Homepage  / Filme Online / Netflix

Recomandare Netflix. „Șefa de catedră”, cu Sandra Oh în rol principal. Când începe

Recomandare Netflix. „Șefa de catedră”, cu Sandra Oh în rol principal. Când începe

de Redactia Tvmania

Inteligent, relaxant și conectat direct la cele mai fierbinți teme ale momentului, noul serial Netflix „Șefa de catedră” / „The Chair” e surpriza totală a acestui imposibil sfârșit de vară, arătându-ne ce ravagii fac, oriunde și oricând, ideile fixe.

Eroina poveștii, profesoara de engleză Kim Ji-Yoon (Sandra Oh), prima femeie care nu e albă numită șefă de catedră la Universitatea Pembroke, trebuie să jongleze cu prea multe mingi deodată în viața ei profesională și personală suprasolicitantă. Pe lângă povestea cuceritoare a acestei profesoare ambițioase, serialul abordează cu extraordinar de mult umor câteva probleme fierbinți ale zilei, de la corectitudinea politică la diferențele culturale sau la dependența studenților de rețelele de socializare, care îi îndepărtează tot mai acut de maniera clasică de predare.

Un excelent barometru social

Ritmat și viu, cu șase episoade care ne captivează instantaneu, serialul „Șefa de catedră” fotografiază perfect meciurile încleștate care divizează chiar acest rafinat mediu academic. „Nu simt că am moștenit departamentul de Engleză. Simt că mi s-a dat o bombă cu ceas, ca să o țină o femeie când explodează”, spune cu amărăciune profesoara Kim Ji-Yoon la un moment dat.

Povestea creată de Annie Wyman și de Amanda Peet (binecunoscută ca actriță, dar pe care nu o bănuiam de atâta talent scenaristic) are replici scăpărătoare și conflicte credibile. Chiar și când vorbește despre rasismul, sexismul și age-ismul care agită spiritele mai peste tot la ora actuală sau despre ce se întâmplă cu profesorii veterani când nimeni nu pare să-i mai asculte, serialul e viu și inventiv. Poveștile pe care ni le livrează, de la regândirea cursului despre Chaucer la invitarea lui David Duchovny pe post de lector și de la trăsnăile lui Bill la băbuțele coreene firoscoase sunt neprețuite, având o tandrețe și un umor de savurat până la ultimul detaliu.

Distribuția are clasă

Sandra Oh (care a împlinit 50 de ani pe 20 iulie) e în mare formă în rolul acestei profesoare emancipate și curajoase, care își vede mâinile legate de cele mai absurde idei exact când a avansat în cariera pe care o iubește. Cu totul alta decât în rolurile binecunoscute din „Anatomia lui Grey” și „Obsesia Evei”, ea este pusă acum să schimbe rapid registrul de la șefa de catedră care încearcă să-și păstreze autoritatea într-un vacarm de reguli cacofonice la mama celibatară a unui copil hiperinteligent și capricios (mica Everly Carganilla e o revelație). Ea face echipă cu originalul ei coleg Bill Dobson (excelent Jay Duplass), profesorul distrat prin excelență, și cu sclipitoarea Yaz McKay (Nana Mensah).

Una peste alta, Kim Ji-Yoon trebuie să aducă programa în secolul XXI, să pareze pretențiile rigidului decan (David Morse, într-un rol atipic) și să țină piept scandalului de proporții provocat de o glumă.

O sursă teribilă de umor o constituie și veteranii universității, în frunte cu venerabilul Elliot Rentz (Bob Balaban), dar și cu sarcastica Joan Hambling (Holland Taylor, foto). În cu totul alt registru decât neuitata Evelyn Harper (mama lui Charlie și Alan din „Doi bărbați și jumătate”), dar tot cu aplomb și eleganță, actrița o joacă ireproșabil pe profesoara în vârstă care se luptă pentru cariera și demnitatea ei în timp ce studenții o bârfesc pe rețelele de socializare.

Cu toată concentrația sa de idei inteligente și de personaje pe care le îndrăgim zdravăn de-a lungul a șase episoade irezistibile, „Șefa de catedră” ne oferă o poveste de excepție, pe care sperăm să o revedem de-a lungul mai multor sezoane.

 

 

foto: Netflix

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton