Homepage  / Sănătate

Secretele meniului de Paște. 7 recomandări de la nutriționist

Secretele meniului de Paște. 7 recomandări de la nutriționist

de Redactia Tvmania

Cea mai importantă sărbătoare din această perioadă, Paștele, reprezintă un prilej de bucurie și de mese încărcate cu tot felul de preparate delicioase, de servit împreună cu membrii familiei și cu cei dragi. Astfel că, Anca Alungulesei, terapeut în nutriție și creatoarea programului de slăbit Psiho-Dieta, a elaborat un set de 7 recomandări care să prevină trauma post-sărbători din punctul de vedere al siluetei pentru cei mai mulți oameni pentru care meniul de Paște este strâns legat de mese îmbelșugate, exces alimentar și excepții de la dieta de viață sănătoasă.  

 

Printre “regulile de aur” pe care Anca Alungulesei le-a integrat în Psiho-Dietă în perspectiva apropierii sărbătorilor pascale și a dezlegării la toate plăcerile alimentare se numără focusarea pe anumite aspecte: 

  1. ”În primul rând, ca să domolești frica de îngrășare post-sărbători este nevoie să ai un plan de acțiune, adică să îți setezi un scop și o intenție fără a te priva de plăcerea gustului. Află despre tine ce compromis ești dispus să faci atunci când vine vorba despre alegerile alimentare, compromis cu care să te simți confortabil. Atunci când alegi în cunoștință de cauză alegerea, faci acest lucru asumat 100%. Și atunci, eviți sentimentul de vinovăție ce se poate instala la finalul sărbătorilor. 
  2. Categoria de alimente la care trebuie sa fim atenti sunt carbohidrații: pâine, cozonac, pască si alte dulciuri. Să avem grijă să le consumăm singure, nu în combinații alimentare care să le sporească efectele asupra siluetei
  3. Să ne asigurăm că avem un consum mai mare de grăsimi sănătoase bogate în omega 3, pentru că ele ne vor asigura, printre altele, senzația de sațietate și atunci tentația de a gusta din tot fără oprire se mai temperează.
  4. Aport de crudități, sub formă de salată de verdețuri, la fiecare masă principală
  5. Aport de probiotice – care vor favoriza și ușura digestia, dar care ne asigură și sănătatea microbiomului intestinal – ex. murături, borș, chefir
  6. Elaborarea unei liste cu alimentele care îți plac foarte mult și despre care știi sigur că nu le poți „ocoli” în acesta perioada, dar care te pot lăsa cu câteva kilograme în plus. Când lista este gata, caută variantele potrivite care pot suplini gustul, plăcerea, dar care să fie prietenoase atât cu silueta, cât și variante potrivite cu care mintea ta să fie mulțumită. De exemplu, cozonacul și pasca tradițională pot fi înlocuite cu variante mult mai prietenoase cu silueta, prin faptul că se pot prepara fără făină albă și fără zahăr, ci cu variante din făină de migdale și de cocos, iar în loc de zahăr folosim un îndulcitor natural
  7. Alege calea de mijloc si de echilibru! Nu este o soluție să te privezi de bunătăți și să te abții, pentru că vei ieși din sărbători frustrat, nemulțumit și vei simți efectiv că parcă au trecut degeaba.”

 

Mâncatul excesiv, de multe ori compulsiv, la mesele de sărbători poate avea ecouri atât la nivel fizic, cât și emotional: ”Poate apărea un real disconfort fizic, după toate mâncărurile amestecate din timpul sărbătorilor, dar si un număr de kilograme care se depun pe corp, ca un „cadou” nedorit de la Iepuraș. Iar la nivel intern, de subconstient, prin faptul că de sărbători facem anumite excese alimentare, ne transmitem mesaje care nu au legătură neaparat cu mâncarea, ci cu modul în care ne exersăm emoțiile, afectivitatea și comportamentul alimentar. După ce tragem linie de sărbători și toate bunătățile au fost mâncate, poate apărea, din nou, conștientizarea și convingerea că nu suntem în stare să ne menținem angajamentele, că nu reușim în ceea ce ne propunem. Simțim că efectiv ne-am facut rău prin alegerile alimentare deși ne-am promis solemn că, de data aceasta, nu mai picam in capcană.”, consideră terapeutul în nutriție Anca Alungulesei. 

 

Una dintre cele mai întâlnite probleme în urma excesului alimentar de sărbători este reticența si dificultatea de a reveni la dietă sau la un stil de viață echilibrat și sănătos după ce trec zilele de ”permisie”: 

”Majoritatea persoanelor care sunt la dietă înainte de Paște văd în mesele pascale pretextul perfect de a renunța si de a se întoarce la obiceiurile alimentare anterioare. Însă, acesta este „îndemnul” minții care iți șoptește in gand că îți este atât de ușor să renunți și să te întorci la ceea ce făceai înainte, la toate mâncărurile delicioase pe care pur și simplu le adori decât să te „chinui” mâncând sănătos. În programul meu de slăbit Psiho-Dieta, eu le numesc ”oportunități”, pentru că profit de aceste momente pentru a-i învăța pe cei cu care lucrez să le vadă ca pe niste oportunități de învățare. În loc să se învinovățească și să se certe că nu sunt în stare să reușească, învață că procesul de slăbire nu este un concurs, ci este, mai degraba, un dans pe care îl faci zilnic în pașii pe care chiar tu ți-i stabilești. În definitiv, slăbirea incepe să se transforme într-un act de a mânca sănătos abia atunci cand accepti faptul că, pentru a ajunge acolo, este nevoie să te implici în acest proces de auto-cunoaștere personală și auto-acceptare. Nu este un galop și nici un maraton din punctul A în punctul B.”, consideră Anca Alungulesei

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton