Homepage  / Cinema

Scurtmetrajul western al lui Pedro Almodóvar, cu Ethan Hawke și Pedro Pascal, va avea premiera la Cannes 2023

Scurtmetrajul western al lui Pedro Almodóvar, cu Ethan Hawke și Pedro Pascal, va avea premiera la Cannes 2023

de Mioara Tronaru,

Cea de-a 76-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 16-27 mai 2023, iar pelicula care va deschide evenimentul cinematografic al primăverii va fi scurtmetrajul „Strange Way of Life”, regizat de Pedro Almodóvar și cu Ethan Hawke și Pedro Pascal în rolurile principale. „Ar putea fi răspunsul meu la «Brokeback Mountain»”, spunea regizorul anul trecut.

Încă din decembrie, anul trecut, regizorul spaniol Pedro Almodóvar a anunțat într-un podcast al cântăreței Dua Lipa că noua sa peliculă va fi în premieră la Festivalul de Film de la Cannes 2023. Acum, conform premiere.fr, lucrurile s-au nuanțat: „Strange Way of Life”, care are 30 de minute, va fi în deschiderea festivalului, lucru foarte rar pentru un scurtmetraj.

Răspuns la „Brokeback Mountain”

Inspirat de titlul unui cântec al Amaliei Rodrigues, „Strange Way of Life” este un western queer de 30 minute care-i are în distribuție pe Ethan Hawke, Pedro Pascal, Manu Rios, Pedro Casablanc, Sara Sálamo și Jason Fernandez. În iunie 2022, Pedro Almodóvar și-a prezentat pelicula ca fiind „răspunsul său la «Brokeback Mountain»”, filmul pe care l-a refuzat înainte de a-i fi oferit lui Ang Lee.

„Unul traversează deșertul pentru a-l găsi pe celălalt. Va fi o înfruntare între cei doi, dar povestea este în primul rând una intimă. Ar putea fi răspunsul meu la «Brokeback Mountain». Cred că Ang Lee a făcut un film magnific, dar eu nu am crezut că mi se va da libertate totală pentru a face ceea ce voiam eu să fac. Nimeni nu mi-a spus asta. Mi-au spus: «Poți face ce vrei tu», dar eu știu că astea sunt doar vorbe”, a mărturisit Almodóvar.

În cadrul podcast-ului susținut de Dua Lipa, regizorul spaniol a oferti detalii suplimentare despre scurtmetrajul pe care l-a turnat în engleză, în sudul Spaniei, la sfârșitul verii lui 2022:

„Va fi un western queer, în sensul că va urmări doi bărbați care se iubesc. Dar personajele vor aborda această tematică într-un mod diferit. Filmul va vorbi despre masculinitate într-o manieră profundă, pentru că western-ul este un gen masculin. Ce v-aș mai putea spune este că va avea multe elemente de western, va fi un ranch, un șerif… Dar va avea și ceea ce majoritatea western-urilor nu au: dialoguri între doi bărbați, lucru care nu a mai fost arătat în acest fel până acum. Și cred că acum chiar v-am spus prea multe”.

Unde vom putea vedea „Strange Way of Life”

Dacă nu sunteți la Cannes în mai, greu de spus unde veți putea vedea noua peliculă, pentru că, în general, cinematografele noastre nu găzduiesc scurtmetraje. Iar dacă nu intră pe vreo platformă de streaming, șansele de a-l vedea descresc vertiginos.

Următoarea ocazie ar putea fi festivalul românesc Les Films de Cannes à Bucarest, care își face în continuare datoria și aduce din peliculele de pe Croazetă la București. Și nu ne rămâne decât să sperăm că directorul festivalului românesc, Cristian Mungiu, va reuși să aducă și „Strange Way of Life”.

Și ar mai fi o posibilitate, faptul că „Vocea umană”, în original „La voz humana” (2020), scurtmetraj regizat tot de Pedro Almodóvar (cu Tilda Swinton în rolul principal), a creat un precedent. Pelicula a intrat pentru scurtă vreme în cinematograful Elvire Popesco.

Citește și

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton