Seria, ce va debuta diseară, 5 ianuarie 2015, de la ora 21:00, cuprinde aproape 70 de interviuri cu unele dintre cele mai mari nume din domeniul gastronomiei
Seria, ce va debuta diseară, 5 ianuarie 2015, de la ora 21:00, cuprinde aproape 70 de interviuri cu unele dintre cele mai mari nume din domeniul gastronomiei
Acum mai bine de 50 de ani, ”revoluționara” Julia apărea într-un show de televiziune pentru a-și promova cartea despre gătit și, fără să-și dea seama, realiza o conexiune importantă între acest mijloc de comunicare în masă, televiziunea, și universul mâncării. De atunci, au apărut pe ecranul televizorului sute de personalități din domeniul gastronomic, s-au difuzat mii de ore de emisiuni despre gătit și numeroase canale au fost dedicate în întregime acestui subiect. Cu toate acestea, niciun canal și nicio emisiune nu a privit în urmă vreodată să descopere când și de ce am început să mâncăm ce mâncăm și cum ne-au transformat aceste obiceiuri culinare în ceea ce suntem.
Până acum.
Pe data de 5 ianuarie 2015, de la ora 21:00, National Geographic Channel prezintă istoria detaliată a mâncării, o istorie pe care o așteptam de mult. „A mânca: O istorie cu gust” răspunde tuturor întrebărilor pe care le-am avut vreodată, și unora pe care nu le-am avut, în legătură cu evoluția mâncării de-a lungul formării omenirii, de la strămoșii care aruncau carne crudă pe o flacără pentru prima oară până la echipele de tehnicieni din laborator care perfecționează cartoful prăjit crocant. Dar și mai important, filmul înfățișează cum această evoluție a ceea ce mâncăm și cum mâncăm a definit civilizația și culturile umane pe glob.
Pentru organizarea acestui bufet de informații pe care numai NGC îl putea servi, aproape 70 de personalități din domeniul gastronomiei – maeștri bucătari, autori, experți și cercetători gastronomici – au împărtășit din experiențele lor în cadrul serialului.
De la modul cum conservele Spam au contribuit la înfrângerea lui Hitler, cum cârnatul s-a răspândit în Imperiul Roman, cum mirodeniile au creat economia globală, documentarul nu lasă nicio bucățică de informație nemestecată. Fiecare dintre cele șase episoade de o oră se concentrează asupra unei teme diferite: revoluționarii gastronomici, carnea, zahărul, fructele de mare, mâncarea de tip junk și cerealele.
Pe parcursul episoadelor, acest grup extraordinar de ambasadori ai mâncării își împărtășesc poveștile personale și reflecțiile asupra alimentelor, privind nu doar în trecut ci și către viitor și asupra impactului cultural al consumului nostru de hrană.
Autorul Simon Majumdar rezumă aceste lucruri în interviul său prin afirmația:
”Există foarte puține ocazii în viața oricărei familii din orice cultură care să nu fie marcate de o masă; de la apariția unui copil până la un priveghi irlandez și toate evenimentele cuprinse între cele două.”