Homepage  / Uncategorized

Se fură într-o veselie din gardul Casei Poporului din București. Și, la urma urmelor, al cărui popor e Casa Poporului?

Se fură într-o veselie din gardul Casei Poporului din București. Și, la urma urmelor, al cărui popor e Casa Poporului?

de Redactia Tvmania,

În ultimii ani, mai mulți arhitecți din București au venit cu abordări moderne și propuneri de design pentru “Schimbarea la față a Casei Poporului”. Cu idei de urbanism prin care mega-structura să fie asimilată vizual-cerebral și de poporul căruia îi aparține doar cu numele. Unii au propus să-i învelească fațadele cu plăci minerale compozite. Arhitectul Dorin Ștefan a venit cu ideea să fie înconjurată cu un parc englezesc, “un parc-codru, cu copaci foarte înalți, care să înece tot terenul liber. La fel ca la Central Park”. Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat. Casa Poporului rămâne fermă pe poziția ei de Godzilla mutantă dominatoare. Cu toată estetica ei agresivă. Colosală, urâtă și total anacronică. Mai nou, au început să dispară bucăți întregi din decorațiile de pe gardul “Palatului Nebunului”, cum i se spunea în anii '80. Dar dacă poporul fură de la popor, asta se poate numi furt?

Megalomanie. Populism. Opera unui pitic care-a vrut să lase în urmă lui ceva Mare. Foarte mare. Colosal de mare. Cea mai mare. O mega-construcție simbolică pentru trecutul și pentru prezentul României. Templul politicii, înainte și după 1989, Palatul Parlamentului. Atracție turistică de mare succes pentru turiștii străini.

Când am fost să văd expoziția de mașini “Socialistele orașului”, de la Muzeul de Artă Contemporană a Bucureștiului, despre care am scris aici, am fotografiat și furăciunile de pe gardul Casei Poporului ai al Catredralei Mântuirii Neamului. Poate că a avut nevoie careva din popor sa-și pună ceva frumos, elegant în gradină, sau poate că cineva a luat ca să aibă o amintire, cum au facut nemții cu Zidul Berlinului. Numai cine n-a furat în toata viața lui un capăt de ață să ridice piatra. A luat, n-a dat cu paru’.

CITESTE CONTINUAREA PE WWW.B365.RO

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton