camilla.
Cu toate acestea, Harry s-a retras din îndatoririle regale după ce s-a mutat în SUA împreună cu soția sa, Meghan, ducesă de Sussex, în urmă cu doi ani, în timp ce lui Andrew i-au fost retrase titlurile și patronajele regale în urma scandalului privind cazul său de agresiune sexuală în civil.
Poziția a fost creată în 1936, când regele George al VI-lea a devenit șef de stat, și a fost concepută pentru a acoperi absențele pe termen scurt.
Cu toate acestea, unele atribuții nu pot fi delegate consilierilor de stat – care trebuie să aibă peste 21 de ani și să fie cetățeni britanici care locuiesc în Regatul Unit -, inclusiv numirea prim-ministrului.
De asemenea, aceștia nu pot dizolva parlamentului decât dacă sunt instruiți în mod explicit de către monarh să facă acest lucru.
Moștenitorii la tron pot fi numiți Consilieri de Stat începând cu vârsta de 18 ani.
Sursa foto: Hepta