Homepage  / Articole

Se poartă filmele similare (sau lipsa de inspiraţie)

Se poartă filmele similare (sau lipsa de inspiraţie)

de Redactia Tvmania

Viaţa lui Abraham Lincol şi povestea vrăjitorului din Oz sunt două subiecte tocate mărunt în mai multe pelicule de la Hollywood.

.

Cetatea Filmului american are idei puţine şi fixe. Altfel nu se explică toate exemplele de pelicule asemănătoare lansate, de-a lungul timpului, în acelaşi timp.

„Misiune pe Marte” şi „Planeta roşie” (2000), „Aventuri la firul ierbii” şi „Furnicuţe” (1998), „Paul, mare poliţist la mall” şi „Fii pe fază şi raportează!” (2009) sau „Sunt un mic ticălos” şi „Megamind” (2010).

Şi nici proiectele viitoare de la Hollywood nu dau dovadă de mai multă originalitate: destule filme aflate în faza de proiect, cu undă verde sau fără, tratează aceleaşi subiecte, ce-i drept din puncte de vedere diferite.

Lincoln şi Oz

Cel mai recent exemplu în constituie cele două filme despre Abraham Lincoln date ca proiecte sigure peste Ocean. Primul („Lincoln”, 2011), regizat de Steven Spielberg, are în centru viaţa politică a celui de-al 16-lea preşedinte al Statelor Unite şi îl va avea drept protagonist pe retrasul actor Daniel Day-Lewis.

Al doilea (inspirat de romanul „Abraham Lincoln: Vampire Hunter”) va apărea în 2012 şi va fi realizat de Tim Burton şi Timur Bekmambetov. Cartea şi filmul povestesc cum Lincoln a fost, de fapt, un vânător de vampiri, care a ţinut o serie de jurnale în care şi-a povestit aventurile colţate.

OPŢIUNI MULTIPLE. Clasicul film „Vrăjitorul din Oz” (1939) va fi reinterpretat, în anii care vin, în cinci variante diferite.

OPŢIUNI MULTIPLE. Clasicul film „Vrăjitorul din Oz” (1939) va fi reinterpretat, în anii care vin, în cinci variante diferite.

În plus, la Hollywood se vorbeşte de ani buni de nu mai puţin de cinci pelicule inspirate de romanul „Vrăjitorul din Oz”. Astfel, prin mai se zvonea că Drew Barrymore vrea să producă „Surrender Dorothy”, film în care vrăjitoarea cea rea e încă vie şi ne ameninţă, iar stră-stră-strănepoata lui Dorothy învaţă să folosească pantofii strămoaşei pentru a salva lumea. Sperietoarea de Ciori, Omul de Tinichea şi Leul cel Laş fac din nou echipă.

Pentru 2012 e anunţat „Oz: Return to the Emerald City”, al cărui subiect e foarte asemănător cu cel de mai sus: o descendentă a lui Dorothy se luptă cu o nouă vrăjitoare rea din regatul Oz.

În 2013, vom vedea, se pare, „Oz: The Great and Powerful”, povestea vrăjitorului din Oz, de la copilăria trăită pe la circ, până la slujba de temut din Oz.

Sam Mendes ar putea fi regizor, iar Robert Downey Jr. ar putea deţine rolul principal. În acelaşi an, ni se promite „Oz”, un film care urmăreşte fidel primul roman al lui L. Frank Baum.

În fine, „Wicked” e versiunea cinematografică a muzicalului de pe Broadway care spune povestea relaţiei dintre cele două vrăjitoare din regat, cu mulţi ani înainte de a intra în peisaj Dorothy şi casa ei zburătoare.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton